Ana SayfaDünyaSalgınla mücadele edilirken Afrika’da sıtmadan ölümler artacak

Salgınla mücadele edilirken Afrika’da sıtmadan ölümler artacak

HABER MERKEZİ –Covid-19 pandemisiyle mücadele sürerken, salgın önlemleri nedeniyle yardım ulaştırılamayan Afrika kıtasında sıtma etkili oluyor. Hastalığa karşı geçmiş yıllarda ciddi ilerleme sağlansa da ‘Corona’ günlerinde mücadelede tekrar başa dönme riski var. Bu yıl sıtmadan ölümlerde 2018’e oranla iki kat artış yaşanarak, 760 binin üzerinden insanın yaşamını yitireceği belirtiliyor.

‘Corona’ günlerinde alınan tedbirler kapsamında getirilen kısıtlamalar dolayısıyla birçok aile sağlık hizmetlerine ulaşamıyor. Bu ise birçok bilinen salgının yayılması riskini arttırıyor. Bunların başındaysa sıtma geliyor.

Salgın nedeniyle Afrika ülkelerine sağlık malzemeleri ve ilaçlar ulaştırılamıyor. Ayrıca sıtmaya neden olan sivrisineklere karşı dağıtılan sineklikler ile sıtma tedavisine erişim de zor.

Dünya Sağlık Örgütü Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti bunun risklerine dikkat çekiyor.

Salgınla gelen yasaklar nedeniyle Sahra Altı Afrika’sında son 20 yılda düzenli olarak azalan ölümlerde büyük bir artış bekleniyor.

Bu yıl sıtmadan ölümlerde 2018’e oranla iki kat artış yaşanacağı, 769 bin kişinin yaşamını yitireceği belirtiliyor.

2018’de binlerce çocuk öldü

2018’de Afrika’da yaşanan sıtma ölümlerinin üçte ikisi 5 yaş altı çocuklarda gerçekleşmişti. Toplamda 5 yaş altı 272 bin çocuk hayatını kaybetmişti.

2018 yılındaki sıtma vakalarının yüzde 93’ü, ölümlerin ise yüzde 94’ü Sahra Altı ülkelerinde görülmüştü.




Önceki Haber
TTB üyesi Yerlikaya: Virüsün Haziran'da kontrol altına alınması gerçekçi değil
Sonraki Haber
Suriyeli genç "dur" ihtarına uymadı diye öldürüldü, vuran polis tutuklandı