Ana SayfaGüncelŞivan Perwer, Ezidilerden özür diledi

Şivan Perwer, Ezidilerden özür diledi

HABER MERKEZİ – Sanatçı Şivan Perwer, geçtiğimiz günlerde Ezidiler için sarf ettiği sözlerin yanlış anlaşıldığını belirterek, “Ben sadece bazı uygulamaların bize acı verdiğini söyledim ve bu uygulamaların bizde olmaması gerektiğini söyledim. Eğer birilerini kırdıysam onlardan özür dilerim” dedi.

Sanatçı Şivan Perwer, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü ve Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) geçtiğimiz günlerde ortak düzenlediği Dengê Hunerê (Sanatın Sesi) programında Ezidilere yönelik kullandığı ve tepkilere neden olan ifadeleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Perwer sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Ezidilerden özür dilediğini belirtti.

“Ezidilerin tarih boyunca birçok acı yaşadıklarını ve haksızlıkla karşı karşıya kaldıklarını” kaydeden Perwer, Ezidiler bizim tarihimizdir. Onların acısı bizim acımızdır” dedi.

Kendisinin asla bir topluluğa ve dine mensup kişilere “faşist” demeyeceğini vurgulayan Perwer, şu ifadeleri kullandı:

“Buna benim hakkım yok. Niyet kötü değildi. Yalnız üslupta söylediklerim doğru anlaşılmadı. Ben sadece bazı uygulamaların bize acı verdiğini söyledim ve bu uygulamaların bizde olmaması gerektiğini söyledim.
“Birbirimizin değerini bilelim. Sosyal medya hesapları üzerinden birçok şeyi karıştırdılar. Rica ederim. Biz birbirimize tolerans göstermeliyiz. Yanlışlarımızı ayırmalıyız. Saldırmak iyi bir şey değil.
“Eğer birilerini kırdıysam onlardan özür dilerim. Ezidiler çok acı yaşadı. Onlar bizim gözümüz ve ışığımız. Biz Ezidiyiz, Müslümanız, Aleviyiz, Yaresanız… Birlik olalım. Benim meselem bu.”

Ne oldu?

Perwer, 26 Nisan’da HDP’nin MKM ile birlikte düzenlediği “Sanatın Sesi” programında sanattan siyasete kadar pek çok konuda görüşlerini paylaştı.

Ezidilerle ilgili de görüşlerini dile getiren Perwer, “Ezdilik Kürtlüktüri Kürdistaniliktiri, Kadimliktir. Müslüman Kürtler ile Ezidi Kürtler birbirini sevmeli. Kimsenin başı ağrımasın. Vay efendim niye sen bize öyle dedin diye dünyayı ayağa kaldırdılar. Kürtler kadim bir millettir” dedi.

“Bazı Ezidi Kürtleri Araplara yanaştırdılar. Yezid Bin Muaviye. Aleviler, Sünniler, Şiilerden bazıları Yezidi sevmezler. Yahu sen Kürtsün. Senin dilin Kürtçe. Duan Kürtçe. Sen kalkmışsın yok ‘Kürtler bize zulüm etmiş’ yok ‘Kürtler bizi öldürdü’ diyorsun. Yahu Kürtleri kandırdılar. Kürtlerin düşmanları Kürtleri kandırdılar. Kürtleri birbirine düşürüyor. Kürtlerin eliyle Kürtleri öldürüyorlar. Kürtlerin aklını karıştırdılar. Uyanın ve ‘hayır’ deyin.”

Perwer’in bu açıklamalarına tepkiler gelirken, HDP’nin Halklar ve İnançlar Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları da “Perwer’in özellikle Êzidîlere yönelik bazı değerlendirmeleri, Êzidî toplumunda rahatsızlığa neden olmuştur. Bu konudaki görüşleri paylaşmadığımız gibi, toplumun herhangi bir kesimini inciten söylemleri şahsi düşüncesidir ve bu düşüncelere katılmadığımızı belirtmek isteriz” açıklamasında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Peru'da cezaevinde 'Corona' isyanı: Dokuz tutuklu öldü
Sonraki Haber
Oyuncu Irrfan Khan hayatını kaybetti