Ana SayfaCezaevleriTahliye talebine ret: 85 yaşındaki hasta tutuklunun kaçma şüphesi varmış

Tahliye talebine ret: 85 yaşındaki hasta tutuklunun kaçma şüphesi varmış

HABER MERKEZİ – Birden çok kronik hastalığı bulunan ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayan 85 yaşındaki tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın Corona virüsü salgını nedeniyle tahliye talebi “kaçma şüphesi bulunduğu” iddia edilerek reddedildi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan davanın tek tutuklusu 85 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, davanın iddianamesinde olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen 24 yıldır cezaevinde.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklu listesinde bulunan Özkan’ın sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor.

Özkan’ın kalp, tansiyon, guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği gibi çeşitli sağlık sorunları bulunuyor.

Bunun yanı sıra yeme, içme, giyinme gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan hasta tutuklu Özkan’ın avukatı Serdar Çelebi, Corona virüsü salgının yaş almış ve kronik hastalığı bulunanlar üzerindeki ölümcül etkisi nedeniyle müvekkilinin hayati tehlikesinin bulunduğunu belirterek, Adana Ağır 7. Ağır Ceza Mahkemesi ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak tahliye talebinde bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre hem mahkeme hem de savcılık talebi reddetti.

Kaçma şüphesi devam ediyormuş

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, adli kontrol tedbirleri uygulanarak Özkan’ın tahliye edilmesi talebini, “suça öngörülen yaptırımlara göre açıkça kaçma şüphesinin devam etmesi” iddiasıyla reddetti.

Mahkeme, kararını, Özkan’ın cezaevinde tek başına hayatını sürdüremeyecek kadar hasta olduğuna dair İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasının gerekli olduğu gerekçesine dayandırdı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Özkan’ın tahliye talebini İnfaz Kanunu’nun 17. maddesinde “Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir” hükmü gerekçesiyle reddetti.

Savcılık, Özkan’ın üzerine atılı suçun Ceza İnfaz Kanunu’nun Cumhuriyet Savcılığınca ertelenebilir cezalar için belirlenen 5 yıllık sürenin üzerinde olduğuna da işaret etti.


Apê Dedo’nun hikayesi…


İddianamede fail JİTEM

Hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, Lice davası iddianamesinde olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen halen cezaevinde.

İddianamede, Lice’de yaşanan olayın JİTEM tarafından organize edildiği belirtiliyor.

Hatta Bahtiyar Aydın’ın ablası Birsen Aydın da “Fındık İçin Adalet Yürüyüşü” sırasında kardeşinin ‘devlet içindeki karanlık güçler’ tarafından öldürüldüğünü beyan etmişti.

İddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Sanık Tünay Yanardağ, geçirdiği kalp krizi sonucu ölünce davada tek sanık olan Eşref Hatipoğlu tutuksuz yargılanmıştı.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Aralık 2018’de yapılan karar duruşmasında davanın tek sanığı Eşref Hatipoğlu’nun üzerine atılı tüm suçlardan beraatine karar vermişti.

Müşteki avukatlarının itirazıyla yerel mahkemenin beraat kararı Yargıtay’a taşınmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Evde kalamayan’ işçiler: Ne virüsten ölmek istiyoruz ne de açlıktan
Sonraki Haber
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin 7 acil önlem metni imzaya açıldı