Ana SayfaDünyaTrump DSÖ’ye sağlanan bütçeyi kesti, BM’den karara tepki

Trump DSÖ’ye sağlanan bütçeyi kesti, BM’den karara tepki

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Corona virüsü salgını dolayısıyla suçladığı Dünya Sağlık Örgütü’ne sağladıkları maddi yardımları durdurdu. Karara tepki gösteren BM Genel Sekreteri Guterres, “Şu an Corona virüsüne karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) maddi yardımlarını durdurduğunu açıkladı.

Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Trump, ABD’nin bu süreçte DSÖ ile ilgili bir soruşturma yürüteceğini de söyledi.

Trump, “Bu soruşturma, DSÖ’nün Corona virüsünün yayılmasını gizlemesine ve süreci iyi yönetmemesine yönelik olacak” dedi.

Son dönemde örgüte sıklıkla eleştirilerde bulunan Trump, “Örgütün kimsenin inanamayacağı düzeyde sorunları var” diye konuştu.

Trump daha önce DSÖ’yü eleştirirken örgütün Corona virüsü salgınıyla ilgili olarak 14 Ocak’ta Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamaya atıfta bulunmuştu.

Bu açıklamada Çinli yetkililerin ilk soruşturmalarında, yeni tip Corona virüsünün insandan insana geçtiğine dair bir kanıt bulmadıkları belirtilmişti.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü, 30 Ocak’ta Corona virüsü nedeniyle “uluslararası kamu sağlığı açısından acil durum” ilan etmişti.

DSÖ, 11 Mart’ta da Corona virüsünü “pandemi” (küresel salgın) olarak sınıflandırmıştı.

BM’den Trump’a tepki

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise ABD Başkanı Trump’ın kararına, “Şu an Corona virüsüne karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” sözleriyle tepki gösterdi.

Guterres, salgına karşı mücadelede DSÖ’nün desteklenmesinin hayati derecede önemli olduğunu da ifade etti.

Salgına karşı eşi benzeri görülmemiş bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Guterres, “Bu salgın sayfası kapandığında geriye dönüp nasıl ortaya çıktığı, nasıl bütün dünyaya yayıldığı ve bu krizle nasıl mücadele edildiğine bakıp ders çıkaracağız ama şimdi sırası değil” diye konuştu.


Karınca, BBC Türkçe, Sputnik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Perdeler diyorum, ne mühimmiş meğer!
Sonraki Haber
Ekonomide 'Corona' etkisi: Türkiye'de 3.2 milyon kişi işsiz kalabilir