Ana SayfaGüncelTTB: Sağlık Bakanlığı Covid-19 ölümlerini DSÖ kodlarına göre raporlamıyor

TTB: Sağlık Bakanlığı Covid-19 ölümlerini DSÖ kodlarına göre raporlamıyor

HABER MERKEZİ – TTB, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ölümleri için Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını açıkladı.

Türkiye’de doğrulanmış Corona virüsü vakalarının gösterdiği artış ile ölüm sayılarının paralel bir grafik göstermemesi dikkat çekiyor.

Vaka ve ölüm sayıları arasındaki örüntünün dünyanın diğer ülkelerinde gözlenenden farklı olmasının nedenlerini araştıran Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19’a bağlı ölümleri raporlamada Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını belirtti.

TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’de COVID-19 pandemisinin ölümler üzerinden değerlendirilmesinde soru işaretleri bulunmaktadır. Son günlerde açıklanan ölüm sayıları epidemiyolojik dağılımlara uyum göstermemekte; doğrulanmış olgu sayıları ile ölüm sayıları arasında paralellik bulunmamaktadır” denildi.

Açıklamada, “Kuşkusuz ölüm sayılarının artış göstermemesi çok memnuniyet verici bir durumdur, ancak dünyanın diğer ülkelerinde gözlenen örüntü ile örtüşmemesi dikkate alınması gereken bir durumdur” diye de eklendi.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı
“Birliğimize bağlı hekimlerden yapılan bildirimler, bilgisayarlı tomografisi ve/veya klinik bulguları hastalığı desteklediği halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara COVID-19 olarak geçmediği, bunun yerine ‘viral pnömoni’, ‘doğal ölüm’ veya ‘bulaşıcı hastalık’ olarak geçebildiği biçimindedir.”

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 pandemisi sırasında ölüm kayıtları için iki farklı uluslararası kod önermekte. Bu kodlar şöyle:

  • U07.1: COVID-19, virüs tanımlanmış (laboratuvar testi (PCR) ile kesinleştirilmiş olgular) ve
  • U07.2: COVID-19, virüs tanımlanmamış şeklindedir.

TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce DSÖ tarafından belirlenen kodları kullanmaya, Şubat ayından itibaren Türkiye’deki ölüm kayıtlarını bu yaklaşım üzerinden gözden geçirmeye, gerekmesi halinde de sözel otopsi tekniğini uygulamaya çağırdı.

Merkez Konsey, kayıtların incelemeye açılması halinde TTB’nin bu sürece katkı sunmaya hazır olduğunu da bildirdi.

TTB’nin kamuoyuyla paylaştığı açıklamaya ilişkin henüz Sağlık Bakanlığı’ndan yanıt gelmedi.


Canlı Blog | Vaka sayısı 1.5 milyona yaklaşan salgında son durum




Önceki Haber
Güleda Cankel cinayeti davası: Avukatlar katılmadı, duruşma ertelendi
Sonraki Haber
HDP: Hayat cezaevine sığmaz