Ana SayfaGüncelTTB sağlık çalışanlarının korunması için gerekli donanımları açıkladı

TTB sağlık çalışanlarının korunması için gerekli donanımları açıkladı

HABER MERKEZİ – TTB COVID-19 İzleme Grubu, salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının en üst düzeyde korunması gerektiğini belirterek, eksik donanımların bir an önce giderilmesi istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) COVID-19 İzleme Grubu, Pandemik İnfluenza (Grip) Ulusal Hazırlık Planı’na ve Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Yönetmeliği’ne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Salgında risk grubu olan sağlık çalışanlarının en üst düzeyde korunması gerektiği belirtilen açıklamada, kişisel koruyucu donanım eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerektiği ifade edildi.

TTB, kişisel koruma donanımları ve alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

  • Sağlık personelinin Covid-19 hastalığı bağlamında kullanacağı KKD, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hazırladığı standartlara uygun biçimde birime, personel türüne ve faaliyete göre gerekli ve yeterli sayıda sağlanmalıdır.
  • Özellikle kullanılacak maske seçiminde bu göz ardı edilmemelidir. KKD ekipmanlarına yönelik yeterli stok oluşturulmalı ve kullanımına yönelik planlama yapılmalıdır.
  • Hizmet verirken standart koruyucu önlemler mutlaka alınmış olmalı ve buna ek olarak hizmetin türüne göre önlemler artırılmalıdır.
  • İlk planda her sağlık personeline; evde ve ayaktan bakım verilen alanlarda; gerektiğinde kullanmak üzere ffp2/n95 tipi maske (en az iki maske/gün), cerrahi maske (yeterince) ve sıvı sabun ve/veya alkol bazlı el antiseptiği.
  • Yataklı birimlerde (Covid-19 hastaların bulunmadığı); gerektiğinde kullanmak üzere ffp2/n95 tipi maske (en az dört maske/gün), cerrahi maske (yeterince) steril olmayan eldiven (yeterince) ve sıvı sabun ve/veya alkol bazlı el antiseptiği.
  • Yataklı birimlerde (Covid-19 hastaların bulunduğu); bu alanda çalışan her personele yeterince tam kapalı yüz koruyucu veya göz koruyucu (EN166), koruyucu kıyafet (EN14126), steril olmayan eldiven, steril eldiven, ulusal EN 149 valvsiz ffp tipi maske, cerrahi maske, tek kullanımlık önlük ve sıvı sabun ve/veya alkol bazlı el antiseptiği.
  • KKD özelinde gereken doğru kullanım, kullanım süresi ile kullanım ihtiyacının saptanarak devamlılığı sağlayacak risk gruplarına göre dağıtım planı ve etkin kullanmaları sağlanmalıdır.
  • Risk grubunda olan sağlık çalışanları (kronik hastalığı olanlar vb) için en üst düzeyde etkin KKD korunma sağlanmalıdır ve olası hastalarla karşılaşılmayan, geri planda planlama, danışma, telefon yönlendirme gibi görevlere çekilmeleri gerektiği göz ardı edilmemelidir.



Önceki Haber
Kanser tedavisi gören tutuklu belediye eşbaşkanına tahliye yok
Sonraki Haber
286 isimden 'infazda adalet' çağrısı