Ana SayfaGüncelTTB: Sağlıkta Dönüşüm Programı salgınla mücadelede başarısız

TTB: Sağlıkta Dönüşüm Programı salgınla mücadelede başarısız

HABER MERKEZİ – Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın Covid-19 salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığını ifade eden TTB, “‘Kamu-özel ortaklığı’ adı altında milyarlarca dolar maliyetli işletmelerin hızla kamu hastanelerine dönüştürülmesi ve sağlık hizmetlerinin finansmanının genel bütçeden sağlanması” önerisinde bulundu.

AKP hükümeti tarafından 2003 yılında hayata geçirilen Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın (SDP) başarırız olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, konuyla ilgili yazılı açıklama yayımladı.

Sağlık ocaklarının işlevsizleştirildiği belirtilen açıklamada, “Kişiye ve topluma yönelik sağlık hizmetleri ile kişiye ve çevreye yönelik sağlık hizmetleri birbirinden ayrıldı. SDP ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel özellikleri olan erişilebilirlik, kapsayıcılık, eşgüdüm ve süreklilik sistemsel olarak zayıflamış, coğrafi bilgi sistemi yok edildi” ifadelerine yer verildi.

SDP’nin uygulanmasıyla birlikte, sağlık hizmetlerinin örgütlenmesinde yaşanan sorunlara dikkat çekilen açıklamada, “Salgınla mücadelede büyük önem taşıyan ‘temaslı belirlenmesi ve kontrolü’ aile hekimlerinin katkısı alınamadan sürdürüldüğü için temaslıların belirlenmesi ve izolasyonu gecikmektedir. Ülkemizde Şubat ve Mart ayı başında yapılması gereken bu konudaki hazırlıklar, ne yazık ki yetersiz hatta başarısızdır” denildi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın pandemi planlarının uygulanması için uygun ve yeterli bir program olmadığını belirten TTB, açıklamanın devamında şu önerilerde bulundu:

  • Gelinen aşamada, olgu sayısı ve ölümler hızla artış gösterirken; SDP’den ivedi olarak vazgeçilmeli,
  • ‘Kamu-özel ortaklığı’ adı altında milyarlarca dolar maliyetli işletmelerin hızla kamu hastanelerine dönüştürülmeli,
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı genel bütçeden sağlanmalı ve zaman geçirmeden bölge tabanlı aile hekimliği sistemine geçilerek kişiye, topluma ve çevreye yönelik hizmetlerin, ekip tarafından bütünleşik biçimde sunulması sağlanmalı.

TTB’nin yaptığı açıklamanın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Kocaeli'de Mustafa Yıldırım evli olduğu kadını öldürdü
Sonraki Haber
Soma'da maden ocağında göçük: Üç işçi hayatını kaybetti