Ana SayfaCezaevleriTutuklu avukatlar Timtik ile Ünsal açlık grevlerini ölüm orucuna dönüştürdü

Tutuklu avukatlar Timtik ile Ünsal açlık grevlerini ölüm orucuna dönüştürdü

HABER MERKEZİ – ÇHD, tutuklu bulunan avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal’ın sürdürdükleri açlık grevi eylemini, Dünya Avukatlar Günü’nde ölüm orucuna dönüştürdüğünü açıkladı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), 5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı canlı yayınla cezaevinde süresiz açlık grevinde bulunan dört avukattan ikisinin açlık grevi eylemini ölüm orucuna çevirdiğini açıkladı.

ÇHD Genel Başkanı Yardımcısı Ümit Büyükdağ’ın yaptığı açıklamaya Halkın Hukuk Bürosu, Türkiye İnsan Halkları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Adalet İçin Hukukçular, Adalet Nöbeti, Avukat İnisiyatifi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, Demokrasi İçin Hukukçular, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Züleyha Gülüm ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Turan Aydoğan da katıldı.

Açıklamada, avukatlar Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, Oya Aslan ve Barkın Timtik’in ‘adalet’ talebiyle bir süredir açlık grevinde olduğu hatırlatıldı.

Ölüm orucu eyleminin 288. günündeyken hayatını kaybeden Helin Bölek’in anımsatıldığı açıklamada şöyle denildi:

“Biz bu açıklamayı yazarken dünya genelinde koronavirüsü nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 54,226 olarak açıklanmıştı. Biz bu açıklamayı yazarken baskı ve yasaklara karşı direnen Helin Bölek son nefesini vermişti. Koronavirüsünden ölenleri ve Helin’i arka arkaya saymamız ilk anda kulağınızı tırmalayabilir. Tırmalamasın.
Biz bir bağlantısı olduğuna inanıyoruz. Zira koronavirüsünden hayatını kaybeden insanların ölümünü doğal ölüm olarak kabul etmiyor, azgın kapitalizmin kitlesel katliamı olarak okuyoruz. Helin’in ölümü de başka bir yerden açıklanamaz.”

‘Ölümlere engel olmak için adalet talebine sahip çıkın’

Açıklamada, açlık grevinin 94. gününde olan Timtik ile 63. gününde olan Ünsal’ın eylemlerini ölüm orucuna çevirdiği ifade edildi.

“Gelinen bu aşamada derneğimizin üyesi meslektaşlarımız Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal, açlık grevlerini ölüm orucuna dönüştürmeye karar vermişlerdir. Bugünün özgün koşulları nedeniyle bu durumu kamuoyu ile kendilerinin paylaşabileceği bir kanal olmadığından, ÇHD olarak kamuoyunu bilgilendirme görevini üstleniyoruz. Biz kaygılıyız ama daha çok da öfkeliyiz. Bugün 5 Nisan, Ebru ve Aytaç ölüm orucunda!
Hiçbir kutlamayı kabul etmiyor, 5 Nisan’ın bir mücadele günü olduğunu tüm hukuk kurumlarına anımsatıyoruz!
Tüm duyarlı kamuoyuna çağrımız, ölümlere engel olmak için, adalet talebine sahip çıkmalarıdır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali 'Corona' nedeniyle online yapılacak
Sonraki Haber
TTB özel sağlık kuruluşlarındaki sorunlar ile çözüm önerilerini sıraladı