Ana SayfaGüncelTutuklu gazetecilerin tahliye talebine ret

Tutuklu gazetecilerin tahliye talebine ret

HABER MERKEZİ – Yürürlüğe giren infaz düzenlemesi kapsamında tahliye başvurusu yapan gazeteciler Ferhat Çelik, Aydın Keser, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in başvuruları reddedildi. Mahkemenin karar metninde Çelik ve Keser’in isimlerine yer verilmedi, avukatlar itirazda bulunacak.

Avukatları aracılığıyla İstanbul 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne infaz düzenlemesiyle birlikte denetimli serbestlik süresinin değişmesi gerekçesiyle Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç hakkında tahliye başvurusu yapılmıştı.

Gazetecilerin avukatları tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuruda, infaz düzenlemesiyle birlikte denetimli serbestlik süresinin de değiştiği, gazetecilerin mahkûmiyet kararı alsalar dahi cezalarının infazının olmayacağı ifade edilmişti.

Başvuruyu görüşen mahkeme “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçlamasıyla yargılanan gazetecilerin tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mahkemenin kararında, “Haklarında tutuklanmalarına dair karar verilen Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan hakkında ayrı ayrı tahliye talebinde bulunulmuş ise de incelenen soruşturma dosyasına göre mevcut delil durumu, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, ifade tutanakları, atılı suç için yasada öngörülen ceza miktarı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde tutukluluk tedbirinin ölçülü olduğu, şüphelilerin tutukluluk hallerinin sonlandırılmasını gerektirir bir husus bulunmadığı ve itiraz gerekçeleri yerinde olmadığından adı geçen şüpheli müdafilerinin tahliye taleplerinin ayrı ayrı reddine karar verilmiştir” denildi.

Karar metninde Çelik ve Keser isimleri yer almadı

Yapılan başvuruda “tutuklamaya itiraz eden kişiler” olarak isimleri yer alan Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser’in isimleri yer alsa da İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin düzenlediği karar metninde Çelik ve Keser’in isimlerine yer verilmedi.

Kararı bianet’e değerlendiren Keser ve Çelik’in avukatı Özcan Kılıç, “Bize de aynı karar tebliğ edildi. Metnin içinde varız ama karar kısmında yokuz. Alelacele yazılmış bir karar. İtiraz edeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Odatv haber sitesinin Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabiri Hülya Kılınç, 5 Mart’ta çıkarıldıkları mahkemece “MİT Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Tutuklamaya gerekçe olarak “Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı” başlıklı haber gösterilmişti.

Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da soruşturmaya dahil edilmiş, 6 Mart’ta ifade vermek için gittiği İstanbul Adliyesi’nde çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Söz konusu soruşturma genişletilerek Yeni Yaşam gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve editör Semiha Alankuş ile Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel de ifadeye çağrılmıştı.

6 Mart’ta İstanbul Adliyesi’nde ifade veren gazeteci ve yazarlar çıkarıldıkları mahkemece yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Yeni Yaşam editörü Alankuş ise savcılık tarafından alınan ifadesini ardından serbest bırakılmıştı.

Ancak savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan Çelik ve Keser, İstanbul 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etme” iddiasıyla 8 Mart’ta tutuklanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şilili yazar Luis Spulveda 'Corona' nedeniyle hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Avcılar'da iki metrobüs çarpıştı