Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Ücretsiz izne” karşı ücretli izin için 1 Mayıs’ta genel grev çağrısı

“Ücretsiz izne” karşı ücretli izin için 1 Mayıs’ta genel grev çağrısı

HABER MERKEZİ – ‘Corona günleri’nde işten çıkarma 3 ay boyunca yasaklanırken, işverene, mevcut mevzuatta olmayan ücretsiz izne çıkarma hakkı tanıyan yasa Meclis’te kabul edildi. Tartışmalar sürerken “genel grev” sesleri yükseliyor. ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, işvereni koruyan ancak işçiye aba altından sopa gösteren bu yasa değişikliğine karşı “ücretli izin hakkı” talebiyle 1 Mayıs’ta grev örgütlenmesi için sendika ve emek örgütlerine çağrıda bulundu.

Medyaya “İşçi çıkarmak yasaklanıyor” diye yansıtılan torba yasa teklifi, işverenlerin çalışanları 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarmasının önünü açtı. Yani yasa işverene işçiyi üç ay ücretsiz izne çıkarma hakkı tanıyor.

Kanunla birlikte ücretsiz izne çıkarılan işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 39 lira 24 kuruştan aylık 1.177 lira nakit desteği verilmesi kararlaştırıldı.

Öte yandan işten çıkarma üç ay boyunca yasaklansa da, işveren, “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan işçileri” işten çıkartabilecek.

“Ücretsiz izin” kavramı artık İş Yasası’nda

Kabul edilen yasaya tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, infaz yasasının ardından kabul edilen bu torba yasa ile iktidarın “bir yandan halka sefaleti ve ölümü dayattığını, diğer taraftan ise halkın taleplerini dillendirenleri cezaevlerinde tutmaya çalıştığını” ifade etti.

MA’ya konuşan Piroğlu, iktidarın tek derdinin işçileri değil patronları korumak olduğunu savunurken, bu kanunla beraber “ücretsiz izin” kavramının İş Yasası’na girdiğini dile getirdi.

Piroğlu, “İktidar, bu yasayla işverenin işçileri ‘ahlaki ve benzeri durumlar’ dediği ve işçilerin işten atılmasında büyük rol oynayan bölümü de dışında tuttu. Aslında işçi çıkarmanın bütün kolaylıklarını getirdiler” dedi.

1 Mayıs’ta genel grev çağrısı

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise torba yasayı “halkları daha fazla açlığa mahkum eden bir yasa” olarak nitelendirdi.

Yasayla örgütlülüğün önüne geçilmeye çalışıldığına dikkat çeken Tümüklü, “Bu yasayla beraber işveren herhangi bir mazeret üretmeksizin artık işçiyi işten çıkarabilecek. İşçinin işsizlik ödeneği denilen açlıkla karşı karşıya kalmasına yol açacak” ifadelerini kullandı.

İşçilerin yaşam hakları için böyle yasalara değil ‘gerçek bir greve’ ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tümüklü, şöyle devam etti: “Bu grev olmazsa burjuvazi ve onun koruyucusu faşist devletin karşısında işçilerin ne yaşam hakkını ne de ücretli izin hakkını kazanma şansı yok. Önümüz 1 Mayıs. Bu 1 Mayıs ücretli izin hakkı için grev örgütlemek ve ücretli izin eksenli yaşam hakkının sağlanması açısından çok önemli bir eşiktir.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
4 günlük sokağa çıkma yasağının detayları belli oldu
Sonraki Haber
ABD'den 'geri adım atmayan' Türkiye'ye S-400 uyarısı