Ana SayfaGüncelUzmanlar yanıtlıyor: Yaz, virüsü yok edecek mi?

Uzmanlar yanıtlıyor: Yaz, virüsü yok edecek mi?

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgının henüz başında, ‘yazın havalar ısındığı zaman, güneş ve ultraviyole ışınlarının etkisi ile virüsün etkisini yitireceği ve salgının sona ereceği’ sıklıkla duyuluyordu. Peki, gerçekten yaz gelince, virüs etkisini yitirecek ve salgın sona mı erecek? DW Türkçe’de yer alan Almanya’dan uzman görüşlerinden bazıları şöyle.

Robert Koch Ensitüsü Sözcüsü Susanne Glasmacher

Yazın “belirli bir etkisi” olsa da, halkın büyük bölümünün yeni tip Corona virüse bağışıklığının bulunmaması nedeniyle virüsün yazın da yayılmayı sürdürebileceğini ifade etti.

Nisan 2009’da başlayan H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribi salgınında da, yazın ve takip eden yılda da çok sayıda vaka görülmüştü.

Hannover Tıp Yüksek Okulu Yöneticisi Virolog Thomas Schulz

Güneşin ultraviyole ışınlarının etkisinin çok az olacağını, sıcaklık ve güneş ışınlarının virüsün bulaşma katsayısını baskılayabileceğini ancak bunun “çok hafif” olacağını vurguladı. “Durum o kadar kötü değil, soğuk algınlığına yol açan virüsler yazın ortadan kaybolur” görüşünü savunanlara ise “Hayal kurmaya devam edin” dedi.

Berlin Charite Hastanesi’nden virolog Christian Drosten

Küresel bir virüs salgınının sosyal mesafe, ultraviyole ışınları ve sıcaklık ile çok fazla durdurulamayacağını söyledi. Yazın virüsün bulaşma katsayısının “yarım birim” düşeceği yönünde tahminler olduğunu belirtti.

Münih Schwabing Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başhekimi Clemes Wendtner

Yazın virüsün etkisinde hafif bir azalma beklemekle birlikte, “Yüksek hava sıcaklığı ile virüsün yok olacağını düşünme yanılsamasına kapılmamak gerektiği” uyarısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyanet'in 'nefret hutbesi'ne karşı 22 örgütten ortak bildiri
Sonraki Haber
HDK: İktidar açıkça sürü bağışıklık stratejisi uyguluyor