Ana SayfaGüncelVan ve Muş’ta parçalanan mezar taşları Meclis gündeminde

Van ve Muş’ta parçalanan mezar taşları Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ – Van ve Muş’ta PKK’lilere ait bazı mezarlıklar “kod isim” ve “flama” gibi gerekçelerle askerlerce yıkılıyor. Konuyu Meclis’in gündemine taşıyan HDP Milletvekili Mensur Işık, İçişler Bakanlığı’na, “Mezarlıkların yıkılması ve cenazelerin yerinden çıkarılması uygulaması ile hükümetinizin yapmak istediği nedir?” diye sordu.

Van ve Muş’ta çatışmalarda yaşamını yitiren birçok PKK’linin mezarı mezarlıklara çağrılan ailelerin gözü önünde yıkılıyor.

Uygulama yaklaşık bir haftadır devam ediyor. Üzerinde yaşamını yitiren kişinin kod adı ya da bayrak ve flama bulunan mezarların taşları askerler tarafından kamera kaydı alındıktan sonra yıktırılıyor.

İlkin Van ve ilçelerinde başlatılan mezarlıkları tahrip etme işlemi son olarak Muş’ta gerçekleştirildi.

Mezarlıkların bu şekilde tahribi devam ederken konu Meclis’in gündemine taşındı.

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, “insanlık tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlarda dahi savaş meydanlarında kalan cenazelerin alınması için kısa süreli ateşkesler ilan edildiğini, ölülere duyulan saygının savaş anlarında dahi akıllardan çıkarılmadığını” ifade etti.

HDP Milletvekili Mensur Işık

İçişleri Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan HDP’li vekil, mezar taşlarının kırılarak götürülmesinin dini değerlere aykırı olduğunu, yine bu uygulamanın kişinin hatırasına hakaret olduğunu belirterek, “Hangi hukuki ve vicdani dayanakla mezar taşları kırılmıştır?” diye sordu.

Muş’ta yıkılan dört mezarın savcılığın talimatıyla kırdırılıp kırdırılmadığını soran HDP’li Işık, bunu yapan kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir işlem başlatılıp başlatılmadığı sorusuna da yanıt istedi.

İçişleri Bakanlığı’na “Mezar taşları taşı bilginiz dâhilinde mi kırılmıştır?” diye soran Işık, 2010’dan bu yana Türkiye’de yıkılan mezarlık sayısına dair bilgi istedi.

Işık, “Mezarlıkların yıkılması ve cenazelerin yerinden çıkarılması uygulaması ile hükümetinizin yapmak istediği nedir?” diye sordu.




Önceki Haber
Ses Kocaeli gazetesine silahlı saldırı
Sonraki Haber
Erdoğan: Türkiye sağlık hizmetlerinde bir destan yazmıştır