Ana SayfaCezaevleri“11 Mart’tan bu yana cezaevlerinde kaç tutuklu enfekte oldu?”

“11 Mart’tan bu yana cezaevlerinde kaç tutuklu enfekte oldu?”

HABER MERKEZİ – Salgın günlerinde en çok tehdit altında bulunan cezaevlerine dikkat çeken HDP Milletvekili Semra Güzel, Meclis’te sunduğu önergede, bu dönemdeki hak ihlallerini ve kaç tutuklunun enfekte olduğunu sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Corona virüsü salgını döneminde hak ihlallerinin arttığı cezaevlerini Meclis gündemine taşıdı.

Salgın nedeniyle en riskli yerlerin başında cezaevlerinin geldiğini belirten Güzel, infaz düzenlemesinde siyasi tutukluların kapsam dışı bırakıldığını hatırlatarak, “Özellikle 65 yaş üstü mahpuslar, çocukları ile kalan kadınlar, hasta mahpuslar, cezaevinde kalmaya devam etmektedir” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel

Tutukluların gıdaya erişim noktasında da çeşitli sıkıntılarla karşılatıklarını kaydeden Güzel, Diyarbakır Cezaevi savcılığıyla yapmak istediği görüşme talebine ise herhangi bir yanıtın verilmediğini ifade etti.

Güzel, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, kaç tutuklunun enfekte olduğundan cezaevindeki hijyen koşullarına dek pek çok konuya açıklık getirmesini istedi.

Güzel’in yönelttiği sorular şöyle:

  • Salgın sürecinde hapishanelere ilişkin, ailelerin tarafıma ilettikleri, basına ve insan hakları kurumlarının raporlarına yansıyan hak ihlallerinden haberdar mısınız?
  • Hapishaneler söz konusu salgın için son derece risk barındıran ortamlardır. Bu kapsamda bakanlığınız bünyesinde hapishaneler için gerekli önlem ve müdahalelerin planlandığı bir kriz masası ya da herhangi komisyon kurulmuş mudur? Hapishaneler için ne gibi önlemler alınmıştır
  • 11 Mart’tan bu yana enfekte olan mahpus sayısı nedir? Salgın nedeniyle kaç mahpus yaşamını yitirmiştir?
  • Pozitif vakaların tespit edildiği hapishaneler karantina altına alınmış mıdır? Şu ana kadar hapishanelerde kaç test yapılmıştır?
  • Salgından en çok etkilenen ve risk grubunda olan 65 yaş üstü mahpusların, anneleriyle birlikte kalan çocukların ve hasta mahpusların salgından korunmaları için özel tedbirler alınmış mıdır? Alınmışsa bu tedbirler nelerdir?
  • Açık hapishanelerin izinler sebebiyle boşaltılması ile açık hapishanelerde hazırlanan yemeklerin dağıtımında ve yaşanan diğer beslenme sorunlardan haberdar mısınız?
  • Hükümetin normalleşme sürecine geçildiğini ileri sürerek açma kararı aldığı alış veriş merkezlerine bir milyondan fazla kişinin akın ettiği bir süreçte, salgın gerekçesiyle Diyarbakır T-Tipi cezaevi yönetiminin randevumuza 1 saat kala görüşmeyi iptal etmesinin gerekçesi nedir?
  • Hapishane yönetimleri ile salgın sürecine dair bilgi almak, sağlık komisyonu üyesi olarak önerilerde bulunmak amacıyla yapmak istediğim görüşme talebinin savcılık tarafından reddedilmesinin gerekçesi nedir?

Cezaevlerinde durum ne?

Adalet Bakanı Gül, 13 Nisan’da bu konuya dair yaptığı açıklamada açık cezaevlerinde üç mahkumun salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Gül, kapalı cezaevlerinde Covid-19 tanısı konulan mahpusun bulunmadığını söylemişti.

22 Nisan’da ise İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Buca Kapalı Cezaevi’nde 65 tutuklu ve hükümlünün Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıklamıştı.

Konuyla ilgili son açıklama ise yine Gül’den 28 Nisan’da gelmişti. Bu açıklamadaysa dört ayrı cezaevinden 120 tutuklu ve hükümlüye Covid-19 tanısı konulduğu belirtilmişti.

Son yapılan resmi açıklamalar böyle ancak cezaevlerinde net olarak kaç tutukluya test yapıldığı, kaç tutuklunun testinin pozitif çıktığı bilinmiyor.

İnsan hakları örgütleri, hukukçular ve sağlıkçılar, kapalı olmaları ve hijyen kurallarına uymanın zor olduğu cezaevlerinde salgının yayılma riskine dikkat çekiyor.




Önceki Haber
Kendisinden boşanmak isteyen kadını ağır yaralayan erkek tutuklandı
Sonraki Haber
"Ruhları bizi devrime inanmaya çağırıyor"