Ana SayfaBilim ve Teknoloji2020’nin son Süper Ay’ı yarın kendini gösterecek

2020’nin son Süper Ay’ı yarın kendini gösterecek

HABER MERKEZİ – Süper Ay’ın dördüncü ve bu yıl içerisindeki sonuncusu Perşembe günü dünyadan çıplak gözle izlenebilecek.

Ay’ın Dünya’ya en yakın konumda olduğu, normalden daha parlak ve büyük gözlemlendiği gökyüzü olayına “Süper Ay” adı veriliyor.

Bu yıl ilki 9 Şubat’ta, ikincisi 9 Mart’ta, üçüncüsü ise 8 Nisan’da gerçekleşen Süper Ay’ın dördüncü ve bu yıl içerisindeki sonuncusu 7 Mayıs Perşembe günü görülecek.

Süper Ay, Dünya’nın farklı yerlerinden görülebilecek ancak netliği kişinin bulunduğu konuma ve hava durumuna bağlı olarak değişecek.

Bir sonraki Süper Ay’ın ise 27 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Dünya’nın uydusu Ay, konumu ve büyüklüğü nedeniyle dünya yörüngesindeki dönüşü boyunca farklı gök olaylarına sahne oluyor.

Ay’ın büyük görünmesine dair tezler

Fotoğraf: Reuters, İstanbul

Ay’ın bu kadar büyük görünmesinin optik bir illüzyondan kaynaklanıyor olabileceği de söyleniyor. Bu optik illüzyonu destekleyen çeşitli hipotezler bulunuyor.

Uzaklık hipotezine göre yatay doğrultuda bulunan objeleri dikey doğrultuda bulunan objelerden daha uzakta ve dolayısıyla daha büyük algılıyoruz.

Ay’ı gökyüzünde bulunan diğer şeylere oranladığımızda, Ay’ın ufuğa yaklaştığında daha küçük gözükmesini bekleriz. Ancak Ay’ın boyutu değişmediği için beynimiz perspektif algısını kaybetmemeye çalışır ve daha alçakta duran Ay gözümüze daha büyük gözükür.

Görecelilik hipotezi ise uzaklık hipotezine ek olarak ufukta Ay’la birlikte yer alan diğer objeleri Ay’ın boyutlarına oranlamamızın da Ay’ı olduğundan büyük algıladığımızı iddia ediyor. Bunun için Ay’ı ufka yaklaşırken izlemek gerekiyor.


Karınca, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“48 yıldır içimizi yakıyor, acımızı artırıyor, öfkemizi çoğaltıyor”
Sonraki Haber
Rapor: Nisan'da erkek şiddeti arttı, salgın süreci hak arayışlarını engelledi