Ana SayfaGüncel6 bin yıllık at üstündeki insan figürü rölyefini sökmeye çalıştılar

6 bin yıllık at üstündeki insan figürü rölyefini sökmeye çalıştılar

HABER MERKEZİ – Şırnak Kasrik’te “Krallar Geçidi” olarak bilinen yerde bulunan 6 bin yıllık rölyef, kimliği belirsiz kişiler tarafından yerinden sökülmeye çalışıldı.

Şırnak merkeze bağlı Kasrik Beldesi’nde, bir dağın yamacına işlenen ve 6 bin yıllık geçmişi olan at üstündeki insan figürü rölyefi bir kez daha tahrip edildi.

Gabar ve Cudi dağlarını birbirinden ayıran ve “Kralları Geçidi” olarak bilinen yerdeki rölyefin ne zaman tahrip edildiği henüz bilinmiyor. Ancak, daha önce üzerindeki süvarinin zırhının kırıldığı rölyefin, defineciler tarafından tahrip edildiği belirtiliyor.

MA’dan Müdat Can’ın haberine göre, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin, rölyefin alt kısmını kazıdıkları ve kazıyı ise rölyefi yerinden söküp götürmek amacıyla yaptıkları tahmin ediliyor.

Haberde rölyefin, sit alanı içerisinde ve korucuların ağırlık olduğu bölgede bulunduğu halde böylesi bir tahribata uğramasına dikkat çekiliyor.

Tescilli tarihi yapının tahrip edilmesine ilişkin Şırnak Valiliği tarafından Diyarbakır Valiliği Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne soruşturma talepli yazı gönderildiği öğrenildi.

Rölyefin tarihi hakkında

“Krallar Geçidi”ndeki rölyef, kimilerine göre Gutti imparatorunun kabartması kimilerine göre Part süvarisinin rölyefi, yöre halkına göre ise iki aşığın (Bûk û Zava) vadideki yontması olarak biliniyor.

Heykeli ilk kez 1909 yılında fotoğraflayan Gezgin Gertrude Bell, bunun bir Part rölyefi olduğunu yazıyor.

Kasrik Geçidi’nden Cizre’ye gelince yolun tam karşısında yer alan kayalık yamacın yüzeyinde yer alan heykel, yerden 3 metre yükseklikte bulunuyor. Güneye dönük at üzerine binmiş, savaşçı süvari figürü olarak görülüyor.

Şırnak’ta 6 bin yıllık rölyef yerinden sökülmeye çalışıldı

Beden yapısından zırhlı olduğu anlaşılan süvari sağ eli ile atın ensesindeki dizginleri tutarken sol eliyle de atın terkisini kavrıyor. Süvarinin bindiği at hareket halinde görülüyor.

Cizreli tarihçiler, geride kalan kral heykelinin 6 bin yıl önceki bir Gutti imparatoruna ait olduğunu kaydediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Apê Musa 100 yaşında! – Hüseyin Aykol
Sonraki Haber
Salgında işsiz kalan mülteciler gıdaya, eğitime ve sağlığa ulaşamadı