Ana SayfaDünyaABD: DSÖ’nün bilgi edinmedeki başarısızlığı ölümlere neden oldu

ABD: DSÖ’nün bilgi edinmedeki başarısızlığı ölümlere neden oldu

HABER MERKEZİ – ABD, Covid-19 salgınında Dünya Sağlık Örgütü’nü suçlamaya devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, örgütün salgın sürecinde dünyanın ihtiyaç duyduğu bilgileri edinmede başarısız olduğunu savunarak “Bu başarısızlık da pek çok can kaybına mal oldu” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) üst karar alma organı olan 73. Dünya Sağlık Asamblesi (DSA) başladı.

Asambles, ilk kez video konferans yöntemiyle yapılıyor.

Konferansta konuşan ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, DSÖ’yü suçlayarak, “Bu örgüt (Covid-19) dünyanın ihtiyaç duyduğu bilgileri edinmede başarısız oldu. Bu başarısızlık da pek çok can kaybına mal oldu” dedi.

Azar, örgütün operasyonlarının şeffaf olması gerektiğini vurgulayarak, DSÖ’nün pandemideki sorumluluğunun tüm yönleriyle bağımsız bir şekilde incelenmesini içeren önergeyi desteklediklerini aktardı.

“DSÖ hesap verebilir hale gelmeli”

DSÖ’nün kilit yetkilerini yerine getirmesini ve üye ülkelerin Uluslararası Sağlık Yönetmelikleri’ne uymasını sağlamak için herkesi birlikte hareket etmeye davet eden Azar, isim vermeden Çin’i eleştirdi.

Çin yönetiminin “salgını örtbas etmeye yönelik açık bir girişimde” bulunduğunu savunan Azar, Çin’in şeffaflık yükümlülükleri ile alay ettiğini ve bu politikanın tüm dünyaya pahalıya mal olduğunu söyledi.

Konuşmasında DSÖ’ye yönelik suçlamalarına devam eden Azar, “Üye devletler iyi niyetle hareket etmediklerinde DSÖ’nün temel bilgi paylaşımı ve şeffaflık misyonunda başarısız olduğunu gördük. Bunun olmasına asla bir daha müsaade edilemez. Bu statüko kabul edilebilir gibi değil. DSÖ değişmeli ve çok daha şeffaf ve daha hesap verebilir hale gelmelidir” ifadelerini kullandı.

Azar, Tayvan’ın asambleye gözlemci olarak katılması ve DSÖ’nün buna engel çıkarmaması çağrısında bulunarak, 23 milyon Tayvanlının sağlığının “politik mesajlara alet edilmemesi” gerektiğini sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ’yü salgınla mücadelede başarısız ve Çin’e yakın durmakla suçlamış ve örgüte sağlanan finansal desteği askıya aldıklarını açıklamıştı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Trump’ın sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, ABD’nin DSÖ için uzun süreli ve cömert bir dost olduğunu ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres de Trump’ın kararına, “Şu an Corona virüsüne karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” sözleriyle tepki göstermişti.

ABD’de Lindsay Graham, Mitt Romney ve Ted Cruz gibi Cumhuriyetçi senatörler de, BM bünyesinde DSÖ’nün salgınla mücadele konusunda attığı adımların denetlemesi için bağımsız bir heyet kurulması talebinde bulunmuştu.


DSÖ’nün bağımsız heyet tarafından denetlenmesi istendi

DSÖ: Trump’ın maddi yardımları kesme kararını üzüntüyle karşılıyoruz

Trump DSÖ’ye sağlanan bütçeyi kesti, BM’den karara tepki


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canlı Blog | Vaka sayısı beş milyona yaklaştı, ikinci dalga endişesi büyüyor
Sonraki Haber
AB’den HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki