Ana SayfaDünyaABD’de ırkçılık karşıtı isyan: Karakol yakıldı, eylemler yayılıyor

ABD’de ırkçılık karşıtı isyan: Karakol yakıldı, eylemler yayılıyor

HABER MERKEZİ – George Floyd’un polis şiddetiyle öldürülmesinin ardından Minneapolis’te başlayan ırkçılık karşıtı protestolar devam ediyor. Kentteki polis merkezi ateşe verilirken, eylemler ülke geneline yayılıyor. Protestoları takip eden CNN ekibi de gözaltına alındı. Diğer yandan Twitter, eylemcileri tehdit eden ABD Başkanı Trump’ın yaptığı paylaşıma “şiddeti yüceltme” uyarısı koydu.

George Floyd isimli siyahın sokak ortasında beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrası ABD’de başlayan isyan dalgası büyüyor.

Protestoların üçüncü gününde eylemciler, Minneapolis kentinde üçüncü bölge olarak bilinen semtte bir polis merkezini ele geçirdi. Karakolu ve çevresindeki iki binayı ateşe verdiler. O anlar kameralara da yansıdı.

Polisin daha önce kurduğu barikatı aşan yüzlerce eylemcinin binaya girmesi, polise ait materyalleri kendi aralarında dağıtması ve daha sonra binayı ateşe vermesi sonrası Minnesota Valisi Tim Waltz, eyaletteki Ulusal Muhafız birliklerinin bölgeye konuşlandırıldıklarını bildirdi.

Trump’ın paylaşımına Twitter’dan “şiddeti yüceltme” uyarısı

ABD Başkanı Donald Trump ise ırkçılık karşıtı protestocuları tehdit etti.

Eylemlerin yaşandığı Minneapolis’te “lider eksikliği” olduğunu savunan Trump, “Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey, elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da ben Ulusal Muhafızları gönderip, işimi hallederim” ifadesini kullandı.

Twitter ise “Bu serseriler George Floyd’un anısına saygısızlık ediyor ve bunun olmasına izin vermeyeceğim” ve “Bir zorluk çıkarsa kontrolü üstleneceğiz ama yağma başlarsa (silahla) ateş etme de başlar” şeklinde ifadeler kullanan Trump’ın yaptığı paylaşıma “şiddeti yüceltme” uyarısı koydu.

Fotoğraf: AP

Polis şiddeti sadece Minneapolis değil Chicago, Los Angeles, Louisville ve Memphis başta olmak üzere ABD’nin birçok kentinde de protesto edildi.

New York’ta yüzlerce kişinin düzenlediği protestolarda ise 40’ın üzerinde kişi gözaltına alındı.

CNN muhabiri gözaltına alındı

CNN muhabiri Omar Jimenez de Minneapolis’teki eylemleri takip ederken canlı yayın sırasında gözaltına alındı.

Jimenez’in yanı sıra canlı yayın ekibinin de gözaltına alındığı bildirildi. Basın çalışanları bir süre sonra serbest bırakıldı.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, ABD’den siyahlara yönelik polis şiddetinin durdurulmasını istedi.

George Floyd’un öldürülüşü

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd’u boynuna diziyle bastırarak öldürmüştü.

26 Mayıs’ta sosyal medyada yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açmıştı.

Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alınmıştı. Ancak polisler hakkında henüz yasal işlem yapılmadı.

George Floyd’un ailesi dört polisin cinayet suçlamasıyla yargılanmasını talep ediyor.

NBC News’e göre 44 yaşındaki Chauvin, hakkında defalarca resmi şikayet gelmiş olmasına ve hatta hakkında en az bir dava açılmış olmasına rağmen, bunların sonucunda hiçbir zaman disipline sevk edilmedi, hakkında yasal işlem yapılmadı.

2014 yılında ABD’nin New York kentinde Eric Garner adlı silahsız siyah yurttaş da polis tarafından gözaltı sırasında öldürülmüştü. Polisin kafasını yere bastırdığı Garner’ın son sözleri de “Nefes alamıyorum” olmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den sağanak uyarısı
Sonraki Haber
Aydın'da JES’ler nedeniyle arılar öldü, ilgilenen yok