Ana SayfaDünyaABD’de isyan: Yasağa rağmen halk sokakta, polis araçları yakıldı

ABD’de isyan: Yasağa rağmen halk sokakta, polis araçları yakıldı

HABER MERKEZİ – George Floyd’un polis şiddetiyle öldürülmesinin ardından Minneapolis’te başlayan ırkçılık karşıtı protestolar ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen sürüyor.

George Floyd isimli siyahın sokak ortasında beyaz bir polis tarafından öldürülmesiyle ABD’nin Minneapolis kentinde başlayan isyan dalgası ülke geneline yayılmaya devam ediyor.

Devam eden protestolar nedeniyle Floyd’un öldürüldüğü Minneapolis’te ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen eylemciler, bazı bölgelerde yine sokaktaydı.

Philadelphia, Miami, Portland, Louisville ve San Francisco’da yasak ihlal edilirken, polis eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti.

Philadelphia’daki eylemlerde çıkan çatışmalarda 13 polis yaralandı, en az 35 kişi gözaltına alındı, polis araçları yakıldı.

Polis şiddeti Minneapolis, Los Angeles, New York, Chicago, Atlanta, Washington, Philadelphia ve Indianapolis başta olmak üzere ABD’nin birçok kentinde de protesto edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, “çetelerin gösterilere egemen olmalarına izin veremeyeceğini” söyledi.

Bu kesimleri, George Floyd’un anısına saygısızlık yapmakla suçlayan Trump, “Öfkeli bir kalabalık adaleti tesis edemez” dedi.

Öte yandan Floyd’un ölümüyle ilgili olarak “üçüncü derece cinayet” ve “taksirle adam öldürme” ile suçlanan 44 yaşındaki eski polis Derek Chauvin’in yargılanmasına yarın başlanacak.

George Floyd cinayeti

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, Pazartesi günü Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd isimli siyahı boynuna diziyle bastırarak öldürdü.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açtı.

Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alındı.

Floyd’un gözaltındayken ölümüne neden olan ve görevine son verilen dört polisten biri olan Derek Chauvin tutuklandı. Chauvin’in ‘üçüncü derece cinayet’ ve ‘taksirle insan öldürmek’ ile suçlandığı açıklandı.

Görevden alınan diğer üç polise yönelik suçlama getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

George Floyd’un ailesi ise dört polisin de cinayet suçlamasıyla yargılanmasını talep ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Başsavcılık: Rapçi Rota'nın gözaltına alındığı haberi gerçek değil
Sonraki Haber
İstanbul'da evinin önüne çıkan genç polislerce darp edilip, gözaltına alındı