Ana SayfaDünyaAB’den HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki

AB’den HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki

HABER MERKEZİ – AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Borrell, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki göstererek, “Muhalefet partilerine bağlı belediyelere karşı karar ve eylemlerin siyasi kaynaklı olduğu görünümü verdiği ve derin endişe yarattığı” açıklamasında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Iğdır, Siirt, Kurtalan, Altınova ve Baykan belediyelerine 15 Mayıs’ta İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmış, belediye eşbaşkanları da gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan Altınova Belediyesi Eşbaşkanı Casim Budak 17 Mayıs’ta, Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Yaşar Akkuş da 18 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Söz konusu kayyum atamalarına AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’den tepki geldi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’de muhalefet partilerine bağlı belediyelere karşı karar ve eylemlerin siyasi kaynaklı olduğu görünümü verdiğini ve derin endişe yarattığını belirten Borrell, 2019 yılı Ağustos ayından bu yana görevden alınan belediye eşbaşkanı sayısının 45’e ulaştığına dikkat çekti.

“Buna ek olarak Mart 2019’daki yerel seçimlerden bu yana yüzlerce yerel siyasetçi, seçilmiş kamu görevlisi ve HDP’nin binlerce üyesi terörizm bağlantılı suçlardan gözaltına alınmış, diğer belediye başkanlarına karşı da soruşturmalar açılmıştır.
“Türkiye hükümetinin terörle mücadeleye meşru hakkı bulunmakla birlikte aynı zamanda bunu, kendi Anayasası ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel haklarla uyumlu bir şekilde yürütme sorumluluğu da bulunuyor.
“Geniş terörle mücadele ya da suç kanunlarına dayanarak siyasi önlemler alınamaz. Bu önlemler, seçilmiş yerel temsilcilere karşı yargı süreçlerinin aşırı kullanımı, nisan ayı ortasında Ankara ve İstanbul belediye başkanlarına karşı açılan soruşturma örnekleriyle de birleştiğinde, yerel demokrasinin uygun işleyişini ciddi bir şekilde zayıflatmaktadır.”
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell

Borrell, açıklamasının sonunda Türkiye’nin Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleri ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı çerçevesinde üstlendiği yükümlülüklerle uyumlu olarak yerel demokrasinin işleyişi önündeki engelleri ortadan kaldırması gerektiğini vurguladı.

65 belediyeden 45’ine kayyum

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde üçü büyükşehir, beşi il, 45’i ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı.

Seçimlerin ardından partinin ilkin büyükşehirler olmak üzere belediyelerine kayyumlar yoluyla peyderpey el konuluyor.

Son kayyum atamalarıyla beraber HDP’nin şu ana kadar 45 belediyesine kayyum atanmış oldu. Partinin altı belediyesinin seçilmişine de KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmemişti.

Previous post
ABD: DSÖ'nün bilgi edinmedeki başarısızlığı ölümlere neden oldu
Next post
Avukatın emeği mi, ölümü mü? – Tennur Koyuncuoğlu