Ana SayfaDünyaAİHM kararının ardından Avrupa Konseyi’nden çağrı: Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı

AİHM kararının ardından Avrupa Konseyi’nden çağrı: Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı

HABER MERKEZİ – AİHM’in, Osman Kavala’nın tutukluluğu konusundaki hak ihlali kararına hükümetin yaptığı itirazı reddetmesinin ardından bir açıklama yapan Avrupa Konseyi, Kavala’nın derhal serbest bırakılması için Türkiye’ye çağrı yaptı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğu konusunda 10 Aralık 2019’da verdiği hak ihlali kararını, hükümetin itirazını ve Büyük Daire’ye sevk talebini reddederek kesinleştirmişti.

AİHM kararının ardından Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE/AKPM) Türkiye gözlemcileri Thomas Hammarberg ve John Howell ile birlikte Avrupa Konseyi raportörü Alexandra Louis yazılı bir açıklama yaptı.

AİHM’in kararının artık kesinleştiğine vurgu yapılan açıklamada, Türkiye’ye Kavala’nın derhal serbest bırakması ve AİHM kararını uygulanması çağrı yapıldı.

“Mahkemenin kararının sadece Gezi Davasına değil, aynı zamanda Kavala hakkında yürütülen diğer soruşturmalara da atıfta bulunduğunu hatırlıyoruz.
“Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması önemlidir çünkü, o da diğer politikacılar, sivil toplum aktivistleri veya görüşleri nedeniyle gözaltına alınan gazeteciler gibi, erken ve şartlı tahliyelere izin veren yasanın dışında bırakılması nedeniyle Covid-19 tehdidiyle karşı karşıya. Bu bizim için derin bir endişe konusu olmaya devam ediyor.
“Türkiyeli yetkililerin Kavala’yı serbest bırakarak, yasal ve insani yükümlülüklerine uyacaklarına inanıyoruz. Dahası, uzun zamandır beklenen bir sinyal olan Türkiye sivil toplumuna doğru sinyali göndereceklerdir.”

Ne olmuştu?

Osman Kavala, Gezi Parkı Davası’nda beraat etmesinin ardından 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alınmıştı.

19 Şubat’ta “Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yeniden tutuklanmıştı.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kavala hakkında bu kez, “siyasal veya askeri casusluk” suçlamasıyla soruşturma başlatılmış, tutuklama talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

9 Mart’ta duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan Kavala’nın tutuklanmasına karar verilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala ile ilgili olarak 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti.

Türkiye’nin bu AİHM kararına itiraz için üç ay süresi bulunuyordu ve bu süre Kavala “casusluk” iddiasıyla tutuklandıktan bir gün sonra doldu.

Eğer Kavala “casusluk” suçlamasıyla tutuklanmasa, 10 Mart’ta AİHM kararı uyarınca serbest bırakılması gerekecekti.

Previous post
Sınavların ertelenmesi için yaklaşık 18 bin imza toplandı
Next post
Bahçeli, Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilmesini istedi