Ana SayfaGüncelAİHM’den Türkiye’nin Osman Kavala itirazına ret

AİHM’den Türkiye’nin Osman Kavala itirazına ret

HABER MERKEZİ – AİHM, Osman Kavala’nın tutukluluğu konusunda 10 Aralık 2019’da verdiği hak ihlali kararını, hükümetin itirazını ve Büyük Daire’ye sevk talebini reddederek kesinleştirdi. Başvurunun reddedilmesi üzerine “Osman Kavala’ya Özgürlük Koordinasyonu” bir açıklama yaparak, Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iş insanı Osman Kavala’yla ilgili ihlal kararının AİHM Büyük Daire’ye sevkine ilişkin Türkiye hükümetinin talebini reddetti.

Hükümetin talebinin reddedilmesiyle AİHM’in Kavala kararı kesinleşmiş oldu.

Gezi Davası’nda verilen beraat kararının ardından tutuklandığı 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasında tahliye kararı verilen, ancak “casusluk” suçlamasıyla tekrar tutuklanan Osman Kavala için AİHM kararı, tutukluluk durumunda bir değişikliğe yol açmayacak.

“Osman Kavala derhal serbest bırakılsın”

Türkiye’nin başvurusunun AİHM tarafından reddedilmesi üstüne “Osman Kavala’ya Özgürlük Koordinasyonu” açıklama yaptı.

Açıklamada “Kararın kesinleşmesiyle birlikte Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz” çağrısı yapıldı.

AİHM süreci

AİHM 18 Ekim 2017’de gözaltına alındıktan sonra 1 Kasım 2017’de tutuklanan iş insanı Osman Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti.

Mahkeme, Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine karar vermişti.

AİHM Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vererek Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına hükmetmiş ve tutukluluğun hak ihlali olduğunu belirtmişti.

Türkiye söz konusu karara 9 Mart’ta itiraz etmişti.

Söz konusu karar, AİHM’in tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan sonra Türkiye’ye karşı verdiği ikinci 18. Madde ihlali kararıydı.

Ne olmuştu?

Osman Kavala, Gezi Parkı Davası’nda beraat etmesinin ardından 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alınmıştı.

19 Şubat’ta “Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yeniden tutuklanmıştı.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kavala hakkında bu kez, “siyasal veya askeri casusluk” suçlamasıyla soruşturma başlatılmış, tutuklama talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

9 Mart’ta duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan Kavala’nın tutuklanmasına karar verilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala ile ilgili olarak 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti.

Türkiye’nin bu AİHM kararına itiraz için üç ay süresi bulunuyordu ve bu süre Kavala “casusluk” iddiasıyla tutuklandıktan bir gün sonra doldu.

Eğer Kavala “casusluk” suçlamasıyla tutuklanmasa, 10 Mart’ta AİHM kararı uyarınca serbest bırakılması gerekecekti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dink cinayeti davası: Covid-19 nedeniyle Temmuz'a ertelendi
Sonraki Haber
Fatih Tezcan hakkında soruşturma