Ana SayfaGüncelAlevi kurumları: Cemevlerimize dokunmayın

Alevi kurumları: Cemevlerimize dokunmayın

HABER MERKEZİ – Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için Gazi Cemevi’nde düzenlenmek istenen törene polisin gaz ve plastik mermiyle müdahale etmesine tepki gösteren Alevi kurumları, “Cemevlerimizin devletin kolluk güçlerince basılması politiktir. Alevilerin kutsal mekânları Cemevleri’dir. Cemevlerimize dokunmayın” açıklamasında bulundu.

323 gün süren ölüm orucuna 5 Mayıs’ta ara verdikten sonra yoğun bakıma kaldırılan ve 7 Mayıs’ta hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için Gazi Mahallesi’nde bir araya gelenlere polis engel olmuştu.

Cemevinde tören düzenlemek isteyenlere karşı plastik mermi ve gaz bombaları kullanan polis, Gökçek’in cemevi morgundaki naşını da ailesine vermeden çıkarmıştı.

Alevi kurumları polisin müdahalesine yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi.

“Cemevlerimizin devletin kolluk güçlerince basılması politiktir” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Sizler ibadethanelerimize kanunsuz şekilde girerek, tüm toplum üzerindeki baskı ve zulmü yönetmeye çalışıyorsunuz, tehdit ediyorsunuz. Bu köhne zihniyetiniz neden değişmiyor? Bu nefret ve kin neden?
“Cemevimize saldırma, tahrip etmek, kutsal mekânımıza ayakla basmak çiğnemek tek kelimeyle Alevileri aşağılamak ve değersizleştirmek, diğer yandan bu saldırılarla İnançsal değerlerimizi, dünya görüşümüzü ve insanlığa dair değer anlayışımızı itibarsızlaştırmaktır. Kısacası faşizmdir” sözleriyle tepki gösterildi.
“Alevilerin kutsal mekânları Cemevleri’dir, her birini Alevi Canlar kendi emekleri ile yapmıştır. Bu yüzden inancımıza, cemevlerimize dokunmayın ve tüm değer sınırlarımıza saldırarak yıkıcı, incitici olmaktan ve Alevilere her şey yapılır desturundan vazgeçin. Gerçekleri perdelemenin yolu Alevi inanç merkezlerine saygısızlık yapmak değildir.”

İmzacılar

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Demokratik Alevi Dernekleri, Gazi Cemevi.


Cemevindeki törene engel, cenaze polis eşliğinde Kayseri’ye götürülüyor




Önceki Haber
Akaryakıta beş gün içinde dördüncü zam
Sonraki Haber
Dosya kapatıldı: Kadirova'nın ölümüne ilişkin takipsizlik kararına itiraz reddedildi