Ana SayfaGüncelAnkara’da HDP’lilere ikinci müdahale, vekiller darp edildi

Ankara’da HDP’lilere ikinci müdahale, vekiller darp edildi

HABER MERKEZİ – Ankara’da dün yapılan kayyum protestosuna yönelik polisin müdahalesini ve gözaltıları kınamak isteyen HDP’lilerin açıklaması polis tarafından ikinci kez engellendi. Polisler HDP’li vekiller Gergerlioğlu ve Peköz ile İl Eşbaşkanı Parlak’ı darp etti.

HDP Ankara İl Örgütü’nün dün belediyelere kayyum atanmasına karşı yaptığı açıklamasına polis, “valilik izni olmadığı” gerekçesiyle müdahale etmiş ve çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı.

Gözaltına alınan ve aralarında HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Veli Saçılık, HDP Parti Meclisi üyesi ve avukat Alişan Şahin ile HDP Hakkari eski Milletvekili Nihat Akdoğan’ın da bulunduğu dokuz kişi “Gösteri ve Yürüyüş Kanuna Muhalefet” ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınmış, ardından da serbest bırakılmıştı.

Polis müdahalesi ve gözaltıları kınamak amacıyla HDP Ankara İl Örgütü binasında bir araya gelen partililer basın açıklama yapmak istedi.

Açıklamaya HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Kemal Peköz ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM) üyelerinin yanı sıra kentteki demokratik kitle örgütleri de katıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, açıklamaya saatler kala polis binanın kapısına araçlar ile bariyerler kurdu, gazeteci ve yurttaşların görüntü almasını da engelledi.

Polislerle yapılan görüşmeler sonucunda, sosyal mesafe gerekçesiyle sadece HDP’li vekiller ve il eş başkanlarının açıklama yapmasına izin verildi.

Açıklamada ilk sözü alan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, “En demokratik hakkımız olan açıklama yapma hakkımız elimizden alınıyor. Dün burada devletin polisleri bizi yaka paça gözaltına aldı. Eşbaşkanımızın kafasına 5 dikiş atıldı. Bugünde aynı taleple açıklama yapmak istedik ama kapımıza yığılan onlarca polis ‘sosyal mesafe’ gerekçesiyle izin vermedi. Parti binamıza yönelik bir işgal hareketi devreye sokulmuş durumda” diyerek tepki gösterdi.

Ardından konuşan HDP Milletvekili Kemal Peköz ise “İki ameliyatlı arkadaşımız yaka paça arabaların içine alındı. Polisler eşbaşkanımızın kafasını kırdılar, gerekçeleri de ‘Eşbaşkan olduğunu bilmiyormuş’. Eşbaşkan olması ya da olmaması neyi değiştirir?” diye sordu.

Peköz’ün konuşması sırasında polis aracının çalıştırılarak, konuşmanın duyulmasının engellenmesine tepki gösteren partililer, aracın durdurulmasını istedi.

Konuşmasına kaldığı yerden devam eden Peköz, “Mezarlıklarımıza saldırıyorlar, kayyım atıyorlar, Türk bayrağı asıyorlar. Siirt başka ülkenin toprağımı, işgalden mi kurtuldu? Partimiz üzerinde çirkin suçlamalar var ama hiç biri için delil gösteremiyorlar. Algıyı basınla yapıyorlar. Çamur önce sizin elinize yapışır, biz diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Bunu böyle bilin” dedi.

Polis müdahalesi

Peköz’ün ardından HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuşmaya başladığı sırada polis aracı yeniden çalıştırılınca, Gergerlioğlu, “Milletin sesini bastırmaya çalışmak ilkelliktir. Lütfen arabanın kontağını kapatın” diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine Gergerlioğlu’nun üzerine yürüyen polisler, “Konuşmanı derhal bitir” diyerek milletvekilleri ve il eş başkanlarına müdahale etti.

Müdahale sırasında vekiller Gergerlioğlu ve Peköz ile HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, polisler tarafından darp edildi.

Öte yandan müdahale sonrasında polisler görüntü alan MA muhabirini de uzaklaştırarak, gözaltına almakla tehdit etti.




Önceki Haber
Hasta tutuklu Sabri Kaya hakkında tahliye kararı
Sonraki Haber
19 HDP’li milletvekili hakkında fezleke