Ana SayfaGüncel‘AVM’lerin açılması salgında ikinci dalgayı tetikler’

‘AVM’lerin açılması salgında ikinci dalgayı tetikler’

HABER MERKEZİ – HDP, AVM’lerin açılmasının virüs salgınında ikinci dalgayı tetikleyeceğine dikkat çekerek, “AVM’lerin açılması neye kime hizmet etmektedir?” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, AVM’lerin açılmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını sürecinde bulaşı riskinin en yüksek yerler arasında yer aldığı AVM’lerin açılmasının, sermayenin menfaati için olduğu vurgulandı.

HDP, bu kararın salgında ikinci dalgayı tetikleyeceğini ifade etti.

“Zorunlu çalışmanın yapıldığı işyerlerinde önlemlerin ve kişisel koruyucuların yetersizliği, yemekhanelerde ve personel servislerinde fiziki mesafenin mümkün olmaması gibi pek çok olumsuzluk varken; zorunlu mal ve hizmet üretiminin yapılmadığı AVM’lerin açılması neye kime hizmet etmektedir? Salgın kontrol altına alınmadan, her gün binlerce insanın uğradığı, yüzlerce işçinin aynı alanda yan yana çalıştığı AVM’lerin açılacak olması salgının yayılmasına davetiye çıkarmaktır.”

AVM’ler için alınacak önlemlerin yeterli olmayacağının vurgulandığı açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık 450 AVM’de çalışan 500 bin işçi için şu önerilerde bulunuldu:

  • İş ve gelir güvencesi mutlaka korunmalıdır.
  • İşçilerin ücret ve ücrete bağlı sosyal hakları ile yürürlükteki tüm kazanımları devlet tarafından güvence altına alınmalıdır.
  • AVM’lerde teknik, sıhhi ve eğitsel bir dizi tedbir ile birlikte işçiler için insanca çalışma ortamı sağlanmalıdır.
  • Sendikaların önerileri dikkate alınmalı, AVM’lerin açılışına sendikalarla birlikte karar verilmelidir.
  • Sağlık, gıda, hijyen, lojistik gibi zorunlu sektörler dışında kalan bütün sektörlerde ‘üretime’ ara vermelidir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şimdi de Şırnak: Mezarlıklar tahrip edildi
Sonraki Haber
İGDAŞ ödenmeyen faturaları iptal edecek