Ana SayfaDünyaAvrupa Konseyi’nden de HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki

Avrupa Konseyi’nden de HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki

HABER MERKEZİ – AB Komisyonu’nun HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki göstermesinin ardından bir tepki de Avrupa Konseyi’nden geldi. Konseyin Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Knape, kayyum atanmasının sadece özgür ve adil seçimleri destekleyenlere bir hakaret değil, aynı zamanda Türkiye’de yerel demokrasinin düzgün işlemesi için de ciddi ve kalıcı bir tehdit olduğunu savundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Iğdır, Siirt, Kurtalan, Altınova ve Baykan belediyelerine 15 Mayıs’ta İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmış, belediye eşbaşkanları da gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan Altınova Belediyesi Eşbaşkanı Casim Budak 17 Mayıs’ta, Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Yaşar Akkuş da 18 Mayıs’ta tutuklanmış; Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediye Eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez ile Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül ‘ev hapsi’ şartıyla serbest bırakılmıştı.

Söz konusu kayyum atanmasına Avrupa’dan ilk tepki, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’den gelmişti.

Borrell, belediyelere kayyum atanmasına tepki göstererek, “Muhalefet partilerine bağlı belediyelere karşı karar ve eylemlerin siyasi kaynaklı olduğu görünümü verdiği ve derin endişe yarattığı” açıklamasında bulunmuştu.

Bir tepki de Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape’den geldi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape

Covid-19 salgını sırasında dahi Kürt illerinde seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması ve bunların devlet tarafından atanan mütevelliler tarafından değiştirilmesi hakkında raporlar aldıklarını belirten Knape, şunları söyledi:

“Sonuç olarak, ilgili belediyelerin önemli bir kısmı şu anda 31 Mart 2019’da seçilenler tarafından değil, devlet atamaları tarafından yönetiliyor.
“Daha önce de benzer durumlarda söylediğim gibi, yerel seçilmiş temsilcilere karşı yasal işlemlerin aşırı kullanımı ve bunların devlet tarafından atanan yetkililer tarafından değiştirilmesi sadece özgür ve adil seçimleri destekleyenlere bir hakaret değil, aynı zamanda Türkiye’de yerel demokrasinin düzgün işlemesi için de ciddi ve kalıcı bir tehdittir.
“2019 yerel seçimlerinin gözünde, Kongre, Türkiye’nin güneydoğusundaki bu oylamadan sonra alınan seçilmiş adaylar ve belediye başkanları ile ilgili bir dizi karar hakkında Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun yasal görüşünü talep etti. Komisyonun görüşünü büyük bir ilgiyle bekliyoruz.”

65 belediyeden 45’ine kayyum

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde üçü büyükşehir, beşi il, 45’i ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı.

Seçimlerin ardından partinin ilkin büyükşehirler olmak üzere belediyelerine kayyumlar yoluyla peyderpey el konuluyor.

Son kayyum atamalarıyla beraber HDP’nin şu ana kadar 45 belediyesine kayyum atanmış oldu. Partinin altı belediyesinin seçilmişine de KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'de gençler işsiz, umutsuz ve geleceksiz
Sonraki Haber
Taylan Kulaçoğlu ile Hakan Gülseven serbest