Ana SayfaEkolojiAydın’da JES’ler nedeniyle arılar öldü, ilgilenen yok

Aydın’da JES’ler nedeniyle arılar öldü, ilgilenen yok

HABER MERKEZİ – Aydın’da JES’ler arıların ölümüne neden oluyor. Germencik ilçesine bağlı bir köyde 2016 yılında 450 kovan arısının öldüğünü söyleyen Ahmet Camus, “Diğer arıcılar da bizim gibi mağdur olmasın” diyerek araştırma yapılmasını istiyor.

Aydın’da Jeotermal Enerji Santralleri (JES) arıların ölümüne neden oluyor. Kentin Germencik ilçesine bağlı Pınardere köyünde 2016 yılında yaşanan bir hadise JES’lerin neden olduğu katliamın yakın örneği.

Ahmet Camuz, 450 kovan arısının JES’ler nedeniyle öldüğünü söylüyor. Geriye kalan 6 kovan arısıyla geçimini sağlamaya çalışsa da pek mümkün değil.

Zor günler geçirdiklerini belirten Camuz’un 300 bin TL’lik zararı var. Baba mesleği olan arıcılığı devam ettirmek istiyor ancak bunun için geliri yok.

MA’dan Esra Solin Dal’a konuşan Camuz, arılarının ölmesi ardından JES şirketi Karkey’e dava açmış. Ancak şirket onu davadan vazgeçirmeye çalışmış.

Şirketin kendisini davadan vazgeçirmek için zararı karşılama sözü verdiğini ancak yerine getirmediğini belirten Camuz, “Bana Vakıfbank hesabı açtılar ve senin paranı buradan yatıracağız dediler. Ben davadan vazgeçince onlar parayı vermedi. Beni kandırdılar” diye anlatıyor yaşadıklarını.

Bu nedenle jeotermal şirketine açtığı tüm davaların düştüğüne dikkat çeken Camuz, “Jeotermallerin saldıkları sulardan dolayı arılarım öldü. Arılarım öldüğü zaman İl ve ilçe Tarım Müdürlüğü’ne ve ilgili birimlere gittim ve başvuruda bulundum. Hiç kimse ilgilenmedi” diye belirtiyor.

2016 yılından bu yana arıları için mücadele verdiğini söyleyen Camuz, “Eskiden senede 500-600 teneke bal dağıtıyordum, borcum yoktu. Şimdi hayatım bitti. Biz ailece bundan etkilendik” diyor.

Arı ölümlerinin tarım ilaçlarına bağlanmak istendiğini söyleyen Camuz, “Tarım ilacını atıyorsun sineği bile öldürmüyor. Nasıl arıları öldürüyor?” sorusuyla iddialara itiraz ediyor.

Camuz, “Yetkililerin biran öce buralara gelip sağlıklı bir şekilde araştırma yapması gerekiyor. Diğer arıcılar da bizim gibi mağdur olmasın” çağrısı yapıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’de ırkçılık karşıtı isyan: Karakol yakıldı, eylemler yayılıyor
Sonraki Haber
"Polis şiddeti yeni değil, bugün görünür olan şey devlet rejimi"