Ana SayfaÇalışma YaşamıBakanlık verileri: Salgının ilk iki ayında 16 bin işyeri kapandı

Bakanlık verileri: Salgının ilk iki ayında 16 bin işyeri kapandı

HABER MERKEZİ – CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 1 Mart-30 Nisan 2020 tarihleri arasında 15 bin 948 işyerinin kapandığını açıkladı. Bu veriler, Türkiye’de salgının yayıldığı döneme denk geliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Corona virüsü salgının, ekonomik boyutları ve istihdama etkilerine dikkat çekmek amacıyla, Ticaret Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, Bakan Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Corona virüs sebebiyle 1 Mart 2020 sonrası kapanan toplam işyeri sayısı ve üretime ara veren fabrika sayısı ayrı ayrı ne kadardır? Bu süreçte işini kaybeden kişi ve işsizlik fonundan yararlanan kişi sayısı ayrı ayrı ne kadardır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

CHP’li Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pekcan, salgınla mücadele sürecinde işini kaybedenler ile İşsizlik Fonu’ndan yararlanan kişilerin sayısına ilişkin verileri paylaşmadı.

Pekcan, sadece tescil edilen ve terkin edilen işyerleriyle ilgili verileri açıkladı.

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi (ESBİS) üzerinden elektronik ortamda yapılan sorgulama neticesinde alınan verileri paylaşan Bakan Pekcan, 1 Mart – 30 Nisan arası dönemde toplam 78 bin 954 adet işyeri tescil, 15 bin 948 işyerinin ise kapandığını açıkladı.

“İşsizlik, salgının ardından çok daha büyük bir sorun olacak”

Söz konusu verileri değerlendiren CHP’li vekil Gürer, ‘salgın başlamadan önce baş gösteren ekonomik krizin, pandemiyle birlikte net bir şekilde ortaya çıkmaya başladığını’ belirtti.

Gürer, “Sadece 2 ay içinde kapanan işyeri sayısı 16 bine yaklaşmış durumdadır. Bu işyerlerindeki on binlerce işçi de ne yazık ki işinden olmuştur. Devam eden salgın süreci de göz önünde bulundurulduğunda, ne yazık ki önümüzdeki aylarda kapanacak işyeri sayısı artarak devam edecektir” dedi ve ekledi:

“Ülkemizin yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan işsizlik sorunu, salgın sürecinin sona ermesinin ardından çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır.”

CHP’li Gürer ayrıca, Bakan Pekcan’ın yaptığı açıklamada, tescil edildiği belirtilen 78 bin 954 işyerinin çoğunluğunun zaten var olan ancak ESBİS’e kaydolmamış işyerleri olduğuna da dikkat çekti.

“Açıklanan rakamlarda 16 bine yakın işyeri kapanırken, 79 bine yakın yeni işyeri açılmış gibi bir algı oluşabilir. Açıldığı belirtilen işyerlerinin büyük çoğunluğu zaten faaliyette olan ancak değişik nedenlerle Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi’ne kaydedilmiş olan ve bu süreçte kayıtları yapılan işyerleridir. Yani bu süreçte 79 bin yeni işyeri açılmamıştır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Macaristan’da resmi kayıtlardaki cinsiyet değişikliği yasaklandı
Sonraki Haber
Hollanda'da ilk kez hayvandan insana Corona virüsü bulaşmış olabilir