Ana SayfaDünyaBM’den uyarı: Daha ölümcül salgınlar tetiklenebilir

BM’den uyarı: Daha ölümcül salgınlar tetiklenebilir

HABER MERKEZİ – Covid-19 pandemisi nedeniyle uçuşların iptal edilmesi yüzünden çok sayıda ülke, sevkiyat yapılamadığı için aşısız kalma tehlikesiyle karşı karşıya. BM’ye göre bu durum, daha ölümcül salgınları tetikleyebilir.

Birleşmiş Milletler (BM), yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle çok sayıda havayolu şirketinin uçuşlarını iptal etmesinin beraberinde getirdiği risklere dikkat çekti.

BM’ye göre kısıtlamalar nedeniyle çok sayıda ülke, sevkiyat yapılamadığı için aşısız kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Söz konusu aşılar arasında kızamık ve çocuk felci aşıları da bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yapılamadığı için biriken aşı sevkiyatlarının mümkün kılınması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: AFP

DW Türkçe’nin haberine göre UNICEF, gecikmelerin arkasında salgın nedeniyle getirilen toplumsal kısıtlamalarla bağlantılı olan “eşi benzeri görülmemiş lojistik sıkıntılar” olduğunu belirtti.

UNICEF, aşıların rutin biçimde yapılmasında yaşanacak bir düşüşün daha ölümcül salgınları tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Aşı sevkiyatlarında yüzde 80’lik düşüş var

Kuruluşun sözcüsü Marixie Mercado, 22 Mart tarihinden bu yana, planlanan aşı sevkiyatlarında yüzde 70-80’lik bir düşüş gözlendiğini açıkladı.

“Onlarca ülkenin stokları geciken aşı sevkiyatları nedeniyle tükenmek üzere” diyen Mercado, çoğu Afrika ve Asya’da olmak üzere 26 ülkenin büyük tehlike altında olduğunu kaydetti.

“Sınırlı kaynağa sahip ülkeler, daha yüksek fiyatları ödemekte zorluk çekecek ve çocuklar aşıyla önlenebilecek hastalıklara karşı savunmasız kalacak. Özellikle de zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelerde, rutin bağışıklık kazandırmada yaşanacak kesintiler, 2020 ve gelecek yıllarda felaket boyutunda salgınlara yol açabilir.”

Örgütün kendi verilerine göre, 2019 yılında toplam 100 ülkeye 2,43 milyar aşı ulaştırmıştı. Aşıların ulaştığı kişiler dünyadaki beş yaş altı çocukların yüzde 45’lik kısmını oluşturuyor.


Çocuklarda görülen ‘Kawasaki’ benzeri sendrom: ‘Corona’yla ilişkisi var mı?

Salgınla mücadele edilirken Afrika’da sıtmadan ölümler artacak

Küresel gıda krizi kapıda: “Salgın yerine açlık bizi öldürecek”

Previous post
Canlı Blog | Türkiye ve dünyadan 'Corona'ya dair gelişmeler
Next post
Barry Jenkins’e göre karantina günlerinde izlenebilecek 8 film