Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Can kaybı 250 bini, iyileşen sayısı 1.2 milyonu aştı

Canlı Blog | Can kaybı 250 bini, iyileşen sayısı 1.2 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 salgınında vaka sayısı 3.5 milyonun üzerinde. Can kayıpları da 250 bini geçti. Türkiye’de resmi rakamlara göre Corona virüsü nedeniyle 3 bin 520 kişi hayatını kaybetti. Salgına karşı alınan tedbirlerin gevşetileceği açıklandı. Türkiye ve dünyadan öne çıkan gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:10 | Fransa’da Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 25 bin 531’e yükseldi

Fransa’da, Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 330 artarak 25 bin 531’e çıktı.

Bu ölümlerin 16 bin 60’ı hastanelerde, 9 bin 471’i de bakımevlerinde yaşandı.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, virüs tespit edilen kişi sayısı 204 bin 659’a ulaştı.

Covid-19 nedeniyle 3 bin 430’u yoğun bakımda olmak üzere 24 bin 775 kişi hastanelerde tedavi görüyor.

Yoğun bakımda bulunanların sayısı 27 gündür düşmeye devam ediyor.

İyileşen kişi sayısı da 52 bin 736’ya ulaştı.

Salgın nedeniyle hastane ve yaşlı bakımevlerinde 330 kişi yaşamını yitirdi, ölü sayısı hastanelerde 16 bin 60’a, bakımevlerinde ise 9 bin 471’e yükseldi. Böylece toplam can kaybı 25 bin 531 oldu.

Tedbirler gevşetilecek

Fransa, Covid-19 tedbirlerini 11 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak kaldırılmasına karar vermişti.

Serbest dolaşımın sınırlandırılmasının 11 Mayıs’ta kaldırılması kararlaştırılırken, aynı tarihten itibaren kreş, ilk ve ortaokullar kademeli ve isteğe bağlı olarak açılacak.

Bir sınıfta en fazla 15 öğrenciye izin verilirken hijyen kurallarının yanı sıra ortaokulda maske kullanımı zorunlu olacak.

Ülkede 11 Mayıs’ta kafe ve restoranların dışında iş yerleri, mağazalar, küçük müzeler ve kütüphaneler açılacak.

Toplu taşıma araçlarında ve taksilerde maske takmanın zorunlu olacağı ülkede 100 kilometrenin üzerindeki seyahatlere zorunlu hallerde izin verilecek.


22:55 | Bilim Kurulu üyesi Eyüboğlu: Keşke öncelik AVM’ler olmasaydı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu, RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası programına katıldı.

Bilim Kurulu’nun öneri verdiğini ancak uygulayıcı olmadığını belirten Eyüboğlu, “Keşke öncelik AVM’ler olmasaydı” dedi ve ekledi:

‘’Tedbirleri basamak basamak açmak gerekir. Keşke, AVM’ler daha geç açılsa. Bilim Kurulu bazı konularda tıbbi bilgiler çerçevesinde öneriler veriyor ama bunun uygulayıcısı biz değiliz, devlet yöneticileridir. Açın ya da açmayın diye bir şey söyleyemeyiz, biz sadece öneride bulunuyoruz.

“Şu an duruma baktığımız zaman bir şeyler gevşetilebilir ama öncelik AVM’lerin açılması değildir.  İlla ki açılacaksa her saat içeriye girecek kişilerin sayısını belirleyin, süresi dolan çıksın. Kısıtlamaların kaldırılması konuşuluyor ama ne nasıl uygulanır bilmiyorum.

“Restoran, oyun yerleri gibi yerlerin açılması çok yanlış şu anda. Emek verildi ve bunun sonucunda en azından dizginlediğimizi söyleyebiliriz ama her şey gevşerse 10 günde aynı noktaya geri geliriz.”

“Kuaförde müşteri sınırı şart”

Eyüboğlu, 65 yaş üstüne kısıtlı serbestlik tanınması ve kuaförlerin açılmasına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yaşlılarımız, sokakta her zaman çok rahat yürüyüp dolaşamıyorlardı. Düz zemin olduğu için alışveriş bahanesiyle gitseler de sabah erken saatlerde gidip yürüyorlardı. Onlar böyle bir çıkış yolu olarak düşünebilirler.

“Kuaföre gitmeden önce arayıp soracağım. Kaç müşteriyi aynı anda alacaksınız, çalışanların maskeleri var mı? 10 sandalyesi olan bir kuaförde 5’i ya da 7’yi geçiyorsa gitmem.

“Solunum yoluyla bulaştığı için kullandıkları malzemelerden çok mesafe çok önemli. Kuaförler ve berberler çok mağdur oldukları için kurallara herkesten çok onlar dikkat edeceklerdir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü (4 Mayıs) kabine toplantısının ardından salgının yayılmasını engellemek amacıyla uygulanan sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetileceğini açıklamıştı.

Buna göre, 65 yaş ve üstü yurttaşların sokağa çıkma yasakları sırasında 4 saatlik süre ile sokağa çıkabileceği, 7 il için seyahat sınırlamasının kaldırıldığı, AVM’ler ve berberlerin 11 Mayıs’ta açılacağı belirtilmişti.


22:25 | Sınavlarda alınacak Corona virüsü önlemleri açıklandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter üzerinden Yükseköğretim Kurumu Sınavı (YKS) ve diğer sınavlarda alınacak Corona virüsü önlemlerini duyurdu.

Önlemler kapsamında sınav görevlilerine ve adaylara maske ile dezenfektan dağıtılacağı, ‘mümkün olduğunca’ sosyal mesafe kurallarına uygun oturma düzeni uygulanacağı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından salgının yayılmasını engellemek amacıyla uygulanan sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetileceğini açıklamıştı.

Erdoğan YKS’nin 27-28 Haziran, LGS’nin 20 Haziran, Askeri Öğrenci Sınavı’nın da 14 Haziran’da yapılacağını söylemişti.


21:35 | Van’da bir muhtar görevden alındı

Corona virüsü tedbirleri kapsamında yasak olmasına rağmen taziye kurulmasına izin verdiği belirtilen Van’ın İpekyolu İlçesi Ortanca Mahallesi Muhtarı Mehmet Nuri Yönten görevinden alındı.

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Van’ın İpekyolu ilçesi Ortanca Mahallesi’nde korona virüs tedbirleri kapsamında yasak olmasına rağmen, taziye kurulmasına izin vere Muhtar Mehmet Nuri Yönten İpekyolu kaymakamlığı tarafından görevden alındı” denildi.


21:25 | Ankara’da Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanı sayısı 213’e yükseldi

Ankara Tabip Odası (ATO) kentte Covid-19 tanısı taşıyan sağlık çalışanı sayısının 5 Mayıs tarihi itibariyle toplam 213 olduğunu açıkladı.

ATO’nun açıklamasına göre; 31 uzman hekim, 28 asistan, 24 aile hekimi, 23 temizlik işçisi, 20 öğretim görevlisi, 11 acil tıp teknisyeni, 10 tıbbi sekreter, altı idari personel, dört iş hekimi, dört mutfak çalışanı, iki röntgen teknisyeni, bir işyeri hekimi ve bir eczacıya Covid-19 tanısı konuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 29 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında, Corona virüsü testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısının 7 bin 428 olduğunu açıklarken, “Toplam birilerinin söylediği kadar değil, daha fazlası maalesef. Çalışanlarımız için bu dönemde ne yapmamız gerekiyorsa gayretle yaptığımızı düşünüyorum” ifadesini kullanmıştı.


21:00 | İtalya’da Covid-19’dan ölenlerin sayısı 29 bin 315’e yükseldi

İtalya’da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 236 artarak 29 bin 315’e yükseldi.

Ülkedeki vaka sayısı 98 bin 467.

Bugüne kadar Covid-19 bulaşanların toplam sayısı ise 213 bin 13 oldu.

İyileşenlerin sayısı ise 85 bin 231

Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısındaki düşüş bugün de sürdü ve dün bin 479 olan sayı bugün bin 427’ye geriledi.


19:50 | Britanya Avrupa’da en fazla can kaybının yaşandığı ülke oldu

Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ülkede Covid-19 nedeniyle 693 ölümün daha meydana geldiğini ve toplam can kaybının 29 bin 427’ye çıktığını açıkladı.

Böylece Britanya, İtalya’yı geride bırakarak, Avrupa kıtasında en çok can kaybının yaşandığı ülke oldu.

Britanya, Corona virüsü kaynaklı en çok ölümün yaşandığı ülkeler arasında da dünya çapında ikinci sıraya yükseldi

Covid-19İtalya’da şimdiye kadar Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 29 bin 315.

ABD 70 bine yakın can kaybı ile en çok ölümün yaşandığı ülke. ABD ayrıca en çok vakanın da olduğu ülke.


19:10 | Türkiye’de Covid-19 nedenli can kaybı 3 bin 520’ye yükseldi

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Corona virüsü vaka sayısı son 24 saatte bin 812 artışla 129 bin 491’e yükseldi.

Bakanlık, son 24 saatte 59 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece, Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 3 bin 520’ye çıktı.

Bugünkü iyileşen sayısının 5 bin 119 olduğu bildirilirken, şu ana kadar Covid-19’u atlattığı açıklananların sayısı da 73 bin 285 oldu.

Yine bakanlığın verilerin göre Türkiye’de şu ana kadar yapılan Corona virüsü test sayısı 1 milyon 204 bin 421.


19:00 | Hollanda’da can kaybı 5 bini 168’e çıktı

Hollanda’da Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 86 artarak 5 bin 168’e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü (RIVM), Covid-19’la ilgili verileri güncelledi.

Buna göre, ülkedeki hastanelerde tedavi görenlerin sayısı son 24 saatte 89 artarak 11 bin 126 oldu.

Ülkede toplam vaka sayısı 41 bin 087’ye çıktı.


18:00 | TTB’den ‘normalleşme planı’ uyarısı

Türk Tabipleri Birliği ‘normalleş planı’ ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, halkın ve sağlık çalışanlarının sağlığının korunması gerektiği belirtilerek, “Mayıs ayı itibariyle Covid-19 salgınına dair alınacak kararların piyasa baskısından uzak, epidemiyolojik verilere dayanması, sürekliliği ve bütünlüğü olan bilimsel bir koordinasyonla uyumlu olması gerekmektedir” uyarısında bulunuldu.


16:45 | Yasak kalktı, Antalya ve Bodrum’a girişlerde yoğunluk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seyahat kısıtlaması olan 30 büyükşehirden Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’da seyahat yasağının kalktığını açıklamıştı.

Kararla birlikte Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum ile Antalya’ya girişlerde yoğunluk olduğu bilgisi var.

Bu kentlere araçlarıyla giriş yapanların ateşlerinin ölçülerek, adres bilgilerinin alındığı öğrenildi.


16:20 | Macron: Uluslararası seyahatleri sınırlayacağız

11 Mayıs’tan itibaren karantina tedbirlerini gevşetmeye hazırlanan Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere bu yaz yapılacak yurt dışı seyahatlere kısıtlama getirilebileceğini açıkladı.

“Tatil yapıp yapamayacağımızı söylemek için çok erken” diyen Macron, sözlerini “Söyleyebileceğim şu ki, yaz tatillerinde bile büyük uluslararası seyahatleri sınırlayacağız. Avrupalılar arasında kalacağız ve salgının nasıl evrildiğine bağlı olarak bunu biraz daha azaltmak zorunda kalabiliriz. Haziran ayının başında bunu göreceğiz” şeklinde sürdürdü.

Tedbirlerin gevşetilmesinin rehavet yaratmaması konusunda daha önce de uyarıda bulunan Macron, “Bu, normal yaşama bir geçiş olmayacak” demişti.


15:17 | YÖK’ten üniversitelerin açılış tarihiyle ilgili açıklama

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından salgının yayılmasını engellemek amacıyla uygulanan sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetileceğini açıklamıştı.

Buna göre, üniversitelerin de 15 Haziran’dan itibaren yeniden açılacağı belirtilmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan YÖK, üniversitelerin açılış tarihiyle ilgili şunları kaydetti:

“Devletin ilgili kurumları tarafından 1 Haziran 2020’den itibaren 14 gün boyunca Covid-19 salgınının kontrol altına alındığının ve kesin düşüşe geçtiğinin beyan edilmesi koşuluyla, 15 Haziran 2020 tarihinden sonra üniversitelerimizde de normale dönüşün ilk aşaması bu şekilde tedrici olarak başlayacaktır.

“Üniversitelerimizde akademik takvimler bu tarihten sonra belirlenebilir ve bahar döneminde uzaktan öğretimle verilemeyen özellikle uygulama derslerine ilişkin süreçler; kademeli ve koruyucu önlemler alınarak, makul düzeyde öğrenci sayısı ile 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren yukarıda geçen önkoşulun gerçekleşmiş olması şartıyla kurgulanabilir.”


15:10 | Erdoğan: Tedbirleri yeniden sıkılaştırmak zorunda kalabiliriz

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin MYK Toplantısı’na video konferans yoluyla katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “İşletmelerle, insanlarımıza kurallara riayet noktasında güveniyoruz. Aksi takdirde tedbirleri yeniden sıkılaştırmak zorunda kalabiliriz” dedi.

“Salgın döneminin ekonomimiz üzerinde yol açtığı tahribatları hızla onarmak ve çok daha büyük atılımlara yönelmek mecburiyetindeyiz” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından salgının yayılmasını engellemek amacıyla uygulanan sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetileceğini açıklamıştı.

Buna göre, 65 yaş ve üstü yurttaşların sokağa çıkma yasakları sırasında 4 saatlik süre ile sokağa çıkabileceği, 7 il için seyahat sınırlamasının kaldırıldığı, AVM’ler ve berberlerin 11 Mayıs’ta açılacağı belirtilmişti.


14:58 | HDP, salgın sebebiyle 2020 Bütçe Kanunu’nun değiştirilmesini istedi

HDP, Corona virüsü salgınına karşı yurttaşlara ekonomik güvence sağlamak amacıyla hazırladığı “2020 Yılı Bütçe Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni Meclis Başkanlığı’na sundu.

HDP Plan ve Bütçe Komisyon üyelerinin imzasını taşıyan teklifin gerekçesinde, salgın nedeniyle yurttaşların sağlık sıkıntılarının yanı sıra, çok büyük ekonomik sorunlar yaşadığı belirtildi.

2020 yılı bütçesinin harcama tercihlerinin değiştirilmesi ve Meclis’in bu konuda adım atması gerektiği belirtilen teklifle, şu değişiklikler öngörülüyor:


14:45 | DSÖ’den tüm ülkelere çağrı: 2019 sonlarındaki zatürre vakalarını inceleyin

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Fransa’daki ilk Corona virüsü vakasının, bilinenden daha önce görüldüğünün ortaya çıkmasının ardından açıklama yaptı.

Fransa’daki bir doktor, 27 Aralık 2019 tarihinde zatürre teşhisiyle tedavi edilen bir hastasından alınan örneklerin test edildiğini ve hastalığının aslında Covid-19 olduğunun anlaşıldığını söylemişti. Oysa Fransa’da resmi kayıtlara geçen ilk vaka, bu tarihten yaklaşık bir ay sonra, 24 Ocak’ta kayıtlara geçmişti.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, yaptığı açıklamada Fransa’da ulaşılan bulgunun “şaşırtıcı olmadığını” ifade etti.

Dünyanın başka yerlerinde de benzer durumlar yaşanmış olabileceğini belirten Lindmeier, tüm ülkeleri 2019 sonlarındaki zatürre vakalarına ilişkin kayıtları yeniden incelemeye davet etti.

Lindmeier, böylece salgın hakkında “daha yeni ve net bir resme” ulaşabileceklerini söyledi.


14:12 | İran, Hindistan ve Rusya’da son durum

İran’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 63 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede ölenlerin sayısı 6 bin 340’a yükselirken, vaka sayısı 99 bin 970 olarak açıklandı.

Hindistan’da, son 24 saatte 195 kişinin yaşamını yitirmesi ve 3 bin 900 yeni vakanın tespit edilmesiyle salgının başından bu yana en büyük günlük artış kaydedildi. Ülkede toplam can kaybı bin 568’e ulaşırken, toplam vaka sayısı da 46 bin 433’e yükseldi.

Rusya’da son 24 saatte 10 bin 102 yeni Corona virüsü vakası tespit edildi, 95 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 155 bin 370’e yükselirken, salgının başından bu yana bin 451 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.


14:00 | Belçika’da can kaybı sayısı 8 bini aştı

Belçika’da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bini geçti.

Ülkede son 24 saatte 97 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bununla birlikte salgın nedeniyle can kaybı sayısı 8 bin 16’ya yükseldi.

Geçen hafta azalma eğilimi gösteren, hastaneye kabul sayıları da, son üç günde artış göstermeye başladı.

Önceki gün 59 kişi hastaneye yatırılırken, dün 77, bugün ise 84 kişi hastaneye kabul edildi.

Hastanelerde, 655’i yoğun bakımda olmak üzere 3 bin 44 hastanın tedavisi sürüyor.

Son 24 saatte 242 yeni vakanın tespit edildiği Belçika’da toplam vaka sayısı 50 bin 509’a çıktı.


13:58 | Robert Koch Enstitüsü: Sosyal mesafe kuralı ‘yeni normal’ olmalı

Robert Koch Enstitüsü (RKI), Almanya’da yeni Corona virüsü vakalarının düşmeye devam ettiğini açıkladı.

Enstitünün başkanı Lothar Wieler, Almanya’da virüsün bulaşma oranının düştüğünü, bunu korumak için sosyal mesafe kuralına dikkat edilmesi gerektiğini, bunun uzun süre “yeni normal” olacağını söyledi.


13:40 | Sanayi Bakanı: 11 Mayıs itibariyle tüm ana fabrikalar tekrar faaliyetlerine başlayacak

11 Mayıs itibariyle ana fabrikaların tekrar üretime başlayacağı duyuruldu.

Açıklama Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan geldi: “11 Mayıs itibariyle ülkemizde tüm ana fabrikalar tekrar faaliyetlerine başlamış olacak.”


13:28 | Selçuk: ‘1 Haziran’da okullar açılacak’ gibi bir ifademiz yok

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, salgın nedeniyle kapalı olan okulların 1 Haziran’da açılacağı iddialarına dair açıklamada bulundu.

A Haber canlı yayınında konuşan Selçuk, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak ‘1 Haziran’da okullar açılacak’ gibi bir ifademiz yok. Okullar 1 Haziran’da açılırsa ne yapacağız, bu senaryodan bahsettik” dedi.

“Bilim Kurulu’nun önerilerini de dikkate alarak her sınıfta kaç öğrenci olması gerek, planlıyoruz. Dünyaya da bakıyoruz. Senaryoları çalışıyoruz.

“Çocuklarımız ne şekilde otururlarsa daha sağlıklı olur planları yaptık. Ama Bilim Kurulu ile paylaşıp önerilerini önümüzdeki günlerde alacağız.

“Ücretsiz maske dağıtımı yapacağız, ücretsiz dezenfektan gibi hijyen malzemeleri olacak. Sınıfın metrekaresine göre kaç öğrenci uygun olur, Bilim Kurulu ile yapılacak toplantının ardından karar verilecek.”


13:22 | İBB’nin ‘Askıda Fatura’ kampanyasına 24 saatte 9 bine yakın başvuru

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, ihtiyaç sahiplerinin su ve doğalgaz faturalarının bağışlarla ödenebileceği ‘Askıda Fatura’ uygulamasına dair belediye başkanı Ekrem İmamoğlu bir açıklama yaptı.

İmamoğlu, uygulamaya 24 saatte 9 bine yakın ailenin başvurduğunu söyledi.

İmamoğlu’nun verdiği bilgiye göre başvuruların 7 bin 392’si su, 1299’u ise doğalgaz faturası. Toplam bedel ise 2 milyon liraya yakın.


13:20 | Afrika kıtasında vaka artışı sürüyor

Afrika Birliği Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin açıkladığı verilere göre, Afrika kıtasında toplam vaka sayısı 44 bini aştı ve virüs hızla yayılıyor; Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Afrikalıların sayısı ise iki bine yaklaştı.

Açıklamada, Güney Afrika ve Mısır’ın kıtada salgından en çok etkilenen ülkeleri olduğu belirtilirken, Fas, Cezayir, Nijerya, Gana ve Kamerun’un kıtanın en zorlu mücadele veren ülkeleri olduğu belirtildi.


13:08 | İspanya’da Covid-19 kaynaklı ölümler son üç gündür 200’ün altında

İspanya’da son 24 saatte 185 kişinin hayatını kaybetmesiyle salgındaki toplam can kaybı 25 bin 613’e yükseldi.

Ülkede Covid-19 kaynaklı can kaybı son üç gündür 200’ün altında seyrediyor.

İspanya’da Corona virüsü vaka sayısında ise bin 318 artış kaydedildiği, böylece toplam vaka sayısının 219 bin 329’a ulaştığı açıklandı.


13:04 | Çavuşoğlu: Yurt dışında 473 Türkiye vatandaşı hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Covid-19 salgını nedeniyle yurt dışında şu ana kadar 473 Türkiye vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Çavuşoğlu ayrıca, “Şimdiye kadar 103 ülkeden 65 binden fazla vatandaşımızı ülkemize döndürdük” açıklamasında bulundu.


12:30 | Fransa’da ilk Corona virüsü vakası ‘Aralık ayında görüldü’

Fotoğraf: Reuters

Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında çalışan bir doktor, 27 Aralık 2019 tarihinde zatürre teşhisiyle tedavi edilen bir hastasından alınan örneklerin test edildiğini ve hastalığının aslında Covid-19 olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Doktor Yves Cohen, Fransa basınına yaptığı açıklamada, hastadan o sırada alınan sürüntü örneklerine şüphe üzerine yakında iki kez Corona virüsü testi yaptırdıklarını ve sonucun pozitif çıktığını belirtti.

Şimdi tamamen iyileşmiş olan 50’li yaşlarındaki hasta ise virüsün yayıldığı bilinen yerlere gitmediğini, dolayısıyla hastalığı nasıl kaptığını hiç bilmediğini ifade etti.

Bu, yeni tip Corona virüsünün Fransa’ya düşünülenden neredeyse bir ay önce ulaşmış olabileceği anlamına geliyor.

Şimdiye kadar Fransa’daki ilk vakaların 24 Ocak tarihinde Covid-19 teşhisi konulan üç kişi olduğu düşünülüyordu.


12:19 | Türkiye’de Nisan’da 103’ü salgından kaynaklı en az 220 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi’nin “Çarklar dönüyor işçiler ölüyor” başlıklı raporuna göre Nisan ayında, yarıya yakını Covid-19 kaynaklı olmak üzere en az 220 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.


11:51 | NYT: ABD’de günlük Covid-19 ölümleri Haziran’da iki kata yakın artabilir

New York Times gazetesinin elde ettiği gizli belgeye göre, Beyaz Saray, ABD’de Corona virüsü salgınında şu anda bin 750 civarında olan günlük can kaybının 1 Haziran itibariyle üç bine yükselebileceği tahmininde bulunuyor.

Washington yönetiminin salgın modellemesini temel alan tahminlere göre şu an günlük 25 bin civarında olan vaka artış sayısı da 200 bine çıkabilir.

Washington Üniversitesi’ndeki Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü, Ağustos ayı başında ABD’de ölüm sayısının 135 bine ulaşabileceği tahmininde bulunuyor.

Daha önceki tahminler bu sayıyı 60 bin olarak öngörmüştü.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verileri, ülkede can kaybı sayısının şimdiden 70 bine yaklaştığını gösteriyor.


11:45 | 7 bin 127 hesap hakkında işlem yapıldı, 10 kişi tutuklandı

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Corona virüsü salgınına ilişkin provokatif paylaşım yaptığı iddia edilen 7 bin 127 hesap hakkında çalışma yapıldığını belirterek, “Tespit edilen 1058 sosyal medya kullanıcısından 496’sı yakalanmış, bunlardan 10’u tutuklanmıştır” diye konuştu.

Salgının yayılması amacıyla uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarına ilişkin de bilgi veren Çataklı, “Bugüne kadar sokağa çıkma yasağını ihlal eden ve sosyal mesafe kuralına uymayan 272 bin 524 kişi hakkında adli/idari işlem yapıldı” dedi.

Çataklı ayrıca, “Corona virüsüyle ortaya çıkan fırsatçılara yönelik 434 operasyon yapıldı ve 84 kişiye yasal işlem uygulandı, bunlardan yedisi tutuklandı” diye belirtti.


10:52 | Çin’de son 24 saatte sadece bir vaka

Corona virüsünün ortaya çıktığı ülke olan Çin’de son 24 saatte sadece bir yeni vakanın tespit edildiği açıklandı.

Ülkede üç haftadır Covid-19 kaynaklı bir ölüm kayda geçmedi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkedeki hastanelerde şu an 395 kişi Covid-19 nedeniyle tedavi görüyor, 949 kişi ise gözetim altında.

Çin, şu ana kadar 4 bin 633 kişinin Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.


10:47 | ‘Corona’ raporu: Kısıtlamaları gevşetmeye başlayan İtalya’da ikinci dalga yaşanabilir

Imperial College Üniversitesi’nin hazırladığı bir raporda, kısıtlamaları gevşetmeye başlayan İtalya’da ikinci dalga bir salgının baş gösterebileceği ve bunun ilkinden daha büyük olabileceği belirtildi.

Raporda, 9 Mart’tan itibaren sokağa çıkma yasağı uygulanan İtalya’da, bu uygulamanın gevşetildiği ikinci aşamaya geçilmesi ile insanların yeniden harekete geçmesinin ne tür sonuçlara yol açacağı incelendi.

BBC Türkçe’nin aktardığı raporda kısıtlamaların devamı, nüfusun yüzde 20’sinin ve yüzde 40’ının hareketlendiği üç farklı senaryoda neler olabileceğine bakıldı.

Sadece yüzde 20’nin normal yaşama dönmesinin bile ilk salgından daha büyük ikinci bir dalgayı tetikleyebileceği ifade ediliyor.

Araştırmacılar, bunun kötümser bir tahmin olduğunu, bu modellemede tüm şartların dikkate alınmadığını, gevşetmelerin ardından uygulanacak toplumsal gözetim, filyasyon ve enfekte kişilerin izolasyona alınması gibi uygulamalara yer verilmediğini belirtiyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre İtalya’da Corona virüsü bulaşanların sayısı 211 bin 938. Salgında şu ana kadar 29 bin 79 kişi hayatını kaybetti.


10:20 | Sabiha Gökçen Havalimanı kargo uçuşlarına açıldı

Salgın tedbirleri kapsamında geçici süreyle yurt içi ve yurt dışı uçuşlara kapatılan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, mevcut pistin bakım onarımının tamamlanmasıyla kargo uçuşlarına açıldı.

Havalimanından gerçekleşen uçuşların Covid-19 tedbirleri kapsamında 28 Mart 2020 itibarıyla geçici olarak durdurulmasına karar verilmişti.


09:55 | Hükümetin turizmde “normalleşme planı”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, salgın döneminde turizm sektöründe “normalleşme”nin nasıl olacağını şekillendiriyor.

Sabah’ın haberine göre “plan” şöyle:

  • Tüm transfer araçlarında dezenfektanlar yer alırken, araçların yan koltukları boş bırakılacak
  • Otellere maksimum yüzde 60 doluluk izni verilecek
  • Otele gelen turiste eğer maskesi yoksa maske temin edilecek
  • Turistin otele girişinde ateşi ölçülecek
  • Resepsiyona sosyal mesafe çizgileri eklenecek
  • Tesis içindeki çeşitli noktalara virüse karşı uyarıcı tabelalar eklenecek
  • Farklı dillerde broşür ve bilgi notu da dağıtılacak
  • Lobiden katlara, asansörden koridorlara ulaşılabilirliği kolaylaştırmak için otelin çeşitli yerlerine dezenfektanlar asılacak
  • Oteller, acil durumlar için karantina alanları oluşturacak
  • Açık büfe kalkmayacak ama yemekler cam panelin arkasından sunulacak
  • Yüzme havuzu, şezlonglar ve oturma alanlarında sosyal mesafe kuralları uygulanacak

09:38 | Taksilerdeki tek ve çift rakam kısıtlaması kaldırıldı

Taksilerin plakalarının son hanelerine göre gün aşırı olarak trafiğe çıkmalarına ilişkin kısıtlama 4 Mayıs saat 24.00 itibariyle sona erdi.

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü salgınının yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla 30 Mart tarihinden itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir’de ticari taksilerin trafiğe çıkışlarında plakasının son hanesine göre kısıtlamaya gitmişti.

Söz konusu karar dün gerçekleştirilen kabine toplantısında alınmış, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.


09:30 | DSÖ’den uyarı: Corona virüsü uzun süre bizimle olacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu virüs, uzun süre bizimle olacak” diyerek Corona virüsü konusunda uyarıda bulundu ve virüsün panzehirinin “küresel dayanışma” olduğunu vurguladı.

Ayrıca Ghebreyesus, “Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz” dedi.


09:05 | Kısa çalışma ödeneği için Nisan ödemeleri bugün yatırılıyor

Corona virüsü salgını nedeniyle çalışamayan ya da haftalık çalışma süresi kısalanlara kısa çalışma ödeneğinden yapılacak Nisan ayı ödemesi bugün yatırılıyor.

Mart ayında ödenekten destek alma hakkı bulunan ancak faydalanamayan çalışanlar da ödemelerini bugün alacak.

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için en az 450 gün prim yatırılmış olması gerekiyor.

Ayrıca ödeneğe başvuru yapıldığı günden geriye dönük olarak son 60 gün içerisinde de tüm primlerin yatırılmış olması şartı aranıyor.

Başvurular ise işverenler tarafından çalışanları için yapılabiliyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçen hafta yaptığı açıklamada, ödeneğe 300 bin firmanın toplam 3,2 milyon çalışan için başvurduğunu söylemişti.


08:51 | 25-26 Haziran’da yapılacak: YKS’de baraj 10 puan düştü

Corona virüsü salgını nedeniyle 25-26 Temmuz’a ertelenen 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), 25-26 Haziran’a çekildiği açıklanmıştı.

YÖK, lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanının, bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170’e çekildiğini duyurdu.


08:28 | Mardin’de bir mahalle karantinaya alındı

Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı kırsal Çınaraltı Mahallesi’nde yapılan test sonucunda sekiz kişide Corona virüsü tespit edildi.

Bunun üzerine salgının yayılımını önlemek amacıyla söz konusu mahalle karantinaya alındı.

Mahalleye, İlçe Hıfzıhsıhha Kurulu kararı ile ikinci karara kadar istisnai durumlar dışında giriş ve çıkışlara izin verilmeyeceği açıklandı.

Mardin’de farklı tarihlerde karantinaya alınan Kızıltepe’nin Eymirli, Artuklu’nun Ahmetli, Yaydere ve Bağlıca, Derik’in Tepecik Mezrası, Mazıdağı’n Gümüşyuva ve Savur’un Yeşilalan mahallelerindeki karantina uygulaması da sürüyor.


08:20 | Dünya genelinde can kaybı 250 bini aştı

Johns Hopkins Üniveristesi’nin verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 251 bin 562’ye yükseldi.

Salgından en çok etkilenen ülke olan ABD’de can kaybı sayısı 70 bine yaklaştı. ABD’yi 29 bin ölümle İtalya ve 28 bin ölümle Britanya takip ediyor.

Yine Avrupa ülkelerinde İspanya, Fransa, Belçika ve Almanya can kayıplarında üst sıralarda.

Güney Amerika ülkesi Brezilya’da 7 binin, Ortadoğu’da salgının en çok etkilediği İran’da da 6 binin üzerinde ölüm kayıtlara geçti.

Türkiye’de ise 3 bin 461 kişinin Covid-19 nedeniyle öldüğü açıklandı.

Dünya genelinde vaka sayısı ise 3 milyon 584 binin üzerinde. Bunlardan 1 milyon 167 bini ise iyileşti.

Ülke bazında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.




Önceki Haber
Mahmur Kampı yakınlarında IŞİD saldırısı
Sonraki Haber
Gürcan Keltek imzalı 'Koloni' erişime açıldı