Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 salgınında vaka sayısı beş milyonu geçti

Canlı Blog | Covid-19 salgınında vaka sayısı beş milyonu geçti

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde vaka sayısı beş milyonu, can kayıpları da 325 bini geçti. Hastalığı atlatanların sayısı iki milyona yaklaştı. Türkiye’de ise vaka sayısı 152 bini aştı, toplam can kaybı da 4 bin 222 olarak açıklandı. Salgına dair Türkiye ve dünyadan gelişmeler sayfamızda.

 


23:53 | Galatasaray: Test sonuçları negatif çıktı

Galatasaray Kulübü, Covid-19 test sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Kulüpten yapılan açıklamada, test sonuçlarının negatif çıktığı duyuruldu.

“Galatasaray Futbol Takımı teknik, performans, sağlık, idari ve destek kadrolarındaki tüm çalışanlara sponsor hastanelerimiz Medical Park ve Liv Hospital’ın katkılarıyla bu sabah yapılan Covid-19 PCR testlerinin tamamı negatif sonuçlanmıştır. Takımımızın antrenmanları planlandığı gibi yarın itibarıyla başlayacaktır.”


23:40 | 65 yaş ve üstündekiler için seyahat izni genelgesi

İçişleri Bakanlığı’ndan 81 ilin valiliğine “65 yaş ve üzeri vatandaşlar için seyahat izin belgesi” konulu genelge gönderildi.

65 yaş ve üzeri yurttaşların izin belgesi almak ve en az 30 gün kalmak şartıyla istedikleri yere gidebileceğinin belirtildiği genelgeye göre, bu kişilerin gittikleri yerlerde de sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek.

65 yaş ve üzeri yurttaşlara seyahatlerinde refakat edecek kişiler, 72 saat içinde geri dönebilecek.

“Seyahat izin belgesi” talepleri yarın sabah 09.00’dan itibaren e-devlet, İçişleri Bakanlığı E-Başvuru sistemi ve Vefa Destek Hattı üzerinden yapılabilecek.

Seyahat izin belgesine başvuranlar ve beraberindekilerin Kovid-19 evde izolasyon sorgusu, hastalıkları olup olmadığı sistemden otomatik sorgulanacak.


23:35 | HES kodu nedir, nasıl kullanılır? Güvenli mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasıyla ilgili bilgi verdi.

Koca, açıklamasında seyahat etmek isteyenlerin ‘Hayat Eve Sığar’ (HES) adlı mobil uygulama üzerinden kod alarak seyahat edebileceğini söyledi

Ancak söz konusu uygulamanın bireylerin özel verilerine erişim sağladığı için mahremiyet, kişisel veri güvenliği ve insan hakları açısından ihlallere yol açabileceğinden endişeler dile getiriliyor.


22:32 | Dünya genelinde son 24 saatte en yüksek vaka sayısı kayıtlara geçti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya genelinde son 24 saatte 106 bin yeni Covid-19 vakasının kayıtlara geçtiğini duyurdu.

Bu sayı, salgının başladığı günden bu yana kaydedilen en yüksek vaka sayısı oldu.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Andhanom Ghbreyesus, yeni vakaların üçte ikisinin dört ülkeden geldiğini belirtti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya genelinde toplam vaka sayısı 5 milyonu, can kaybı da 325 bini aştı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ülke 1.5 milyonla ABD, ardından Rusya, Brezilya ve Britanya geliyor.


22:20 | THY: İç hat seferleri 4 Haziran, dış hat seferleri 10 Haziran’da başlayacak

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalında sorularını yanıtladı.

İç hat seferlerinin 4 Haziran’da, dış hat seferlerinin ise 10 Haziran’da başlayacağını duyuran Aycı, yeni dönemle ilişkin şu bilgileri verdi:

  • Yolcuların beraberinde getirdikleri kabin bagajları artık kabin içerisinde taşınmayacak, uçak altına kabul edilecek.
  • 8 kilogramlık kabin bagaj hakkı uçak altı bagaj hakkına eklenecek.
  • El çantası ise kabinde taşınabilecek.

Ayrıca Aycı, “Bilet alan tüm yolcularımıza şunu söylemek isterim merak etmesinler aldıkları biletler geçerlidir. Ücretsiz bir şekilde 2021 yılının 31 Aralık tarihine kadar ücretsiz değişiklik hakları var” diye konuştu.

THY’nin resmi internet sitesinden konuya ilişkin yapılan açıklamada da “Değerli misafirlerimiz, yeni koronavirüs (Kovid-19) küresel salgını sebebiyle, resmi otoritelerce alınan kararlar ve sizlerin sağlığı için aldığımız önlemler doğrultusunda; iç hat uçuşlarımız 4 Haziran 2020, dış hat uçuşlarımız 10 Haziran 2020 tarihine kadar durdurulmuştur” ifadelerine yer verildi.


22:05 | Almanya, seyahat kısıtlamasını 14 Haziran’dan sonra kaldıracağını duyurdu

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa’da yeniden yaz tatilinin yapılabilmesine ilişkin “14 Haziran’dan sonra seyahat uyarılarını kaldıracağız” açıklamasında bulundu.

Covid-19 salgınından sonra Avrupa’da yeniden yaz tatilinin yapılması mümkün kılmak istediklerini belirten Bakan Maas, “Güvenli tatil için, tatilin yapılabilir olabilmesi için önce her şeyden önce güvenli olmadır” ifadelerini kullandı.

Tatil için çifte güvenliğe ihtiyaç duyduklarını, birinci şartın tatile giden kişilerin güvenli bir şekilde tekrar ülkelerine geri dönmeleri için karantina düzenlemelerinin azaltılacağı ve Avrupa genelinde tek tip kriterler üzerinde çalıştıklarını bildiren Maas, “İkinci en önemli kurallardan biri de turistik bölgeler için sağlık ve hijyen standartlarının olmasıdır” dedi.

Bakan, Avrupa’da tatil için uygulanabilir, anlaşılır ve koordineli şeffaf bir yaklaşım üzerinde çalıştıklarını, salgının ulusal ve bölgesel farklılıklar gösterdiğini, bu nedenle de herkese ayrı bir çözüm üretmenin mümkün olmayacağını belirtti.

Maas, 18 Mayıs’ta 10 Avrupa Birliği ülkesiyle görüştüklerini, bugün ise 9 komşu ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiklerini ve görüşmelerin devam edeceğini dile getirdi.


21:25 |  ECDC: Avrupa ikinci dalgaya hazırlıklı olmalı

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Başkanı doktor Andrea Ammon, Avrupa’nın ikinci bir Covid-19 dalgasına hazırlanması gerektiği uyarısında bulundu.

Guardian gazetesine konuşan Ammon, “Bana göre asıl soru, ikinci dalganın ne zaman başlayacağı ve ne kadar büyük olacağı” diyerek ikinci bir dalganın uzak bir teori olmadığını söyledi ve ekledi:

“Virüsün özelliklerine, ülkelerdeki bağışıklık oranlarına baktığımda – ki bu yüzde 2 ila yüzde 14 arasında ve çok da iç açıcı değil, bu hâlâ toplumun yüzde 85, yüzde 90 oranında virüs riskine açık olduğunu gösteriyor – virüs etrafımızda, Ocak ve Şubat’ta olduğundan daha fazla dolaşımda.

“Kıyamet tablosu çizmek istemiyorum ama gerçekçi olmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Tamamen rahatlamamız gereken bir zamanda değiliz. Özellikle şimdi (enfeksiyon oranının) düştüğü açık olunca, insanlar sorunun bittiğini düşünüyor. Ama bitmedi, kesinlikle bitmedi.”

Andrea Ammon, Mayıs ayı başında yaptığı açıklamada ise Polonya hariç diğer Avrupa ülkelerinin koronavirüs salgınında zirve noktasına ulaştıklarını söylemişti.

ECDC, Avrupa Birliği üyesi ülkelere, Covid-19 dahil, bulaşıcı hastalıklardan korunma konusunda danışmanlık veriyor.

  • BBC Türkçe’den aktardığımız haberin tamamı BURADA

19:45 | TFF Başkanı: Ligin 12 Haziran’da başlaması için 18 kulüp mutabakata vardı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, Kulüpler Birliği ile yapılan toplantının ardından açıklama yaptı.

Yedi kulübün gelecek sezonun 21 takımla oynanması yönünde talepte bulunduğunu aktaran Özdemir, “Süper Lig’in 12 Haziran’da başlaması için 18 kulüp mutabakata varmış durumda” dedi.

TFF başkanı, ligin başlamasına ilişkin son kararın ise 28 Mayıs’ta açıklanacağını belirtti.

Özdemir, geçen hafta da Süper Lig’in son dört maçının seyircili oynanabileceğini söylemişti.


19:32 | İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 55 seviyelerine ulaştı

İstanbul’da, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ‘kontrollü sosyal hayata geçiş’ yapılmasının ardından, trafiğe çıkan araç sayısında artış gözlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yoğunluk haritasına göre saat 17.30 sıralarında trafik yoğunluğu yüzde 55 seviyelerine ulaştı.

İş çıkış saati dolayısıyla trafik çeşitli noktalarda artarken, D-100 Karayolu Ayvansaray mevkisinde her iki yönde trafik yoğunluğu yaşandı.


19:15 | Türkiye’de vaka sayısı binin altına düştü

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Buna göre son 24 saatte;

  • 972 vaka tespit edildi
  • 23 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 92 kişi hastalığı attı
  • 20 bin 838 test yapıldı

Yine bakanlığın verilerine göre;

  • Toplam vaka sayısı 152 bin 587
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 222
  • Toplam iyileşen sayısı 113 bin 987
  • Toplam test sayısı 1 milyon 696 bin 355


18:30 | Sağlık Bakanı Koca: İkinci dalga beklemiyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Covid-19’la mücadelede, yeni vaka sayısındaki düşüşün başarının göstergesi olduğunu belirten Koca, “Dün, binin biraz üzerindeydi. Binin altına indiğinde nihai başarının işaret fişeği olacaktır” dedi.

81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması getirilen Ramazan Bayramı için de uyarıda bulunan Koca, sokağa çıkılan zamanlarda sosyal mesafe ve maske kurallarına uymanın öneminin bir kez daha önemine dikkati çekti.

“Virüsün yayılım hızı 0.72’ye düştü”

İstanbul’da yoğun bakım ihtiyacının olduğunu belirten Bakan Koca, “İki yakada açılacak pandemi hastanelerinde 400’er yoğun bakım yatağı olacak. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde de 482 yoğun bakım yatağı olacak” diye konuştu.

R0 değerine ilişkin bir soruya Koca, ‘virüsün yayılım hızının 1.56’dan 0.72’ye düştü’ yanıtını verdi.

LGS ve YKS sınavlarına maskeyle gidileceğini vurgulayan Koca, “Öğrencinin maskeyle sıraya oturmasını isteyeceğiz. Ancak sınav sırasında maske şartlar uygunsa çıkarılabilecek” dedi.

Seyahat için mobil uygulama

Seyahatler için de mobil uygulama devreye konulacağını belirten Koca şunları söyledi:

“Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. HES uygulamasıyla kod alınacak. HES uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Herkese özel bir kod olacak. Kod sayesinde kimlik numarası gibi veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak.”

65 yaş ve üstündekilerle ile ilgili bilgi de veren Bakan Koca, “Memleketlerine gitme noktasında, sabit bir yere gittiklerinden emin olursak ilgili kaymakamlıktan bir aylık izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. O sabit noktada evden çıkmayacaklarından emin olmalıyız. Yanlarında azami iki refakatçi olabilecek. Bir ay dönmemek kaydıyla tek yön gidişe izin verilecek. Aile hekimleri seyahat edebilir durumda olduklarına dair rapor verecek” dedi.

“Salgının seyrine göre karar verilecek”

Sokağa çıkma kısıtlama sonrasındaki yoğunluğun vaka sayısına olan etkisiyle ilgili soruya Bakan Koca, “İkinci dalga beklemiyoruz. Eğer kurallara uyarsak. Maske ve sosyal mesafeye uyarsak ikinci bir dalga riskini görmüyoruz. Ama kısıtlama sonrasında vakalarda artış olduğunu gördük. 11 Mayıs’ta düşüktü sonra arttı. Bu hareketliliğin kontrollü olması gerek” yanıtını verdi.

Son olarak kafe, restoran ve sinemaların açılmasıyla ilgili çalışma yapıldığı bilgisini de veren Bakan Koca, “Çok riskli alanlar önce kapandı; en son açılmaları doğal. Bununla ilgili rehberler hazırlanıyor. Restoranlarla ilgili rehber hazır. Bayramdan sonraki süreçte salgının seyrine göre karar verilecek” diye konuştu.


16:40 | Bayramda uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasının detayları

Genellikle büyükşehir statüsündeki kentlerde haftasonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması bu kez arife ve bayram günlerinde 81 ilde geçerli olacak.

Dört günlük kısıtlamanın detayları ise İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde kamuoyuyla paylaşıldı.


16:27 | Van’da bir mahalle daha karantinaya alındı

Van’ın Gürpınar mahallesine bağlı Taşdöndüren Mahallesi’nde bir kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı.

Bunun üzerine mahallede başlatılan tarama çalışmasında bir kişide daha virüs tespit edildi.

Vakalar üzerine 40 hane ve 300 nüfuslu Taşdöndüren Mahallesi karantina altına alındı.

Jandarma ekipleri mahalleye giden yolu trafiğe kapatarak giriş çıkışları engelledi.


15:52 | İzmir’de Covid-19 yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı yükseliyor

İzmir Tabip Odası, kentte Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanlarının sayısının 499’a yükseldiğini açıkladı.


15:25 | KYK yurtlarındaki karantina dönemi sona eriyor

Sağlık Bakanlığı’nca, Covid-19 salgını kapsamında yurt dışından planlı uçuşlarla ülkeye gelenlerin 14 günlük izolasyonlarının, artık KYK yurtlarında yapılmayacağı, kişilerin havaalanlarında yapılan muayeneleri sonrasında evlerinde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağı bildirildi.

TRT Haber’in aktardığına göre İçişleri ile Dışişleri bakanlıklarına gönderilen yazıda, şu bilgilere yer verildi:

“Yurt dışından planlı uçuşlarla gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonları artık KYK yurtlarında yapılmayacağına, kişilerin hava alanlarında yapılan muayeneleri sonrasında evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağına ve halen yurtlarda kalmakta olan kişilerin 14 gün karantina süreçlerini tamamlamasına bakılmaksızın PCR testi sonrası yurtlardan çıkışlarının 23 Mayıs 2020’ye kadar tamamlanmasına karar verilmiştir.”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bugün yaptığı açıklamada, 76 ildeki yurtlarda 9 bin 700 kişinin karantinada olduğunu açıklamıştı.


14:55 | Sağlık emekçilerinin talebi: İnsanca yaşam için temel ücret artışı

Salgınla mücadelede en ön cephede yer alan sağlık çalışanları, “ek ödemelerdeki adaletsizliğin son bulması” talebiyle İstanbul Şişli Etfal Hastanesi önünde eylem yaptı.

Yapılan basın açıklamasına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Devrimci Sağlık-İş Sendikası, İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Diş Hekimleri Odası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği üyeleri katıldı.

Dokuz8Haber’in aktardığına göre açıklamada, “Sağlık çalışanlarına üç ay süreyle verileceği ifade edilen ek ödemeler performans sistemi baz alınarak yapıldığı için ne yazık ki büyük bir adaletsizliğe neden olmuş, birçok sağlık çalışanı bu ödemeden yararlanamamış, yine birçok sağlık çalışanı cüzzi ödemeler alabilmiştir” denildi.

Taleplerinin bu haksızlığı ortadan kaldıracak bir temel ücret artışı olduğunu belirten sağlık çalışanları, “Sağlık emekçilerinin talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, insanca yaşam için temel ücret artışıdır” dedi.


14:36 | “İlk kez hayvandan insana Corona virüsü bulaşmış olabilir”

Hollanda Tarım Bakanı Carola Schouten, bir çiftlikteki vizondan bir çalışana Corona virüsü bulaşmış olabileceğini açıkladı.


14:05 | Türkiye’de salgının ilk iki ayında 16 bin işyeri kapandı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 1 Mart-30 Nisan 2020 tarihleri arasında 15 bin 948 işyerinin kapandığını açıkladı.

Bu veriler, Türkiye’de salgının yayıldığı döneme denk geliyor.

Gürer, “Sadece 2 ay içinde kapanan işyeri sayısı 16 bine yaklaşmış durumdadır. Bu işyerlerindeki on binlerce işçi de ne yazık ki işinden olmuştur. Devam eden salgın süreci de göz önünde bulundurulduğunda, ne yazık ki önümüzdeki aylarda kapanacak işyeri sayısı artarak devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.


12:44 | Çay hasadı için üç günde 50 bin kişi bekleniyor

Türkiye’nin dört bir yanından çay hasadına gitmek için on binlerce insan yola çıktı.

Doğu Karadeniz’deki şehirlerin giriş çıkışlarında güvenlik tedbirlerinin üst düzeye çıkarıldığı bildirildi.

DHA’da yer alan habere göre bölgeye üç günde yaklaşık 50 bin kişinin gitmesi bekleniyor.

Çay üreticilerinin Corona virüsü tedbirleri kapsamında getirilen ‘seyahat kısıtlaması’ engeli kaldırılmıştı.

Öte yandan ÇAYKUR tarafından çay hasadı için yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“81 ilimizde Ramazan Bayramı süresince uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasından çay üretimi yapan işletmeler ve müstahsilimiz muaf tutulmuştur. İçişleri Bakanlığının 153 sayılı sokağa çıkma kısıtlaması Genelgesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararı istisnası kapsamında 23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde çay mubayaasına ve üretimine devam edilecektir. Üreticilerimizin acele etmeden çaylarını hasat etmeleri rica olunur.”


12:35 | Cambridge Üniversitesi’nde dersler 2021 yazına kadar sadece online olacak

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi, Corona virüsü salgını nedeniyle 2021 yılında da derslerin sadece online devam edeceğini açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre üniversite yönetimi, sosyal mesafe kuralları çerçevesinde üniversitede “küçük gruplar halinde derslerin belki mümkün olabileceğini” kaydetti.

Sosyal mesafe konusundaki bilimsel tavsiyelerin değişmesi halinde kararın gözden geçirileceği de belirtildi.

Manchester Üniversitesi de gelecek dönem sadece online ders verileceğini duyurmuştu.


12:10 | MA: ‘Corona’ya yakalanan işçiler konteynerlerde tutuluyor

Atatürk Havalimanı’nda yapımı süren sahra hastanesi inşaatında çalışan işçilerin Corona virüsüne yakalandığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’na  (MA) ulaşan işçilerin aktarımına göre, çalışırken rahatsızlanan 30’u aşkın işçinin testleri pozitif çıktı.

‘Corona’ya yakalanan bu işçilerin hastanede tedavi altına alınmak yerine yarın hizmete açılacak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde çalışan işçilerin kaldıkları konteynerlere yerleştirildiği iddia edildi.

Ajans, bu işçilerden Hüseyin Dömen’in kayıt altına aldığı görüntülerini de paylaştı. O görüntüler şöyle:


11:50 | Rusya’da vaka sayısı 300 bini geçti

Rusya’da son 24 saatte 8 bin 764 Corona virüsü vakası tespit edildi.

Böylece, toplam vaka sayısı 308 bin 705’e yükseldi.

Covid-19 nedeniyle 135 kişinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı. Salgında şimdiye kadar 2 bin 972 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 9 bin 262 hastanın Covid-19’u atlattığı da bildirildi.

İlk kez iyileşenlerin sayısı gün içinde saptanan vakasından fazla oldu.


11:45 | Bakan Kasapoğlu: 76 ildeki yurtlarda 9 bin 700 kişi karantinada

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 76 ildeki yurtlarda 9 bin 700 kişinin karantinada olduğunu açıkladı.

Kasapoğlu, bugüne kadar 67 bin 547 kişinin ise karantina sürecini tamamlayarak evlerine uğurlandığını aktardı.


10:48 | ÖHD Ankara: Karantinaya alınan üç tutukluya test yapılmadı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi’nin, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklularla yaptığı görüşmeler sonucunda hazırladığı raporda, üç tutuklu kadının Corona virüsü salgını nedeniyle karantinaya alındığı ancak test yapılmadığı belirtildi.

Raporda, bir tutuklunun öksürük ve boğaz kuruluğu şikayetlerinin devam ettiği bilgisi de yer aldı.

ÖHD raporunda cezaevi yetkilileri ile yapılan görüşmeye de yer verilerek, şikayetlerin iletildiği ancak kabul edilmediği belirtildi.

  • MA’dan kısaltarak aktardığımız haberin tamamı BURADA

10:22 | Brezilya’da Covid-19 kaynaklı ölümlerde rekor

Güney Amerika’da Corona virüsü salgınından en çok etkilenen ve vaka sayısı bakımından dünya genelinde 3’üncü sırada yer alan Brezilya’da son 24 saatte bin 179 kişinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı.

Toplam can kaybı ise 17 bin 971’e yükseldi.

Ülkedeki vaka sayısı da 17 bin 408 artarak 271 bin 628 oldu.

Salgın tedbirleri kapsamında kısıtlamalar yapılmasına karşı çıkan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Covid-19 riskini küçümseyerek hastalığı “hafif bir gribe” benzetmişti.

Brezilya’da salgının Haziran ayında pik (zirve) yapması bekleniyor.


09:41 | Kısıtlamanın ardından İstanbul’da trafik yoğunluğu

İstanbul’da sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesinin ardından, haftanın ilk iş gününde Boğaziçi Köprüsü’nde trafik yoğunluğu oluştu.

Bağlantı yollarında da uzun araç kuyrukları oluşurken, trafik zaman zaman durma noktasına geldi.

İBB Trafik Yoğunluğu Haritası’nda trafik yoğunluğu saat 08.30 itibariyle yüzde 24 olarak ölçüldü.


09:35 | Mülteciler salgınla birlikte işsizlik ve açlıkla karşı karşıya

Mülteciler, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınıyla baş başa bırakılmış durumda.

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart, salgına karşı alınan ekonomik tedbirlerin mültecileri kapsamadığını söylüyor. Hükümetin ve yerel yönetimlerin yardımlarından faydalanamadıklarını da sözlerine ekliyor.

Mültecilerin genellikle kayıtsız, düşük gelirle günlük işlerde çalıştırıldığını ve salgınla birlikte işsiz kalan mülteci sayısının arttığını belirten Reinart, “Şimdi açlık ve barınma gibi hayati sorunlarla boğuşuyorlar” diyor.


08:47 | Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saaat 14.00’te video konferans yöntemiyle toplanıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Bilim Kurulu toplantısının ardından, saat 16.00 sıralarında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.


08:45 | Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan aralarındaki sınırları açıyor

Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan Covid-19 salgını nedeniyle getirilen serbest dolaşım kısıtlamalarını gevşetiyor.

Üç ülke aralarındaki sınırları 1 Haziran’dan itibaren yeniden araç trafiğine açmaya hazırlanıyor.

Bununla birlikte 14 gün karantina zorunluluğu da kaldırılıyor.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov sınırların yeniden açılmasını “ölçülü risk” olarak tanımlarken, Dünya Tabipler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery ise sınırların kapalı kalması gerektiğini, aksi halde ikinci bir ‘Corona’ dalgasının yaşanabileceğini söylüyor.

Montgomery, olası bir ikinci dalganın da insanların birincide olduğu kadar dikkatli olmayacakları için daha sert geçeceği öngörüsünde bulunuyor.


08:40 | ‘Cerrahi maskelerin yıkanıp tekrar tekrar kullanımı mümkün değil’

Cerrahi maskelerin tavan fiyat belirlenerek satışının serbest bırakılmasının ardından bazı yurttaşlar 50’lik paketler halinde maske alamayınca, sahip oldukları maskeleri tekrar tekrar yıkayıp kullanma yoluna gidiyor.

Milliyet’ten Aykut Yılmaz’a konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, cerrahi maske konusunda şu uyarıda bulunuyor:

“Vatandaşlarımızın 50’lik maske alamadıkları için maskelerini yıkayarak tekrar kullandıklarına şahit oluyoruz. Bu maskelerin yıkanıp tekrar tekrar kullanımı mümkün değil.

“Ayrıca kullanılan maskelerin tıbbi atık olduğu unutulmamalı ve bir poşete koyulup ağzı bağlandıktan sonra 72 saat bekleyip, evsel atık olunca çöp kutusuna atılmalı.”


08:35 | Dünya Bankası: 60 milyon insan yoksulluğa sürüklenecek

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Covid-19 salgını nedeniyle küresel ekonominin yüzde 5 küçülmesiyle birlikte, 60 milyon insanın yoksulluk sınırının altına sürükleneceği tahmininde bulundu.


08:30 | İçişleri Bakanlığı bayramda uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarını açıkladı


08:20 | 16 Mayıs’ta başlayan dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi

Covid-19 ile mücadele kapsamında 16 Mayıs’ta başlayan ve 15 kenti kapsayan dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Antep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak olmak üzere 15 ildeki sokağa çıkma kısıtlaması 00.00 itibarıyla sona erdi.

Bakanlık, dört günlük süreçte kısıtlama kurallarına uymayan 28 bin 256 kişiye adli ya da idari işlem uygulandığını açıkladı.

Aynı dönemde 31 ildeki 75 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanırken, 62 ilde ve 368 yerleşim yerinde ise karantina kararı kaldırıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HES kodu nedir, nasıl kullanılır? Güvenli mi?
Sonraki Haber
Muğla'daki orman yangını beş saat sonra kontrol altına alındı