Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya genelinde can kaybı 350 bini aştı

Canlı Blog | Dünya genelinde can kaybı 350 bini aştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında vaka sayısı dünya genelinde 5.7 milyona yaklaşırken, can kaybı 350 bini geçti. İki buçuk milyona yakın insan hastalığı atlattı. 160 bine yakın vakanın tespit edildiği Türkiye’de dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi. Salgına dair güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:43 | Diyarbakır’da bir mezra karantinaya alındı

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinin Talaytepe mahallesine bağlı bir mezra, Covid-19 nedeniyle karantinaya alındı.

DHA’nın haberine göre, üç gün önce bir kişi, sokağa çıkma kısıtlaması olmasına rağmen yakınlarına bayram ziyaretine gitti.

Öksürük ve yüksek ateş şikayeti ile hastaneye kaldırılan kişinin yapılan testlerinde Covid-19 tanısı konuldu.

Söz konusu yapılan filyasyon çalışması sonucu, kişinin temas ettiği 13 kişiye virüsü bulaştırdığı tespit edildi.

Bunun üzerine mezra karantinaya alınırken, mezraya giriş ve çıkışlar da yasaklandı.


23:15 | Isparta’da iki cadde ve iki sokağı kapsayan bölge karantinaya alındı

Isparta’da Vatan mahallesinde ikamet eden bir kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine mahalledeki iki cadde ve ii sokağı kapsayan bölge 14 gün süreyle karantinaya alındı.

Konuyla ilgili Isparta Valiliği’nden yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“İlimiz Merkez Vatan Mahallesi 230 Caddede ikamet eden bir vatandaşımızın 26 Mayıs tarihinde yapılan testler sonucunda Kovid-19 testi pozitif çıkmış olması nedeniyle, vakanın temaslı sayısının çok olduğundan, (Kovid-19) enfeksiyonun yayılmasının engellenmesi ve toplum sağlığının korunması amacıyla, Isparta Merkez Vatan Mahallesi 234 Cadde, 230 Cadde, 4147 Sokak ve 4118 Sokakları arasını kapsayan bölgenin 27 Mayıs 2020 tarihi saat 15.00 itibariyle 10 Haziran 2020 tarihi saat 16.00′ e kadar 14 gün süreyle giriş çıkışların izne bağlı olmak kaydıyla karantina altına alınmasına karar verilmiştir.”

Açıklamada karantina sürecinde yasaklara uymayanlar hakkında İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı doğrultusunda idari para cezası uygulanacağı belirtildi.


22:37 | Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden havalimanları tedbirleri için genelge

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Turizm Bakanlığı koordinasyonunda havalimanlarında Haziran ayında başlayacak uçuşlar öncesinde Covid-19 tedbirleri ile ilgili bir genelge yayımladı.

Genelgeye göre alınacak bazı tedbirler şöyle:

  • Maske kullanmayan yolcular havalimanlarına kabul edilmeyecek, karşılama ve uğurlama için gelenler ise terminal binasına giremeyecek.
  • Yurt içi veya yurt dışından gelen ve giden yolcular terminale binasına girişlerinde termal kamera veya temassız ısıölçerler ile ateşleri ölçülecek.
  • Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan yolcular tıbbi maske takılarak havalimanı sağlık birimlerine yönlendirilecek.
  • Havayolunu kullanacak yolculardan Corona virüsü ile ilgili kişisel bilgiler Sağlık Bakanlığı ve gerektiğinde üçüncü ülkeler ile paylaşılmak üzere havayolu şirketlerinden istenebilecek.
  • Yanlış beyanda bulunanlar hakkında cezai yaptırımlar uygulanarak ve uçuşuna izin verilmeyecek.
  • Hava yolunu kullanacak yolculardan uçuşları öncesinde havayolu şirketlerine Türkiye sınırları içerisinde ikamet edecekleri adres ve bilgiler de istenecek.

Genelgenin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


22:02 | Urfa’da 13 bina Covid-19 nedeniyle karantinaya alındı

Urfa’nın beş ilçesine bağlı 11 mahallede 13 bina 14 gün süre ile karantinaya alındı.

Urfa Valiliği il Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 test sonucu pozitif olan yurttaşların çıkması üzerine, söz konusu kişilerin yaşadığı 13 binanın 14 gün süre ile karantinaya alındığı açıklandı.

Açıklamada daha önce karantinaya alınmış iki bina ve bir mahallede ise karantinanın sonlandırıldığı belirtildi.


21:19 | Moskova’da karantina uygulaması 14 Haziran’a kadar uzatıldı

Rusya’nın başkenti Moskova’da Covid-19 önlemleri kapsamında alınan karantina ve diğer kısıtlamaların 14 Haziran’a kadar uzatıldığı belirtildi.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin tarafından yapılan açıklamada, Moskova’da spor, eğlence, kamuya açık ve diğer kitlesel etkinliklere yönelik uygulanan yasağın 14 Haziran’a kadar uzatıldığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca kafe ve restoranların da aynı tarihe kadar kapalı tutulacağı kaydedilen açıklamada, yruttaşların 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren yürüyüş ve spor yapmak için özel izin almadan sokağa çıkabileceği, gıda dışı ürünler satan dükkanların, kuru temizlemecilerin ve ayakkabı tamir atölyelerinin açılacağı belirtildi.


20:27 | Sağlık Bakanlığı: 34 kişi hayatını kaybetti, bin 35 yeni tanı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 35 vaka tespit edildi
  • 34 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 286 kişi hastalığı attı
  • 21 bin 043 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 159 bin 797
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 431
  • Toplam iyileşen sayısı 122 bin 793
  • Toplam test sayısı 1 milyon 894 bin 650


19:35 | İspanya son 24 saatte bir kişi hayatını kaybetti

İspanya Covid-19 nedeniyle son 24 saatte sadece bir kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada toplam ölü sayısı 27 bin 118 olarak kayıtlara geçti.

Son bir haftada ise 39 kişi hayatını kaybetti.

Bakanlık, vaka ve ölüm sayılarını farklı bir metodla aktarmaya başlayacağı için verilerde dalgalanma olabileceğini söylemişti.

Öte yandan bugün ülkede salgın nedeniyle hayatını kaybedenler için 10 günlük yas başladı.


18:47 | İzmir’de Covid-19 tanısı olan sağlık çalışanı sayısı 501’e yükseldi

İzmir Tabip Odası, ilde Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanlarının sayısının 501’e yükseldiğini duyurdu.

Buna göre;

155 hekim, ikisi diş hekimi, 160 hemşire, ebe ve memur, 90 personel, 17 tıbbi sekreter, 27 teknisyen, 30 memur, altı eczacı, iki psikolog, beş güvenlik grevlisi, bir şoför, iki mühendis ve dört veteriner hekime Covid-19 tanısı konuldu.


17:52 | Sağlık Bakanlığı’ndan 27 sektörle ilgili Covid-19 rehberi

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 ile ilgili tedbirleri “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” adı altında topladı.

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileriyle hazırlanan rehberde toplam 27 sektör için alınması gereken önlemler sıralandı.

Rehberde kuaför, berber, güzellik salonları, konaklama tesisleri, şehirler arası toplu taşıma araçları, beyaz eşya ve mobilya mağazaları, kozmetik ve parfümeri mağazaları, akaryakıt istasyonları, market ve süpermarketler, oto yıkama, oto servis, tamirhaneler ve lastikçiler, oto galeri ve oto kiralama işletmeleri, ofis ve büro sisteminde faaliyet gösteren tüm işletmeler, emlakçılar ve gayrimenkul danışmanlık ofisleri, elektronik ve telekomünikasyon mağazaları, tesisatçı gibi sektörler var.


16:27 | Meslek örgütlerinden “Covid-19 meslek hastalığı ve iş kazası sayılsın” çağrısı

Sağlık Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 7 Mayıs’ta yayımlanan genelgede, Covid-19 pozitif olan sigortalı çalışanların ‘iş kazası ve meslek hastalığı sigortaları’ kapsamında değerlendirilmeyeceği bildirildi.

Ancak meslek örgütleri, sendikalar ve hukukçular, SGK’nin genelgesinin mevcut yasalara ve Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğunu belirterek genelgeye karşı hukuki süreç başlattı.

Meslek örgütleri ve sendikalar, sadece sağlık çalışanları için değil, işi gereği bulaşa maruz kalan tüm sigortalı çalışanlar için Covid-19’un meslek hastalığı ve ‘iş kazası’ olarak tanımlanması gerektiğini savunuyor.

Covid-19’un meslek hastalığı veya ‘iş kazası’ olarak tanımlanmadığı durumlarda çalışanlar tazminat hakkını kaybediyor, hak ve alacakları ödenmiyor ve mirasçıları da herhangi bir hak talep edemiyor.

  • BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberinin tamamı BURADA

16:20 | Van’da üç mahalle daha karantinaya alındı

Van’ın merkez Tuşba ilçesindeki üç mahalle Covid-19 salgınının yayılmasını engellemek amacıyla karantinaya alındı.

DHA’nın haberine göre karantinaya alınan Gendelova, Kozluca ve Yalnızağaç mahallelerinde sağlık ekipleri tarafından tarama çalışması yürütülüyor.

11 vakanın olduğu üç mahalleye girişin sağlandığı yol, jandarma ekipleri tarafından kapatılırken, giriş-çıkışlara ise izin verilmiyor.


16:04 | ATO’dan “Kişisel Koruyucu Ekipman Raporu”

Ankara Tabip Odası, salgın döneminde aktif saha deneyimleri ışığında mesleki riskler, sağlık kurumlarında koruyucu ekipmanların durumu, sağlık çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili “Kişisel Koruyucu Ekipman Raporu” hazırladı.

Kişisel koruyucu ekipman sıkıntısının devam ettiği belirtilen raporun sonuç bölümünde, “Kişisel koruyucu ekipmanın azlığı önemli bir risk ve enfeksiyon artışı nedeni olduğundan ülkemizdeki durumun (koruyucu maske, önlük, gözlük, siperlik dağıtımının) Sağlık Bakanlığı tarafından dokümante edilmesi ve yaz aylarında olası yeni dalgalar yanı sıra Eylül ayında mevsimsel influenza ile çakışması muhtemel vaka artışları için stoklar oluşturması önemlidir” ifadeleri kullanıldı.

https://twitter.com/ankaratabipoda/status/1265596978060197888


15:58 | Van’da kısıtlama sonrası da sokaklar dolup taştı

Van’da Covid-19 salgınından dolayı vaka sayısı gün geçtikçe artarken, 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından cadde ve sokaklar dolup taştı.

Kentin en işlek cadde ve sokaklarında fiziki mesafe hiçe sayıldı.

Fotoğraf: MA

Bayram öncesi de kentten benzer görüntüler kameralara yansımıştı.

Yasak olmasına rağmen kurulan taziyelerden dolayı vaka sayısının 478’e yükseldiği kentte, şu ana kadar 10 kişi yaşamını yitirirken, 18 bin kişi ise halen karantina altında tutuluyor.


15:04 | HRW: Hükümetler kitlesel ölümleri önlemek için hızlı hareket etmek zorunda

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), cezaevlerinde yeni tip Corona virüsünün hızla yayıldığına ve tutuklular ile cezaevi personelinin “kabul edilemez” bir risk altına sokulduğu uyarısı yaptı.

Önemli olmayan suçlamalar nedeniyle tutuklanan, hapis cezası sona yaklaşmakta olan ya da kesin hüküm giymemiş kişilerin salıverilmesi çağrısında bulunan HRW, “Hükümetler kitlesel ölümleri önlemek için hızlı hareket etmek zorunda” dedi.

Diğer yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü, yeni infaz düzenlemesinin kapsamı bakımından Ankara’ya eleştiride bulundu: “Aralarında gazeteciler, insan hakları savunucuları, seçilmiş politikacılar, avukatların da bulunduğu on binlerce tutuklu özellikle kapsam dışında bırakıldı.”


14:20 | Siirt’te bir çalışanın virüsten öldüğü market karantinaya alındı

Siirt merkezde bulunan Murat markette çalışan Abdulbari Yolbaş’a bir süre önce Covid-19 tanısı konuldu.

Yolbaş, tedavi gördüğü yoğun bakımda yaşamını yitirdi.

Market çalışanlarının bir kısmında da virüs tespit edilmesi üzerine valilik markete 7 gün süreyle karantina uygulanmasına karar verdi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Bu sürede elektrik, su ve doğal gaz arızası gibi mücbir durumlara müdahale etmek ve dezenfeksiyon işlemleri için asgari sayıda personelin markete girişine izin verilmesine, kolluk ve sağlık ekiplerince kontrol altında tutulmasına karar verilmiştir” denildi.

Marketin diğer çalışanlarının Siirt Devlet Hastanesi’ndeki tedavisi ise sürüyor.


14:03 | Fransa’da hidroksiklorokinin Covid-19 tedavisinde kullanımı durduruldu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 tedavisinde kullanılan etken maddesi hidroksiklorokin olan ilaçların klinik testlerini geçici olarak durdurmuştu.

Bunun üzerine Fransa’da da Covid-19 tedavisinde başvurulan bu ilacın kullanımının durdurulduğu bildirildi.

Fransa’da 27 Mart’tan bu yana hidroksiklorokin hastanelerde doktorların kontrolünde kullanılıyordu.


13:45 | DMÖ: Covid-19 salgını aşırı sıcaklarla ilgili sağlık risklerini arttırıyor

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), Covid-19 salgınının aşırı sıcaklarla ilgili sağlık risklerini arttırdığı uyarısında bulundu.

Hükümetleri hem sıcaklık dalgaları hem de salgın karşısında insanların güvenliğini garanti edecek planlar geliştirmeye çağıran DMÖ, “Zira, örneğin klimalı ve kapalı bir kamusal alanda serinlemek aşırı sıcaklık durumunda iyi bir fikir olsa da, pandemi ile bağlantılı kamu sağlığı tavsiyelerine ters düşüyor” dedi.

Cenevre’de bir basın toplantısı düzenleyen DMÖ sözcüsü Clair Nullis Kapp, yaklaşan yaz mevsiminde rekor sıcaklar beklendiğine dikkat çekerek, “Mevcut durumda bugüne kadar kayda geçmiş en sıcak yıllardan birini yaşıyoruz” diye belirtti.


13:40 | Berlin’de sosyal mesafeli tiyatro, Uruguay’da havalimanında arabalı sinema 

Berliner Ensemble tiyatrosu salonunu Corona virüsü salgını gereğince sosyal mesafeye göre düzenledi.

Tiyatronun yeni halinin fotoğrafı ile birlikte Instagram hesabından yapılan paylaşımda “Yeni normal: Gelecek sezondan itibaren Großen Haus böyle görünecek” ifadelerini kullandı.

https://www.instagram.com/p/CAqUEv8nH8I/?utm_source=ig_embed

Berliner Ensemble; Nazilerin iktidarı nedeniyle 14 yılını Almanya dışında geçirdikten sonra sürgünden dönen Bertolt Brecht ve eşi Helene Weigel tarafından, Deutsches Theater’ın bir kolu olarak Ocak 1949’da Doğu Berlin’de kuruldu.

Uruguay’ın başkenti Montevideo’da bulunan ve salgın tedbirleri kapsamında kapatılan Carrasco Uluslararası Havalimanı da arabalı sinemaya dönüştürüldü.

Projenin yaratıcılarından Rodrigo Garcia, “Hava izin verirse toplamda 80 gösterim ile 20 bin seyirci çekmeyi planlıyoruz” dedi.

Bu fikrin arkasındaki kişilerden Salı akşamı yapılan film gösterimine 100 arabalık katılım oldu.

Yetkililer havalimanında bin arabalık gösterim yapabileceklerini belirtiyor.


13:22 | Antalya girişinde uzun araç kuyruğu

Ramazan Bayramı’nı da kapsayan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından Antalya’ya girişlerde yoğunluk yaşandı.

Kent girişlerinde kilometrelerce araç kuyrukları oluştuğu bildirildi.

DHA’da yer alan habere göre araçlarıyla gelenlere polis ve jandarma ekipleri tarafından izin belgeleri ve nereden geldikleri soruluyor.

Seyahat kısıtlamasının devam ettiği 15 ilden kente gelen kişilere ise 14 günlük ev karantinasına uyacaklarına dair belge imzalatılarak evlerine gönderiliyor.


12:35 | İsviçre’de Covid-19 yardım kredilerini Türkiye’ye gönderenlere soruşturma

İsviçre’nin Vaud Kantonu’nda savcılık, Covid-19 salgınına karşı verilen mali desteği yurt dışına kaçıran ya da fonu farklı işlerde kullananlar hakkında soruşturma başlattı.

İsviçre basınında çıkan haberlere göre ülkede yaşayan bazı Türkiye vatandaşları sahte beyanlarla elde ettikleri düşük faizli kredileri şirketleri için kullanmayıp, yurt dışına gönderdi. Bunun üzerine başlatılan soruşturma kapsamında şüpheliler gözaltına alındı.

Vaud Savcısı Anton Rüsch, şüphelilerin daha çok KOBİ sahibi olduklarını, sahte gelir tablosu düzenleyerek Covid-19’un ekonomik etkileriyle mücadele için tahsis edilen düşük faizli kredilere başvurduklarını ifade etti.

Savcı “Bu kredilerin şirketlerin nakit ihtiyacını karşılamak için kullanılmadığı ihtimali var. Yurt dışına en az 1,5 milyon İsviçre frangı transfer edildi. Bu paraların başka bir şey için kullanıldığından şüpheleniyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca yurt dışına aktarılan paranın İsviçre’ye iade edilmesinin isteneceği belirtildi.

  • Euronews’teki haberin tamamı BURADA

12:28 | Rusya’da vaka sayısı 370 bini aştı

Rusya’da son 24 saatte 8 bin 338 Corona virüsü vakası tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 370 bin 680’e çıktı.

Vaka sayısında günlük artış oranının yüzde 2,5’ten yüzde 2,3’e düştüğü ifade edildi.

Ülkede toplam can kaybı sayısı ise 161 artarak 3 bin 968’e yükseldi.

Hastalığı atlatanların sayısı da 11 bin 79 artarak 142 bin 208’e ulaştı.


11:53 | Türkiye’nin hidroksiklorokin kullanan binlerce hastaya ilişkin verileri ne durumda?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), yeni tip Corona virüsünün yola açtığı Covid-19 tedavisinde kullanılan etken maddesi hidroksiklorokin olan ilaçların klinik testlerini geçici olarak durdurması gözleri Türkiye’deki duruma çevirdi.

Pek çok ülkede kullanılan ilaç, Türkiye’de de Bilim Kurulu’nun hazırladığı rehberde yer alıyor ve Covid-19 tedavisi gören hastalara veriliyor.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de Türkiye’de hidroksiklorokin kullanan binlerce hastaya ilişkin verilerin ne durumda olduğunu sordu.

Açıklamada, bu gelişmenin tüm Covid-19 olgularına hidroksiklorokin uygulanan Türkiye’de gerek hekimler gerekse yurttaşlar tarafından tedirginlikle karşılandığı belirtti.

“COVID-19 pandemisini ‘başarılı’ bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve COVID-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkemizdeki COVID-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilere vb. ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz.”

  • Açıklamanın tamamı BURADA

11:15 | Bilim Kurulu üyesi: 2 uç noktada kalırsak ikinci bir dalga yaşayabiliriz

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu’nun üyelerinden Prof. Dr. Seçil Özkan, salgın döneminde iki uç noktanın oluştuğunu ve bunların çok tehlikeli olduğunu belirtti.

Özkan, “Yeni normale geçtiğimizde 2 uç noktada kalırsak ikinci bir dalga yaşayabiliriz” uyarısında bulundu.

“Bizim ‘2E-2M’ dediğimiz formülle ‘mümkünse evde kal’, ‘el hijyenine dikkat et’, ‘sosyal ya da fiziki mesafeye uy’, ‘yüz burun ve ağız için koruyucu maske kullan’ı ifade ediyoruz. Bu davranışları ‘şöyle yapın, böyle yapın’ diye habire öneriyoruz ama toplumda bu süreçte değişik bir yapı oluştu. Ben buna 2 uç nokta diyorum.

“Bunlardan bir tanesi ‘Masayı sildim mi’, ‘Kapı kolunu sildim mi’ gibi obsesif kompulsif davranışlar göstermeye başlama, bir tanesi de bu önlemlerden yorulduğu için bu pandemide komplo teorileri üretip ‘Yalan bir şey, bunlara inanmıyorum’ diyen diğer uç nokta. Bu iki uç nokta çok tehlikeli. Yeni normale geçtiğimizde bu 2 uç noktada kalırsak tekrar ikinci bir dalga yaşayabiliriz.”

  • DHA’da yer alan haberin tamamı BURADA

11:13 | Kayseri’de 6 blok karantinaya alındı

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü’ne ait 6 bloktan oluşan lojmanlarda oturan dört kişinin Covid-19 virüs testi pozitif çıktı.

Bunun üzerine 6 blok karantinaya alındı.

Karantinaya alınan bloklarda oturanların dışarıya çıkmasına izin verilmezken, blokların girişine de polis şeridi çekildi.


11:00 | Hindistan’da vaka sayısı 150 bini aştı

Hindistan’da Corona virüsü vaka sayısı 150 bini geçti.

Resmi verilere göre, son 24 saatte tespit edilen 6 bin 387 vakayla ülkedeki toplam vaka sayısı 151 bin 767’ye ulaştı.

Aynı zaman diliminde virüs nedeniyle 170 kişinin de hayatını kaybettiği açıklanırken, ülke genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 337’ye yükseldi.

Ülkede bugüne kadar 64 bin 426 kişinin ise Covid-19’u atlattığı bildirildi.


10:40 | Arjantin’de 3 bin kişilik gecekondu mahallesi karantinaya alındı

Latin Amerika ülkelerinden Arjantin’in başkenti Buenos Aires’in dışında yer alan gecekondu mahallesi Villa Azul karantinaya alındı.

3 bin kişinin yaşadığı mahalleye 15 gün boyunca giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Karantina kararı, mahallede Pazartesi günü 84 teyitli vaka, daha fazla sayıda da şüpheli vaka tespit edilmesinin ardından alındı.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu Buenos Aires’te seyahat etmek sınırlandırılmıştı. Bu kısıtlamalar 7 Temmuz’a kadar da uzatılmıştı.

Arjantin’in başkentinde 350 bin kişinin gecekondu mahallelerinde yaşadığı tahmin ediliyor.


10:32 | Güney Kore’de 50 gün sonra günlük yeni vaka sayısında artış

Güney Kore’de yaklaşık iki ay sonra günlük yeni Corona virüsü vaka sayısında artış yaşandı.

Milyonlarca öğrencinin okullara döndüğü ülkede bir günde 40 yeni vakanın tespit edilmesi yeni bir dalga oluşabileceği kaygısına neden oldu.

Bu son artış, 50 günün en yüksek artışı oldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yeni vakaların dördü hariç hepsi Seul’de görüldü. Vakalardan üçü de uluslararası seyahat edenlerle bağlantılı.

Son verilere göre ülkede toplam 11 bin 265 vaka tespit edilirken, 269 can kaybı var.


10:00 | Kısıtlamanın ardından İstanbul’da trafik yoğunluğu

81 ilde uygulanan dört günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından İstanbul’da trafik yoğunluğu yaşanıyor.

Kısıtlamanın ardından haftanın ilk iş gününde toplu taşıma kullanan yurttaşlar maskelerini takarak yolculuk etti.

Özel halk otobüsleri ve metrobüsler koltuk sayısının yarısı kadar yolcu alırken, sayı kısıtlaması nedeniyle binemeyen yurttaşlar bir sonraki aracı beklemek zorunda kaldı.


09:55 | Almanya’da kısıtlamalar uzatıldı

Almanya’da federal hükümet ve eyalet yönetimleri, Corona virüsü salgını nedeniyle getirilen ve 5 Haziran’a kadar geçerli olması öngörülen ‘temas kısıtlamaları’nın 29 Haziran’a kadar uzatılması konusunda anlaştı.

Hane içinde de hijyen ve fiziksel mesafe kurallarına uyulması, kişi sayısının mekanın büyüklüğüne orantılı olması ve yeterli havalandırmanın sağlanması, özel buluşmaların mümkün olduğunca bulaşma riskinin çok daha düşük olduğu açık havada yapılması, üzerinde uzlaşılan tavsiyeler arasında.

Robert Koch Enstitüsü verilerine göre Almanya’da teyitli vaka sayısı son 24 saatte 362 kişi artarak 179 bin 364’e yükseldi. Bir günde 47 kişi de hayatını kaybetti. Almanya’da toplam can kaybı 8 bin 349’a ulaştı.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

09:50 | Salgının ‘yeni merkezi’: Latin Amerika

Orta ve Güney Amerika ülkelerinde Corona virüsü vakaları artıyor.

Salgından en çok etkilenen Latin Amerika ülkesi olan Brezilya’da can kaybı sayısı binin üzerinde artışla 24 bin 512’ye yükseldi. Ülkedeki vaka sayısı 16 bin 324 artışla 391 bin 222’ye ulaştı.

Ekvador ise nüfusa oranla ölüm oranının en yüksek olduğu Latin Amerika ülkesi.

Venezuela’daki resmi verilere göre ülkede bin 211 vaka, 11 can kaybı kayıtlara geçti. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) gerçek sayının bunun çok daha üzerinde olduğunu belirtiyor.

Meksika’da da son 24 saatte 501 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Toplam can kaybı sayısı 8 bin 134’e yükseldi. Ülkedeki vaka sayısı ise 3 bin 455 artışla 74 bin 560’a ulaştı.


08:30 | Pandemide can kaybı 350 bini aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Covid-19 salgınında dünya genelinde can kaybı sayısı 350 bini aştı.

En az 350 bin 458 kişinin hayatını kaybettiği salgından en ağır etkilenen ülke ABD.

ABD’de can kayıpları 100 bini geçerken, 1 miyon 725 bin vaka kayıtlara geçti.

ABD’nin ardından ise 158 bin Covid-19 tanısı konulan Brezilya geliyor.


08:25 | Koca: Kısıtlama kalktı ancak 20 yaş altı ve 65 yaş üstünü şimdilik içeremiyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 81 ilde dört gün boyunca uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesinin ardından Twitter üzerinden açıklama yaptı.

20 yaş altı genç ve çocuklar ile 65 yaş üstü kişiler için sokağa çıkma yasağının devam ettiğini hatırlattı.


08:22 | Türkiye’de 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi

23-26 Mayıs tarihleri arasında uygulanan dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle, arife günü başlayan ve 81 ilde Ramazan Bayramı boyunca uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması son buldu.

İçişleri Bakanlığı, yasağı ihlal eden 47 bin 831 kişi hakkında adli ya da idari işlem yapıldığını açıkladı.

Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı olup olmayacağı ise Perşembe günkü kabine toplantısı sonrası duyurulacak.




Önceki Haber
İstanbul'da kadınlardan ortak tepki: Mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz
Sonraki Haber
SpaceX'in ilk astronotlu uzay uçuşu ertelendi