Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı altı milyonu aştı

Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı altı milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında vaka sayısı dünya genelinde altı milyonu aştı, can kaybı 370 bine yaklaşıyor. 160 binden fazla vakanın tespit edildiği Türkiye’de geniş çaplı ‘normalleşme’ adımları atılıyor. Salgına dair güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


22:10 | Türkiye’de kiliseler ibadete 19 Temmuz’da açılacak

Türkiye Ermenileri Patrikliği, Corona virüsü salgını nedeniyle bir süredir kapalı kalan kiliselerin yeniden ibadete açılması konusunda bir bildiri yayımladı.

Buna göre kiliseler ibadete 19 Temmuz 2020 Pazar günkü Vartavar Yortusu’nda açılacak.

Vaftiz ve düğünler ise 14 Haziran’dan itibaren sınırlı sayıda katılımla yapılacak.

Cenaze törenlerinin mezarlıkta yapılmasına devam edilecek.

  • Agos’taki haberin tamamı BURADA

20:43 | Türkiye’de Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 4 bin 500’ü geçti

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 983 vaka tespit edildi
  • 26 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 21 kişi hastalığı attı
  • 39 bin 230 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 163 bin 103
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 515
  • Toplam iyileşen sayısı 126 bin 984
  • Toplam test sayısı 2 milyon 3 bin 594


19:35 | İçişleri Bakanlığı’ndan seyahat genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Şehir Giriş/Çıkış Seyahat Kısıtlaması” konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre,

  • Şehirler arası toplu ulaşım araçları ile yapılacak seyahatlerde, seyahat izin belgesi alma zorunluluğu yürürlükten kaldırıldı.
  • Sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 18 yaş altı çocuklar, ebeveynleriyle şehir içi ve şehirler arası yolculuk yapabilecek.
  • 65 yaş ve üzerindekilerin Seyahat İzin Belgesi almaları, gidecekleri illerden en az 1 ay boyunca dönmeme şartıyla tek yönlü seyahat uygulaması sürecek.
  • Uçak, tren, otobüs gibi araçlarla yapılacak seyahatlerde, HES uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemeler yapılacak.
  • Büyükşehir statüsündeki 14 il ve Zonguldak’taki şehir giriş-çıkış kısıtlaması, 31 Mayıs pazar günü saat 24.00’te sonlandırılacak.

18:50 | İçişleri Bakanlığı’ndan restoran, kafe, park, piknik alanları ile ilgili genelge

İçişleri Bakanlığı, lokanta, restoran, kafe gibi işyerleri ile park, piknik alanları, mesire yerleri ve giyim pazarlarıyla ilgili genelge yayımladı.

Genelgeye göre, lokanta, restoran, kafe, pastane, kahvehane, çay bahçesi, lokaller 1 Haziran’dan itibaren saat 22.00’ye kadar hizmet verebilecek. Spor merkezleri ve tesisleri saat 24.00’a kadar hizmet verebilecek.

Park, bahçe, piknik alanları, mesire yerleri, plajlar da 1 Haziran’dan itibaren kullanılabilecek.

Genelgede, park/bahçe, rekreasyon alanları, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma vb. faaliyetlere de belirlenen kuralların yanı sıra “mesafe şartlarına uyularak” 1 Haziran’da başlanacağı vurgulandı. Ancak kuralların ya da mesafe şartlarının ayrıntılarına dair herhangi bir bilgiye yer verilmedi.

1 Haziran’da hizmete başlayacak umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde ise iskambil, okey, tavla oynanamayacak, nargile satışları yapılamayacak.

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amaçlı canlı müzik faaliyetleri de yapılamayacak.


18:30 | Premier Lig’in 1 Haziran’dan itibaren başlatılmasına izin çıktı

İngiltere Kültür Bakanı Oliver Dowden, ülkede Premier Lig dahil profesyonel spor müsabakalarının 1 Haziran’dan itibaren seyircisiz olarak başlatılmasına izin verildiğini açıkladı.

Dowden, “Futbol, tenis, at yarışı, Formula 1, kriket, golf, rugby ve diğer tüm sporlar kısa bir süre içerisinde ekranlarımıza geri dönecek” dedi.

Oliver Dowden, Premier Lig maçlarının BBC ekranlarından ücretsiz olarak canlı yayınlanacağını da ifade etti.

Dowden, insanların maçları evde izlemesinin kamu sağlığı açısından çok ciddi olumlu sonuçları beraberinde getireceğini de sözlerine ekledi.


17:45 | Çin: Covid-19 aşısı sene sonuna hazır olacak

Çin, Corona virüsüne karşı yürüttüğü aşı çalışmalarında başarı kaydedildiğini açıkladı.

Çin Devlet Varlıkları Denetim ve Yönetim Komisyonu, sosyal medya platformu WeChat üzerinden yaptığı paylaşımda, Wuhan ve Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüleri’nde yürütülen aşı çalışmalarının ikinci evreye geçtiğini ilan etti.

Şu ana kadar aşının 2 binden fazla kişide denendiği belirtildiği açıklamada, bu yılın sonu ya da 2021 başında aşının hazır olacağı belirtildi.

Çin’de şu anda virüse karşı toplam beş ayrı aşı çalışması yürütülüyor.


15:30 | Koca’dan 65 yaş üstüne maske ve sosyal mesafe uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yarın 14.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkmalarına izin verilen 65 yaş ve üstü yurttaşlara uyarıda bulundu.

Twitter üzerinden açıklama yapan Koca, “65 yaş üstü büyüklerimiz için yarın büyük gün. 14.00-20.00 arası dışarıdalar. Evde kalmak, riskten korunmak için ne kadar önemliyse, dışarıda MASKE KULLANMAK VE SOSYAL MESAFEYİ KORUMAK da o kadar önemli. Kırk yıllık dostlar arasında bile! Biraz daha sabredelim. Geçecek bugünler” dedi.


15:25 | Dünyada yeni salgın odakları ortaya çıkıyor

Başta Avrupa olmak üzere, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde Corona virüsü vaka ve can kaybı sayıları düşüş eğilimine girerken, Latin Amerika ve Orta Doğu’daki kimi ülkelerde ise salgının hız kazandığı görülüyor.

Son bir hafta içerisinde dünya genelinde bildirilen yeni vaka sayısında 700 binden fazla arttı. Bazı günlerde günlük vaka artış sayısının 100 bini geçtiği de oldu.

Son dönemde salgının hızlandığı yerler arasında Latin Amerika ön plana çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Salı günü yaptığı açıklamada, kıtayı salgının yeni merkezi olarak değerlendirdiğini açıklamıştı.

Latin Amerika’da Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Meksika ve Peru’da son dönemde vaka sayılarında hızlı artışlar görülüyor. Son dönemde vaka sayısı ve can kaybı artışıyla dikkat çeken bir diğer ülke de Rusya.

Sokağa çıkma kısıtlamalarını hafifletmeye başlayan Orta Doğu’daki Körfez ülkelerinde de bir süredir vaka sayıları artıyor.

Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde birkaç hafta önce yavaşlayan vakalar yeniden artış eğilimine girmeye başladı. Körfez İşbirliği Konseyi’ne üye ülkelerdeki toplam vaka sayısı 200 bini geçti.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

14:20 | Floransa’da ‘Corona’dan ölen herkes için bir ağaç dikilecek

İtalya’nın Floransa kentinde Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenler için birer ağaç dikilerek, bir hatıra ormanı oluşturulacak.

BBC muhabiri Övgü Pınar’ın aktardığına göre Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, dün yaptığı açıklamada “Her yeni ağacın Floransalı bir Covid-19 kurbanına adanacağı küçük bir orman oluşturmaya karar verdik” dedi.

Nardella bu açıklamayı, pandemi öncesinde başlatılan ancak karantina tedbirleri nedeniyle ertelenen “Bir ağaç bağışla” etkinliği sırasında yaptı.

Floransa Belediye Başkanı ayrıca, “Pandeminin bize öğrettiği bir şey varsa o da çevrenin önemidir” dedi.

İtalya basınına göre Floransa’da bugüne kadar 172 kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.


12:50 | Türkiye’de iç hat uçuşları başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1 Haziran itibarıyla iç hat uçuşların başlayacağını açıkladı.

Karaismailoğlu, ilk uçuşların İstanbul’dan Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon’a yapılacağını, diğer havalimanlarının ise uçuşlara kademeli açılacağını söyledi.

Türk Hava Yolları’nın (THY) seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından ilk uçuşunu 1 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’da İstanbul’dan Ankara’ya yapacağı bildirildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, “Bu kadar hasret yeter! 1 Haziran itibariyle yeniden ait olduğumuz yerde gökyüzünde olacağız” dedi.


12:33 | CİSST, cezaevlerinden gelen Covid-19 kaynaklı şikayetleri paylaştı

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), 13-29 Mayıs tarihleri arasında derneğin danışma hattına gelen şikayetleri raporlaştırdı. Raporda, 38’i kapalı olmak üzere toplam 77 farklı cezaevinden gelen şikayetler yer aldı.

“Hapishanelerde kapasite sorunu uzun süredir devam etmektedir ve mahpuslar bu sebeple birçok sorun yaşamaktadır” denilen raporda, kapasite aşımından kaynaklı birçok ihlal başvurusunun öne çıktığı görülüyor.

Raporda, “Mahpuslar koğuşlarının kalabalık olduğunu, yatakların birbirlerine yakın mesafede olduğunu ve bu yakınlıkta uyumak zorunda kaldıklarını, sosyal mesafe koyamadıklarını, ortak alanlar ve yemekhanelerde çok fazla mahpusun bir araya gelmek zorunda kaldığını aktarmışlardır” ifadeleri yer alıyor.

CİSST raporundan öne çıkanlardan bazıları şöyle:

  • Salgın başlangıcında hapishaneler belli aralıklarla ve düzenli şekilde dezenfekte ediliyorken son dönemde bu sıklık azaldı
  • Bazı hapishanelerde maskelerden ücret isteniliyor
  • Birçok hapishanede tuvaletlere dezenfektan konulmuyor
  • Sular sık sık kesiliyor, sıcak su sınırlı ve belirli zamanlarda veriliyor
  • Yemekler tüm mahpusların ihtiyacını karşılamada yetersiz
  • Hasta, yaşlı ve risk grubuna giren mahpuslar için önlemler alınmıyor
  • Kronik hasta mahpusların hastane sevki olmasa da raporlarının yenileneceği kararına uyulmadı
  • Birçok hapishanede hastane sevkleri ve tedaviler durduruldu

Bu ihlallerinin yanı sıra “Kronik hasta mahpusların hastane sevklerinin uzun zamandır yapılmamasının sağlık sorunlarının artmasına neden olduğu ve bunun durumlarını kritik aşamalara getirdiği” belirtildi.


12:20 | Hindistan’da en yüksek günlük vaka sayısı

Hindistan’da en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti.

Son 24 saatte ülkede yaklaşık 8 bin yeni Corona virüsü vakası ve 265 can kaybı yaşandı.

Vakaların üçte biri, ülkenin en zengin vilayetlerinden Maharashtra’da tespit edildi.

Hafta içinde ülkedeki hastanelerin kapasitelerinin dolduğunu gösteren videolar paylaşılmıştı.


11:30 | Rusya’da vaka sayısı 400 bine yaklaştı

Rusya’da son 24 saatte 181 kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Can kayıplarının 78’i başkent Moskova’da yaşandı.

Ülkedeki salgında toplam can kaybı 4 bin 555’e yükseldi.

Son 24 saatte 8 bin 952 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 396 bin 575’e yükseldi.

Salgının merkezi Moskova’da ise toplam vaka sayısı 2 bin 367 artışla 178 bin 196’ya, can kaybı sayısı da 2 bin 408’e çıktı.


10:45 | Hekimler uyarıyor: Virüs toplumda dolaşmaya devam ediyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgının bitmediğini, günlük doğrulanmış olgu sayısının bin civarında seyrettiğine dikkat çekti.

Pala, “Eğer bu toplam olgu sayısından, ölenleri ve iyileşenleri çıkartacak olursak Türkiye’de yaklaşık 32 bin civarında aktif doğrulanmış olgu var. 2 haftadır bu rakam 30 binin altına düşmüyor” dedi.

“Yani eğer siz 1 olgu saptıyorsanız bu kabaca dışarıda 9-10 olgunun daha ya asemptomatik ya da presemptomatik olarak dolaştığı anlamına geliyor. Bu durumda Türkiye’de hâlâ 300 bin kadar olgunun söz konusu olduğunu varsayabiliriz” diyen Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu rakamlar bize, bulaşma hızı 0.72’lerde olsa bile, önümüzdeki birkaç ay boyunca hastalığın etkisini sürdüreceğini söylüyor. Yani salgın bitmedi, sürüyor. Yeniden açılmanın iyi planlanması gerekir.”

TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi, Halk ve Çevre Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz da “Günlük vaka sayıları 1000’in altına düşüp sabitlenmedi. Ama bu arada dikkat çekici bir şekilde son günlerde test sayılarımız azaldı. Virüs toplumda dolaşmaya devam ediyor, buharlaşıp gitmiş değil” dedi ve ekledi: “Dalgalı seyir devam ederken böyle bir hızlı açılma bu dalgaların boyutunu artırır mı diye endişe ediyoruz.”

Yavuz, “Kalabalıkların artması virüsün bulaşıcılığını artırması açısından risk taşır” uyarısında da bulundu.

  • Evrensel’deki haberin tamamı BURADA

09:55 | Brezilya’da son durum

Latin Amerika ülkelerinden Brezilya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte bin 124 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede Covid-19 kaynaklı toplam can kaybı sayısı 27 bin 878’e yükseldi.

Vaka sayısı da 26 bin 928 artışla 465 bin 166’ya ulaştı.

Latin Amerika’da en fazla vaka ve ölümün görüldüğü Brezilya, dünyada da ABD’nin ardından en fazla vaka tespit edilen ikinci ülke konumunda bulunuyor.


09:50 | Latin Amerika’da son 20 yıldaki kazanımları yok oluyor

Covid-19 salgınının yeni merkezi haline gelen Latin Amerika ülkelerinde son 20 yılda mücadeleyle elde edilen kazanımlar, salgının neden olduğu ekonomik krizle kaybedilmek üzere.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Save the Children adlı uluslararası yardım örgütü yayınladıkları ortak açıklamada, bu yılın sonuna kadar Latin Amerika ülkelerindeki her iki çocuktan birinin yoksulluk girdabına düşeceğine dikkat çekilmişti.

Buna göre, Latin Amerika ülkelerindeki çocuk yoksulluğu geçtiğimiz yıla oranla yüzde 22 artış gösterecek ve yıl sonuna gelindiğinde yoksulluk oranı yüzde 46’ya ulaşacak.

Krizin yol açtığı yoksulluğa karşı acilen önlemlerin alınmaması halinde onlarca yıl boyunca askeri rejimlerin de etkisiyle artan yoksulluğa karşı 1990 ve 2000’li yıllardan sonra verilen mücadelenin sonuçları da kaybedilmiş olacak.

UNICEF ve Save the Children’ın açıklamasına göre, mevcut ekonomik kriz nedeniyle artacak çocuk yoksulluğu 2010 yılındaki düzeye yükselecek. Bu da özellikle son 10-20 yıldaki tüm kazanımlarda geriye gidilmesi demek.

Bu kuruluşlara göre, kriz nedeniyle Latin Amerika ülkelerindeki çocuklara yardım programlarının arttırılması gerekiyor.


09:40 | Covid-19’un dolaylı neden olduğu ölümler de var

Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre, Covid-19 kaynaklı ölümlerin yani sıra salgın ortamı ve kısıtlamalar nedeniyle diğer hastalık ve nedenlerden ölümlerde de ciddi bir artış söz konusu.

The Lancet Public Health adlı bilimsel gazetede yayımlanan araştırmada, başkent Paris ve çevresindeki Hauts de-Seine, Seine-Saint-Denis ile Val-de-Marne kentlerindeki veriler incelendi.

Buna göre, kardiyak arrest olarak adlandırılan kalp durması vakalarında bu yıl sokağa çıkma kısıtlamalarının başladığı 17 Mart ile 26 Nisan tarihleri arasındaki 6 haftalık dönemde ciddi bir artış var.

Kalp durması vakalarında son 9 yıla orandaki artış 2012-2019 yıllarının aynı 6 haftalık döneminde her 1 milyon kişiye 13,4 idi. Ancak bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle getirilen sokağa çıkma yasaklarının ilk 6 haftasında bu her 1 milyon kişiye 26,6 düzeyine yükseldi.

Bu süreçte sadece kalp durması nedeniyle 521 kişi hastanelere sevk edilirken, önceki yılların ortalamasında bu sayısı 260’lar civarındaydı.

Araştırmada yer alan uzmanlar, ölüm nedenlerinden sadece biri olan kardiyak arrest vakalarındaki artışa dair bazı hipotezleri de sıraladılar. Buna göre, Covid-19 nedeniyle sağlık sisteminde yaşanan doluluk hızlı müdahaleyi geciktiriyor.

İkinci hipotez olarak salgın nedeniyle kent doktorları veya muayenelerin büyük ölçüde erişilebilir olmayışı öne sürülürken, salgınla birlikte sokağa çıkma kısıtlamalarının yol açtığı stresin kalp durma vakalarının arttırdığı hipotezine de yer verildi.


09:00 | Bitlis’te sekiz ev karantinaya alındı

Bitlis’in Hizan ilçesinde Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında dört köy ve bir mahallede sekiz ev karantinaya alındı.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, son zamanlarda tespit edilen vakalardan dolayı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla evlerin karantinaya alındığı bildirildi.

“İlçeye bağlı Yukarıayvacık köyünde 4 ev, Ortaca, Kolludere, Akşar köylerinde birer ve Altınoluk Mahallesi’nde ise bir ev geçici süreyle karantinaya alındı. Bu adreslerde ikamet eden ve iş devamlılığı zorunlu olan emniyet ve jandarma personelini ile sağlıkçıların ilgili kısıtlama kararından muaf sayılacaktır.”


08:18 | 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması

Hükümet tarafından geniş çaplı ‘normalleşme’ sürecinin başlatılacağı açıklanırken, bu hafta sonu 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor.

65 yaş ve üstü yurttaşlar ise 31 Mayıs Pazar günü kısıtlı olarak sokağa çıkabilecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Siirt kayyumu, Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi'ni yıktırdı
Sonraki Haber
Post-korona dönemde demokratik siyasetin yeniden inşası – II