Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Türkiye ve dünyada salgınla ilgili son gelişmeler

Canlı Blog | Türkiye ve dünyada salgınla ilgili son gelişmeler

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelindeki vaka sayısı 4 milyona yaklaşırken, can kaybı 270 bini geçti. Türkiye’de virüse yakalananların sayısı 133 binin üzerinde, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 3 bin 689. Türkiye ve dünyadan son gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:45 | DSÖ: Virüs uzaklardan bir yerden de yayılmış olabilir

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 salgınının insana bulaştığı yerin tam olarak tespit edilmesinin bir sene sürebileceğini açıkladı.

Cenevre kentinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Dr. Peter Embarek, virüsün halen yarasadan başka bir hayvana geçtiği ve sonrasında da insana bulaştığının değerlendirildiğini kaydetti.

Embarek, virüsün genel kabule uygun olarak Wuhan’dan yayılmış olabileceği gibi, “uzaklardan bir yerden” yayılmış olma ihtimalini de dile getirdi.

Embarek, virüsün kaynağının tam olarak tespit edilmesinin gelecekteki salgınların önüne geçilmesi açısından önemini anlattı.


22:15 | İspanya’da hükümet Madrid bölgesine kısıtlamaları gevşetme izni vermedi

İspanya hükümeti, henüz ikinci aşamaya geçmeye hazır olmadığı gerekçesiyle Madrid bölgesi özerk yönetimine Corona virüsü kısıtlamalarını gevşetme izni vermedi.

İspanya’da salgından en çok etkilenen bölge olan Madrid’de 13 bin 500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Bölgedeki vaka sayısı ise 64 bini aşmış durumda.

Madrid Bölgesi Halk Sağlığı Direktörü Yoland Fuentes, bölge yönetiminin Pazartesi günü kısıtlamaları gevşetmeye yönelik kararını açıklaması üzerine dün istifa etmişti.

Fuentes, istifa mektubunda bu kararın “sağlık kriterlerine dayanmadığını” ifade etmişti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, koalisyon hükümetinde yer alan sol parti Podemos lideri ve Başbakan Yardımcısı Pablo Iglesias, Madrid bölgesi bzerk yönetiminin muhafazakar başkanı Isabel Diaz Ayuso’yu “insanların hayatıyla oynamakla” suçladı.

Ayuso ise Iglesias’a Madird’deki durumdan haberdar olmama suçlaması yöneltti.

14 Mart’ta olağanüstü hal ilan edilerek Avrupa’daki en sıkı kısıtlamaların uygulandığı İspanya’da dört aşamalı gevşetme planı uygulanarak Haziran sonunda “yeni normale dönülmesi” hedefleniyor.

Ülkede şu ana kadar 223 bine yakın vaka, 26 bini aşkın da ölüm oldu.


21:50 | Fransa’da Covid-19 kaynaklı 243 ölüm

Fransa’da, Covid-19 salgınında son 24 saatte 243 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 26 bin 230’a çıktı.

Bu ölümlerde 16 bin 497’si hastanelerde, 9 bin 733 ise bakımevlerinde yaşandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, virüs tespit edilen kişi 210 bin 86’ya ulaştı.

Covid-19 nedeniyle 2 bin 868’i yoğun bakımda olmak üzere, 22 bin 724 kişi hastanelerde tedavi görüyor.

Yoğun bakımda bulunanların sayısı bir aydır düşüyor.

İyileşen kişi sayısı da 55 bin 782’ye ulaştı.

Tedbirler gevşetilecek

Fransa, Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerin kademeli olarak gevşetilmesine yönelik ilk adımın 11 Mayıs’ta atılmasına karar vermişti.

Buna göre;

  • 11 Mayıs’tan itibaren dolaşım serbest hale gelecek ancak 100 kilometrenin üzerindeki seyahatlere zorunlu hallerde izin verilecek.
  • Bu tarihten itibaren kreş ve ilkokullar kademeli ve isteğe bağlı olarak açılacak.
  • Ortaokullar salgının etkili olmadığı bölgelerde 18 Mayıs’ta açılacak. Bir sınıfta en fazla 15 öğrenciye izin verilecek. Hijyen kurallarının yanı sıra ortaokullarda maske kullanımı zorunlu olacak.
  • Ülkede 11 Mayıs’ta kafe ve restoranların dışında iş yerleri, mağazalar, kuaförler, küçük müzeler ve kütüphaneler açılacak.
  • Toplu taşıma araçlarında ve taksilerde maske takmak zorunlu olacak, bu kurala uymayanlara 135 euro para cezası verilecek.
  • Paris dışındaki kentlerde alışveriş merkezleri de kapılarını açacak.

21:15 | İçişleri Bakanlığı’ndan ‘ticari taksi’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine Covid-19 salgını nedeniyle “ticari taksilere” ilişkin yeni genelge gönderdi.

Genelgede, daha önce toplu ulaşım araçlarında alınması gereken tedbirlerin belirlenerek valiliklere gönderildiği hatırlatılan genelgede, ticari taksilerin faaliyetleri sırasında, gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından bazı risklerin ortaya çıktığına dikkat çekildi.

Bu risklerin giderilmesi amacıyla ilgili Bakanlıklarla değerlendirmeler yapıldığı belirtilerek, bu değerlendirmeler sonucunda pandemi sürecinde alınması gereken tedbirler genelgede şöyle sıralandı;

  • Ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçlar en az haftada bir kez olacak şekilde düzenli aralıklarla temizlenecek/dezenfekte edilecek. Gerektiğinde ibraz edilmek üzere yetkili merci tarafından düzenlenmiş aracın dezenfekte edildiği tarihi gösteren belge araçta bulundurulacak. Bu amaçla araç dezenfeksiyonunu gerçekleştirilen kurum, kuruluş veya odalar tarafından gerçekleştirilen işlemin tarihi ve kimin tarafından yapıldığı gösteren belge olacak.
  • Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edecek ve aracın içinde mutlaka maske kullanacak.
  • Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme/ürün veya 80 derecelik kolonya bulundurulacak. Ticari taksi şoförleri taksiye bindiği anda dezenfektan veya kolonya kullanabileceği/kullanması gerektiği konusunda müşteriyi bilgilendirecek.
  • Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecek.
  • Müşteriler ticari taksilere maskesiz binemeyecek.
  • Hizmet sunulan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda/durakta müşterilerin fiziksel temas edebileceği (kapı kolu, cam açma düğmesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandırılması sağlanacak.
  • Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kartı, mobil uygulamalar vb.) temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacak.

Cezai yaptırım

Bakanlık, söz konusu tedbirlere ilişkin valiler/kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınmasını, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.

Genelgede tedbirlere ilişkin olarak kolluk birimleri, yerel yönetimler, meslek odaları ve ilgili birim/kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyon yapılacağı, alınan bu tedbirlerin de trafik zabıtası tarafından denetleneceği belirtildi.


19:58 | Salgın etkisi: ABD’de işsizlik oranı yüzde 14,7’ye tırmandı

Corona virüsü salgınıyla birlikte 1930’lu yıllarda yaşanan Büyük Buhran’dan bu yana en büyük ekonomik kriz içine giren ABD’de Nisan ayı işsizlik rakamları açıklandı.

ABD’de işsizlik oranı yüzde 14,7’ye yükseldi. Bir önceki ay işsizlik oranı yüzde 4,4’tü.

Ülkede salgının etkilerinin hissedilmeye başlamasından bu yana geçen yaklaşık 8 haftalık süreçte işsizlik yardımı için başvuranların sayısı 30 milyonu geçti.

Uzmanlar, işten çıkarıldıkları halde işsizlik yardımı başvurusu yapmayan en az 12 milyon kişi daha olduğunu tahmin ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump ise ekonomideki mevcut gidişata ilişkin olarak, “Yapabileceğim şey, durumu yeniden düzeltmek. Bu kaybedilen işler geri gelecek ve kısa bir süre sonra gelecek. Ve gelecek yıl muhteşem bir yıl olacak” dedi.

Kasım ayında ABD başkanlık seçminin yapılacak.


19:50 | ABD’de can kaybı 77 bini aştı

ABD’de Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 238 artarak, 77 bin 55’e yükseldi.

Dünya genelinde Covid-19’dan en fazla etkilenen ABD, salgının merkezi ve en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda bulunuyor.

ABD’de virüs bulaşan kişi sayısı da 1 milyon 295 bini aştı.

ABD’de şimdiye kadar Covid-19 testi yapılan kişi sayısı 8 milyon 328 bin 479’a ulaşırken, iyileşen hasta sayısı da 217 bin 273 oldu.

ABD genelinde ise salgından en fazla etkilenen eyalet New York.

Eyalette 337 bin 421 vaka ve 26 bin 365 can kaybı var.


19:40 | Sağlık Bakanlığı: Vaka sayısı 133 bin 721’e, can kaybı 3 bin 689’a çıktı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Corona virüsü vaka sayısı son 24 saatte bin 848 artışla 133 bin 721’e yükseldi.

Bakanlık, son 24 saatte 48 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece, Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 3 bin 689’a çıktı.

Bugünkü iyileşen sayısının 3 bin 412 olduğu bildirilirken, şu ana kadar Covid-19’u atlattığı açıklananların sayısı da 86 bin 396 oldu.

Yine bakanlığın verilerin göre Türkiye’de şu ana kadar yapılan Corona virüsü test sayısı 1 milyon 298 bin 806.


19:35 | İtalya’da da can kaybı 30 bini geçti

İtalya’da Covid-19 nedenli can kaybı son 24 saatte 243 artarak 30 bin 201’e yükseldi.

Ülkede vaka sayısı 217 bin 185’e ulaştı.

Bu vakalardan 99 bin 23’ü iyileşti. Son bir günde iyileşenlerin sayısı 2 bin 747 oldu.

Ülkede halen 15 bin 804 Covid-19 hastası hastanelerde tedavi görüyor.

Bunların bin 168’i yoğun bakımda. 72 bin 157 Covid-19 hastası ise hastane tedavisine ihtiyaç duymadığı gerekçesiyle ev ortamında tecritte tutuluyor.

İtalya genelindeki ölümlerin yaklaşık yarısı, ülkenin 20 bölgesinden biri olan Lombardia bölgesinde meydana geldi.

Lombardia’da İtalya nüfusunun yaklaşık 6’da birine denk gelen 10 milyon kişi yaşıyor.

İtalya’da bugüne kadar 1 milyon 608 bin 985 kişiye, yaklaşık 2.5 milyon test yapıldı.

Covid-19 salgınına karşı İtalya genelinde 10 Mart’ta uygulanmaya başlayan kısıtlayıcı tedbirler geçen Pazartesi gününden itibaren kısmen gevşetildi.

4 Mayıs’ta başlayan “2. aşamada” tedbirlerin hafifletilmesinin etkilerinin 7-10 gün içinde görülmeye başlanması bekleniyor.

İtalya’da Avrupa kıtasında Britanya’dan sonra 30 bin can kaybını yaşandığı ikinci ülke.


19:20 | Britanya’da Covid-19 kaynaklı can kaybı 31 bini aştı

Britanya’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 626 kişi hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 31 bin 241’e ulaştı.

Hükümetin günlük koronavirüs brifingine başkanlık eden Çevre Bakanı George Eustice, bugün yapılan test sayısının 97 bini aştığını, ülkede toplam vaka sayısının ise 211 bin 364’e yükseldiğini kaydetti.

Britanya, Avrupa kıtasında en fazla can kaybının yaşandığı ülke.


18:50 | Güney Afrika Covid -19 nedeniyle 19 bin tutukluyu serbest bırakacak

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Covid-19’un yayılmasını önlemek amacıyla 19 bin düşük riskli tutuklunun serbest bırakılacağını açıkladı.

58 milyon nüfuslu ülkede 155 bin mahkum bulunuyor.

Ramaphosa, cezaevlerinde mahkumlar ve gardiyanlar arasında da enfeksiyona rastlandığını duyurdu.

BBC Türkçe, Adalet Bakanlığı’nın ise cezaevlerinde 172 vaka ile üç ölüm yaşandığını teyit ettiğini aktardı.

Birleşmiş Milletler, tüm ülkelere cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısını azaltarak sosyal mesafe ve izolasyon önlemlerini alma koşullarının oluşturulması çağrısı yapmıştı.

Bu arada Güney Afrika’da Covid-19 salgını nedeniyle can kaybı 161, vaka sayısı ise 8 bin 232 olarak açıklandı.


18:35 | İstanbul Valiliği: Pazarlar 11 Mayıs’ta açılacak

İstanbul Valiliği, Corona virüsü tedbirleri kapsamında faaliyetlerini durduran, zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazar faaliyetlerinin kurallar çerçevesinde 11 Mayıs Pazartesi gününden itibaren faaliyete başlayacağını duyurdu.

Valilik açıklamasında kurallara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282.maddesi gereği idari para cezası ile cezalandırılacağını , ihlalde ısrar edenlerin tezgahlarının kapatılarak satışa izin verilmeyeceği belirtildi.

Alınan önlemler ise şu şekilde sıralandı.

  • Her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde pazar/satış yerleri düzenlenmeli.
  • Giriş çıkışların zabıta tarafından kontrol edilerek maskesiz girişe izin verilmemeli.
  • Vatandaşın pazara girişi ve çıkışında ellerinin mutlak surette alkol bazlı dezenfektan ile temizlemesinin zabıta tarafından sağlanmalı.
  • Pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske kullanmalı.
  • Ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılmalı.
  • Pazarcı esnafının eldiven kullanması durumunda, her bir müşteri ve ürünlerine temas öncesinde eldivenlerin mutlak surette değiştirilmesi, eldiven kullanılmaması durumunda, her bir müşteri ve ürünlerine temas öncesinde ellerin mutlak surette alkol bazlı dezenfektan ile temizlenmesinin sağlanmalı.

16:55 | Bakan Varank’tan aşı açıklaması: Bir üniversite deneyleri başlattı

Covid-19 karşı aşı geliştirme çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK koordinasyonunda kurdukları platformda 17 projeyi desteklediklerini, bunlardan sekizinin aşı geliştirme projesi olduğunu söyledi.

CNN Türk yayınında konuşan Varank, “Rekombinant aşıda üç tane hocamız, üç üniversitemiz hayvan deneyleri aşamasına geldi, hatta bir tanesi hayvan deneylerini başlattı” dedi.

“Hayvan deneyleri tamamlandıktan sonra klinik çalışmalara geçilmesi gerekiyor” diyen Varank, “En geç sene sonuna kadar klinik çalışmaya geçecek çalışmaları destekliyoruz” diye belirtti.


16:30 | DSÖ: Virüsün kökenini tespit etmek en az bir yıl sürer

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip Corona virüsünün kökenini tam olarak tespit etmenin en az bir yıl sürebileceğini açıkladı.

Cenevre’de konuşan DSÖ’nün virüs uzmanı, eldeki kanıtların yarasalara işaret ettiğini ve başka bir hayvanın ara taşıyıcı olduğunu söyledi.

Uzmanlar, salgının tam olarak ne zaman başladığından emin değil. Eldeki kanıtlar Çin’in Wuhan kentindeki bir pazarı gösteriyor, ancak ilk 41 vakanın sadece 27’sinin söz konusu pazarla doğrudan teması tespit edildi.

DSÖ, Washington yönetiminin virüsün laboratuardan çıktığı iddialarının temeli olup olmadığı sorulduğunda ise, çok sayıda uzmanın sunduğu kanıtlar incelendiğinde, virüsün doğal yollarla ortaya çıktından emin olduklarını açıklamıştı.


15:41 | Afrika’dan Meksika’ya salgında son durum

  • Afrika kıtası genelinde Covid-19 vaka sayısı son 24 saatte 2 bin 329 artarak 54 bin 27 oldu. Virüs nedeniyle can kaybı sayısı da 2 bin 74’e ulaştı. 18 bin 636 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.
  • Singapur’da son 24 saatte 768 yeni vakanın tespit edildiği bildirildi. Böylece ülkedeki vaka sayısının 21 bin 707’ye çıktığı, bugüne kadar 20 kişinin ise Covid-19’dan hayatını kaybettiği açıklandı.
  • İspanya’da Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 229 artışla 26 bin 299’a çıktı. Toplam vaka sayısının ise son 24 saatte bin 410 artışla 222 bin 857’ye çıktığı bildirildi.
  • Belçika’da, salgında vaka sayısı son 24 saatte 591 artarak 52 bin 11’e ulaştı. 107 kişinin daha hayatını kaybettiği ülkede, salgının başlangıcından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 8 bin 521’e yükseldi.
  • İran’da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 55 artarak 6 bin 541’e yükseldi. Ülkede toplam vaka sayısının ise 104 bin 691 olduğu bildirildi.
  • Meksika’da Covid-19 salgını nedeniyle son 24 saatte 257 kişi hayatını kaybetti. Böylece toplam can kaybı sayısı 2 bin 961’e çıktı. Ülkedeki vaka sayısının da bin 982 artarak 29 bin 616’ya ulaştığı bildirildi.

15:08 | Kapalıçarşı 1 Haziran’da açılıyor

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, Corona virüsü salgını nedeniyle bir süre önce kapatılan çarşının 1 Haziran’da açılacağını duyurdu.

Kapalıçarşı, salgının yayılmasını önlemek amacıyla 23 Mart’ta ziyaretçi girişine kapatılmıştı.

Çarşının 21 kapısının açılmayacağını belirten Kurtulmuş, “10-11 kapıyı açacağız ve ziyaretçileri kontrollü bir şekilde içeri alacağız” diye konuştu.


14:45 | “YKS ve LGS sınavları ertelensin” kampanyası

Eğitim Sen, YKS ve LGS sınavlarının Covid-19 salgınının tamamen bitene dek ertelenmesi için imza kampanyası başlattı.

Hükümetin ‘normalleşme planı’ çerçevesinde, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınına ilişkin tedbirler kapsamında 25-26 Temmuz tarihlerine ertelenen YKS’nin 27-28 Haziran 2020 tarihine alınmasına ve LGS’nin 20 Haziran 2020 tarihinde yapılmasına karar verilmişti.

Change.org üzerinden başlatılan imza kampanyasında YKS ve LGS sınavlarının ertelenmesi talep ediliyor.


12:47 | Yunanistan’ın eski sağlık bakanı ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Yunanistan’ın eski Sağlık Bakanı Dimitris Kremastinos, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

78 yaşındaki Kremastinos, 26 Mart’ta başkent Atina’daki bir devlet hastanesine kaldırılmıştı.

Covid-19 teşhisiyle yoğun bakımda tedavi gören kardiyolog Kremastinos’un, bu sabah yaşamını yitirdiği bildirildi.

Kremastinos, Yunanistan’ın eski başbakanlarından Andreas Papandreu’nun özel doktorluğunu da yapmıştı.


12:28 | Rusya’da yine 10 binin üzerinde yeni vaka

Rusya’da son 24 saatte 10 bin 699 Corona virüsü vakasının tespit edildiği açıklandı.

98 kişinin de virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Ülke genelinde toplam vaka sayısı 187 bin 859’a ulaşırken, can kaybı sayısı ise bin 723’e yükseldi.

Rusya’da vaka sayılarındaki günlük artış dün 11 bin 231 kişiye ulaşarak rekor kırmıştı.


12:15 | Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde maske takma zorunluluğu

Fotoğraf: AFP

İstanbul’da, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi için Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yeni tedbirler aldı.

Corona virüsü salgını nedeniyle söz konusu yerlerde maske takma zorunluluğu ve 3 metre sosyal mesafe kuralı getirildi.

Kaymakamlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde bulunan tüm kişilerin maske takmasına, kişilerin arasında en az 3 metre sosyal mesafeyi koruyacak şekilde hareket edilmesine, alınan bu tedbirlere uymayanlara 1593 sayılı Hıfzısıhha Kanununun 282 maddesi gereğince idari yaptırım uygulanmasına karar verilmiştir.”


12:04 | Bakan Kasapoğlu: Yurtlarda 17 bin 506 kişi karantinada

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yurt dışından gelenlerin 14 günlük karantina süreçlerini geçirdikleri 76 ildeki yurtlarda 17 bin 506 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Kasapoğlu ayrıca, “Bugüne kadar 51 bin 747 vatandaşımız ise karantina sürecini tamamlayarak evlerine uğurlandı” dedi.


11:43 | “Normalleşme adımları bayram sonrasına bırakılmalı”

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, salgına karşı çok dikkatli olunması gereken zamanlardan geçildiğini söyledi.

Demir, ikinci dalganın yaşanmaması için normalleştirme adımlarının gerçekçi ve bilimsel verilere göre, halkın sağlığını önceleyen yaklaşımla atılması gerektiğini belirtti.

MA’ya konuşan Demir, 11 Mayıs’ta açılacağı duyurulan AVM’ler ve berberler gibi yerler için ise, “Hem çalışanlar açısından hem de gidecek olan kişiler için büyük risk taşıyor. Aynı şekilde kuaför, berber ve güzellik salonları için de risk var. Çok yakın mesafede çalışılıyorlar” dedi.

Demir, Ramazan Bayramı’ndaki ziyaretlerin de göz önünde tutularak “normalleşme” adımlarının bayram sonrasına bırakılması gerektiğini vurguladı.


11:18 | Silivri Cezaevi’nde 44 mahpusta Corona virüsü tespit edildi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Silivri Cezaevi’ndeki 44 tutuklu ve hükümlünün Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Covid-19’a yakalanan tutuklu ve hükümlülerin genel sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.


10:50 | Beyaz Saray: Trump’ın bir yaveri ‘Corona’ya yakalandı

ABD Başkanı Donald Trump’ın yaverlerinden birinin Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Hogan Gidley, “Beyaz Saray sağlık birimi, yerleşkede görevli bir ordu mensubunun Corona virüsü testinin pozitif çıktığını bildirdi” dedi ve ekledi: “Daha sonra Başkan ve Başkan Yardımcısı’na da test yapıldı ve sonuçları negatif çıktı.”

Söz konusu kişinin Beyaz Saray’da Covid-19’a yakalanan ikinci görevli.

Mart ayında Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ofisinde görevli bir çalışanın da Corona virüsüne yakalandığı açıklanmıştı.

Beyaz Saray’da yaklaşık iki aydır salgına karşı özel bir protokol uygulanıyor; yerleşkeye giren herkesin ateşi ölçülüyor, Trump’ın çevresindeki kişilere de hızlı sonuç veren testler yapılıyor.


10:37 | Anneler Günü ve bayramda huzurevlerine ziyaretçi kabul edilmeyecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, Anneler Günü ve Ramazan Bayramı’nda huzurevlerine ziyaretçi kabul edilmeyeceği açıklandı.

Yazılı açıklamada, “10 Mayıs Pazar günü kutlanacak Anneler Günü ve 23-24-25 Mayıs’ta kutlanacak Ramazan Bayramı dolayısıyla huzurevleri ile engelli bakım merkezlerine yönelik ziyaret talepleri kabul edilmeyecektir” denildi.

Bakanlık, huzurevlerinde kalanlara çiçek veya hediye de gönderilmemesini istedi.


10:29 | Guterres: Covid-19 ayrım yapmazken, yabancı düşmanlığı tsunami gibi yayılmaya devam ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19’un ayrım yapmamasına rağmen, toplumlar arasında nefret söylemi ve yabancı düşmanlığının arttığı uyarısında bulundu.

Euronews’te yer alan habere göre Guterres, “Covid-19, kim olduğumuz, nerede yaşadığımız ya da neye inandığımıza bakmıyor ama nefret, yabancı düşmanlığı, günah keçisi yapma ve korku tellallığı, tsunami gibi yayılmaya devam ediyor” dedi.

Mültecilere virüsün kaynağı gibi davranıldığını ve tedaviden mahrum bırakıldıklarını ifade eden Guterres, gazetecilerin, sağlık çalışanlarının ve insan hakları savunucularının ise hedef gösterildiğini belirtti.

Guterres, ”Nefret virüsüne karşı toplumlarımızın bağışıklığını güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

Siyasetçilere toplumlarının her kesimiyle dayanışma içinde olmaları çağrısında bulunan Guterres, sosyal medya şirketlerini de ırkçı, kadın düşmanı ve diğer zararlı tüm içerikleri bu platformlardan kaldırmaya davet etti.


10:22 | Afganistan Sağlık Bakanı’nın Covid-19 test sonucu pozitif çıktı

Afganistan Sağlık Bakanı Firuzuddin Firuz’un Corona virüsü test sonucu pozitif çıktı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Vahid Mayar, Firuz’un birkaç gündür evinde karantinada olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Mayar ayrıca, ülke genelinde 256 sağlık çalışanında da virüse rastlandığını kaydetti.

Afganistan’da vaka sayısı 3 bin 563’e yükselirken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 106.


09:43 | Facebook ve Google evden çalışmayı 2020 sonuna kadar uzattı

Birçok ülkede ofisleri bulunan Facebook ve Google, Corona virüsü salgını nedeniyle isteyen çalışanlarına 2020 sonuna kadar evden çalışma izni verdi.

İki şirket de büyük oranda kapalı olan ofislerini Temmuz ayında yeniden açacak.

Google ilk etapta evden çalışma düzeninin 1 Haziran’a kadar geçerli olacağını açıklamıştı ancak salgının seyri nedeniyle bunu 7 ay daha uzattı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Google CEO’su Sundar Pichai, ofise dönmesi gereken çalışanların Temmuz ayından itibaren dönebileceğini, ofislerdeki önlemlerin artırıldğıını açıkladı.

Facebook da ofislerin 6 Temmuz’da açılacağını ancak işini uzaktan yapabilen çalışanların yıl sonuna kadar evden çalışabileceğini duyurdu.


09:05 | Van’da karantinadaki mahallede vaka sayısı 43’e yükseldi

Van’da, Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında karantinaya alınan İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca Mahallesi’nde, vaka sayısı 43’e yükseldi.

Altı kişinin Corona virüsü testinin pozitif çıkması sonrası mahalle karantinaya alınmış, sağlık ekiplerinin yaptığı çalışmalarda vaka sayısının 15’e yükseldiği belirlenmişti.

Fotoğraf: DHA

Mahallede yasak olmasına rağmen taziye kurulmuş, taziye kurulmasına izin veren muhtar Mehmet Nuri Yönten hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştı. Ardından muhtar Yönten görevden uzaklaştırılmıştı.

Bunun üzerine Ortanca Mahallesi’ndeki taziyeye katılanların oturduğu Gövelek, Arıtoprak ve Karakoç mahallelerinde de karantina uygulanmaya başlanmıştı.


08:44 | Koca’dan ‘Eminönü’ paylaşımı: Aceleci olmayalım

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla İstanbul Eminönü’nde yaşanan trafik yoğunluğuna dikkat çekti.

“Eminönü, salgın öncesi günlerin hareketliliğine dönmüş görüntüsü verdi” diyen Koca, “Trafik sıkışıklığına kadar! Salgınla mücadelede her şey daha iyiye giderken, aceleci olmayalım. Otomobil güvenli olabilir. Ama kapıyı açıp, dışarı çıkana kadar” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere göre Corona virüsü vaka sayısı son 24 saatte bin 977 artışla 133 bin 721’e yükseldi.

Bakanlık, Perşembe günü 57 kişinin yaşamını yitirdiğini de açıkladı. Böylece, Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 3 bin 641’e çıktı.


08:35 | ABD’de 33 milyondan fazla kişi işsiz kaldı

ABD’de, Corona virüsü salgının yayılmaya başladığı Mart ayı ortasından bu yana işsizlik maaşına başvuranların sayısı 33 milyona yükseldi.

Böylece ABD’deki iş gücünün yüzde 20’si, işsizlik maaşına başvurmuş oldu.

Ülkede sadece geçen hafta işsizlik maaşına 3 milyon 200 binden fazla kişinin başvurduğu bildirildi.

Son dönemde ülkenin bazı eyaletlerinde işyerleri açılmaya başlasa da, ekonomideki çöküş sürüyor.

Capital Economics’ten ekonomi uzmanı Paul Ashworth, “Başvurulardaki önemli yükseliş hayal kırıklığı yaratıyor çünkü bu, çok az sayıda çalışanın eski işine dönebildiğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Uzmanlara göre Cuma günü açıklanması beklenen Nisan ayı işsizlik oranı yüzde 15’in üzerine çıkacak.

  • BBC Türkçe’den kısaltarak aktardığımız haberin tamamı BURADA
Previous post
Dosya kapatıldı: Kadirova'nın ölümüne ilişkin takipsizlik kararına itiraz reddedildi
Next post
Kaz Dağları’nda nöbet tutan yaşam savunucularına 57 bin lira ceza