Ana SayfaGüncelCanlı Blog | Türkiye’de Covid-19’a ilişkin son gelişmeler

Canlı Blog | Türkiye’de Covid-19’a ilişkin son gelişmeler

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelindeki vaka sayısı 4 milyona yaklaşırken, can kaybı 275 bini geçti. Türkiye’de ise virüse yakalananların sayısı 137 binin üzerine çıkarken, yaşamını yitirenlerin sayısı da 3 bin 739. 24 kentte sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Türkiye’den son gelişmeler canlı sayfamızda.

 


20:25 | Haber-Sen Genel Başkanı: 120 PTT emekçisi virüse yakalandı

Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, salgından etkilenen PTT emekçilerinin sayısına ilişkin soL’a bilgi verdi.

Özdemir, “Tespit ettiğimiz 120 civarı vaka var PTT emekçilerinde. Bunlardan iyileşen ve işine geri dönen arkadaşlarımız da var” diye konuştu.


19:55 | Soylu: Büyüklerimizin çıktığı saatlerde dışarı çıkmayın

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yarın 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan yurttaşların 11.00-15.00 saatleri arasında sokağa çıkabileceğini hatırlattı.

Soylu, kısıtlamanın olmadığı 57 ilde yaşayanlardan bu saatlerde dışarı çıkmamalarını istedi.


19:27 | Sağlık Bakanlığı: Covid-19 kaynaklı can kaybı 3 bin 739’a yükseldi

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Buna göre son 24 saatte;

  • Bin 546 vaka tespit edildi
  • 50 kişi yaşamını yitirdi
  • 3 bin 84 kişi hastalığı attı
  • 35 bin 605 test yapıldı

Yine bakanlığın verilerine göre;

  • Toplam vaka sayısı 137 bin 115
  • Toplam can kaybı sayısı 3 bin 739
  • Toplam iyileşen sayısı 89 bin 480
  • Toplam test sayısı 1 milyon 334 bin 411


18:02 | Eskişehir’de bir mahalle karantinaya alındı

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Ahiler Mahallesi, Covid-19 salgınının yayılmasını engellemek amacıyla karantinaya alındı.

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada, mahallenin 14 gün süre ile giriş ve çıkışlara kapatıldığı bildirildi.

Ahiler Mahallesi’nde 60 hane bulunurken, yaklaşık 170 kişinin yaşadığı belirtiliyor.


17:55 | HDP’den hükümete: Gerekli tedbirler alınarak çay hasadı gerçekleştirilmeli

HDP Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, yazılı yaptığı açıklamayla hükümete çağrıda bulundu: “Gerekli tedbirler alınarak çay hasadı gerçekleştirilmeli ve çay üreticisi desteklenmelidir.”

“İnsanlığı tehdit eden pandemiden en fazla işçiler, emekçiler, küçük tarım üreticileri ve mevsimlik tarım işçileri etkilenirken, tarımsal üretim ve hasat için var olan sorunlar çözülmezse tarımsal üretimde ve gıda temininde ciddi bir soru açığa çıkacaktır” diyen Turan, çay hasadındaki krizin de derinleştiğini vurguladı.

HDP’li Turan’ın hükümetten şu adımları atmasını istedi:

  • Çay üreticilerinin tarlalarına dönmelerine sağlık kontrolü yapılarak ve gerekli tedbirler alınarak izin verilmelidir.
  • Çay tarımının yapılabilmesi için iller arası seyahat etme ve dışarı çıkma yasağı kapsamı içinde olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı çay üreticisi ve yakını olanlara gerekli iznin verilmelidir.
  • Çay tarımında ve çay yükleme işlerinde çalışan diğer illerdeki işçilere de aynı koşullarda izin verilmelidir.
  • Çaya konulan kota kaldırılmalıdır.
  • Çaykur’un bütün olanakları zorlanarak çay alım kontenjanını yükseltilmelidir.
  • Hayat pahalılığı, maliyet artışı, enflasyon ve yaşam standartları düşünülerek destekleme ile birlikte Çayda taban alım fiyatı 5 TL olmalıdır.
  • Salgınından dolayı mağdur olan ve çayını toplayamayacak durumda olan hasta, karantinada olan, köyüne dönemeyen üreticilerin çayları devlet tarafından toplanmalıdır.
  • Çay üreticilerinin borçları çay bedelleri ödenene kadar ertelenmelidir.

16:35 | Van’da karantinadaki mahallede vaka sayısı 75’e yükseldi

Van’da, Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında karantinaya alınan İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca Mahallesi’nde, vaka sayısı 75’e yükseldi.

Altı kişinin Corona virüsü testinin pozitif çıkması sonrası mahalle karantinaya alınmış, sağlık ekiplerinin yaptığı çalışmalarda vaka sayısının 43’e yükseldiği belirlenmişti.

Mahallede yasak olmasına rağmen taziye kurulmuş, taziye kurulmasına izin veren muhtar Mehmet Nuri Yönten hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştı. Ardından muhtar Yönten görevden uzaklaştırılmıştı.

Bunun üzerine Ortanca Mahallesi’ndeki taziyeye katılanların oturduğu Gövelek, Arıtoprak ve Karakoç mahallelerinde de karantina uygulanmaya başlanmıştı.


16:30 | Sabiha Gökçen Havalimanı 28 Mayıs’ta açılmaya hazırlanıyor

Corona virüsü salgını nedeniyle 28 Mart’ta geçici olarak kapanan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, 28 Mayıs’ta kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan havalimanı işletmesinin CEO’su Ersel Göral, “Bir yandan tesislerimizin bakımlarını gerçekleştirirken diğer taraftan da tekrar faaliyete başlamak için hazırlıklarımızı hızla yaptık. Sosyal mesafe ve hijyen odaklı olarak yeni bir sisteme geçtik. Havacılıkta bundan sonra yeni bir dönemin başlayacağını söyleyebiliriz” dedi.

DHA’ya konuşan Göral, “yakında yürürlüğe girecek olan Havalimanı Pandemi Sertifikası için tüm hazırlıklarımızı tamamladık” diye ekledi.

Göral, yeni dönemde salgın nedeniyle uygulanacak kuralları da açıkladı:

  • Terminal binası içine maskesiz hiçbir yolcu alınmayacak.
  • Yolcu yakınları terminale kesinlikle giriş yapamayacak.
  • Uçağa sadece bebek bakım malzemeleri, laptop ve kadın el çantaları alınabilecek.
  • Alkol oranı yüksek olan kolonya, dezenfektan gibi sıvıların 100 ml. altında olması kaydıyla uçağa alınmasına izin verilecek.

14:55 | Beşiktaş’ta biri futbolcu iki kişinin Corona virüsü testi pozitif çıktı

Beşiktaş futbol takımına yapılan Corona virüsü taramasında bir futbolcu ve bir personelin testlerinin pozitif çıktığı açıklandı.

Bunun üzerine Beşiktaş’ta Pazartesi gününden itibaren yapılması planlanan antrenmanlar iptal edildi.


14:20 | İzmir’de de ‘askıda fatura’ kampanyası başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Corona virüsü salgını nedeniyle başlattığı “askıda fatura” kampanyasını şehre taşıdı.

Kampanyanın önümüzdeki hafta başlayacağı belirtilirken, uygulama şöyle olacak:

“Askıda fatura” uygulaması ile ekonomik sıkıntı yaşayan İzmirliler ödeyemedikleri İZSU faturalarını sisteme kaydediyor.

Onlara destek olmak isteyenler ise aynı sistem üzerinden dilediği faturayı seçerek ödeme yapabiliyor.

Uygulama kapsamında salgın sürecinde işyerleri kapanan, ekonomik sıkıntıya düşen esnafın ödenemeyen ilan-reklam vergi borçları da örnek olması beklenen bir esnaf dayanışmasıyla ödenebilecek.


13:26 | Salgın nedeniyle ara verilen organ nakilleri yeniden başlıyor

Corona virüsü salgını nedeniyle ara verilen organ nakillerine yeniden başlanıyor.

DHA’da yer alan habere göre, Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda Sağlık Bakanlığı, preemptif böbrek nakillerinin Perşembe günü itibariyle yeniden başlanacağını duyurdu.

Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “Sterilizasyon ve temizliğe dikkat ederek tüm önlemleri alıyoruz. Nakil ameliyatlarının yapılacağı alanlar boşaltılıyor, bu alana koronavirüs hastaları alınmıyor” dedi.


12:35 | Sağlık Bakanlığı’ndan AVM açıklaması

Hükümetin açıkladığı “normalleşme planı” doğrultusunda, Covid-19 tedbirleri nedeniyle kapılarını geçici olarak kapatan AVM’ler faaliyetlerine 11 Mayıs’tan itibaren devam etme kararı almıştı.

Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada, şu hususlara uyulması istendi:

“AVM’de ve AVM’deki iş yerlerinde görünür yerlere COVID-19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve iş yeri içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır.

“AVM ve iş yerlerinin girişinde, ayrıca AVM içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulmalıdır.

“AVM girişlerinde bulunan hava perdeleri çalışıyorsa kapatılmalıdır.”


12:25 | Bilim Kurulu üyesi Tezer’den “ikinci dalga” uyarısı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, pozitif Corona virüsü vaka sayılarında azalma yaşandığını bunun sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Ancak sokağa çıkma kısıtlamalarının ardından cadde ve sokaklarda büyük yoğunluk yaşandığına ve sosyal mesafe kurallarının ihlal edildiğine dikkat çeken Tezer, bu durumun vaka sayılarında artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.

Fotoğraf: AFP

DHA’ya konuşan Prof. Dr. Tezer, “Her şey bu kadar iyi giderken bize düşen kuralları sağlayamazsak 2’nci dalga kaçınılmaz olur, 3’üncü dalga bile görülebilir” dedi.

Tezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaldı ki 2’nci dalganın görüldüğü ülkeler de örnek olarak karşımızda var. Bu neye sebep olur? Motivasyonumuzun kırılmasını, herkesin moralinin bozulmasını, iş yükünün devamını, yeni kuralların, kısıtlamaların alınmasını sağlayabilir. O yüzden birazcık daha dişimizi sıkmamız gerekiyor.”


10:50 | Taksilerde yeni dönem

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile salgın tedbirleri kapsamında taksicilerin ve müşterilerin uyacağı kurallar açıklandı.

Buna göre, müşteriler taksiye maskesiz binemeyecek. Ticari taksi şoförleri kişisel hijyen kurallarına uyacak ve araç içinde mutlaka maskeli olacak.

Ayrıca taksiler aynı anda üç kişiden fazla yolcu alamayacak.

Taksslere kolonya ya da dezenfektan bulundurma zorunluluğu da getirildi.

Öte yandan taksilerde temasız ödeme yöntemlerinin yaygınlaştırılması teşvik edilecek.


09:55 | Rapor: Salgın işsizlikte tsunami etkisi doğurabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının işgücüne etkisinde öncü göstergeleri analiz eden araştırma raporunu yayımladı.

“Korona Salgınının İşgücü Piyasasına Etkisi: Öncü Göstergeler Ne Söylüyor” başlıklı araştırmada, öncü göstergelerde büyük bir çöküş yaşandığına dikkat çekiliyor ve salgının kontrol altına alınmasının ardından işsizlikte bir “tsunami” etkisi beklendiği belirtiliyor.


09:35 | Koca: Ev dışında mutlaka maske takın ve sosyal mesafeyi koruyun

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda salgına karşı tedbirlere uyulmasını istedi ve “Ev dışında mutlaka maske takın ve sosyal mesafeyi koruyun” dedi.


09:30 | Batman Valisi: Bayramda sokağa çıkma yasağı önerebiliriz

Batman Valisi Hulusi Şahin, kentte artan Corona virüsü vakalarına dikkat çekerek, radikal kararlar alma zorunda olduklarını ve Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanması için hükümete öneride bulunabileceklerini söyledi.

Dün akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan Şahin, “Yarından itibaren tek ve çift plaka uygulamasına geçiyoruz. Yani tek haneli günlerde plakasının sonu tek olan araçlar, çift haneli günlerde de çift rakamlı araçlar trafiğe çıkacak” dedi.

Şahin, “Ayrıca 5 büyük ekip kuruyoruz. Bunlar Batman’daki tüm marketleri denetleyecek” diye ekledi.

Kentteki vaka sayılarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Şahin, “İlk haftalarda vaka sayılarında iyi noktadaydık ama son haftalarda yeniden bir yükselişin olduğu ve trend de çıkış yönünde. Türkiye genelinde hastalığın gevşemeye başladığına yönelik süreç Batman’da rehavete neden olduğunu söyleyebiliriz. Vaka sayımız gün geçtikçe artıyor” diye konuştu.


08:55 | Muş ve Siirt’te birer köy karantinaya alındı

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Çetinkol ve Muş merkeze bağlı Donatım köyleri Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Siirt Valiliği’nden yapılan açıklamada, köyde Corona virüsü testi pozitif çıkan vaka ve bunların bazı kişilerle teması olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada, köyde 21 Mayıs’a kadar karantina uygulanmasına karar verildiği belirtildi.

Muş Valiliği’nden yapılan açıklamada Donatım köyünde Corona virüsü pozitif vakasının çıktığı ve köy içinde temasın yoğun olduğu belirlendi.

Bunun üzerine köy, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 14 gün karantinaya alındı.


08:45 | 24 ilde sokağa çıkma kısıtlaması başladı

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının yayılmasını engellemek amacıyla 23’ü büyükşehir statüsündeki 24 ilde, 9 ve 10 Mayıs’ta uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması başladı.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle, 10 Mayıs saat 00.00’a kadar istisnalar hariç büyükşehir statüsündeki Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Antep, İstanbul, İzmir, Maraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Urfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ile Zonguldak il sınırları içinde bulunanların sokağa çıkmaları kısıtlandı.

Fotoğraf: Bülent Kılıç/AFP

Bu kapsamda 9 Mayıs Cumartesi ve 10 Mayıs Pazar günleri market, bakkal ve manavlar kapalı olacak, fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı işyerleri açık olacak.

Tatlı satışı yapan işyerleri sadece eve/adrese servis şeklinde satış yapabilecek.

Bununla birlikte lokanta ve restoranlar da evlere servis yapabilecek.

Söz konusu kısıtlamayla ilgili daha ayrıntılı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.


24 ildeki sokağa çıkma kısıtlamasının detayları


08:20 | Vaka sayısı 135 binin üzerinde

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Corona virüsü vaka sayısı 135 bin 569’a yükseldi.

Bakanlık, Cuma günü 48 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Böylece, Türkiye’de salgının başından bu yana Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 3 bin 689’a çıktı.

Şu ana kadar Covid-19’u atlattığı açıklananların sayısı da 86 bin 396.

Yine bakanlığın verilerine göre Türkiye’de şu ana kadar yapılan Corona virüsü test sayısı 1 milyon 298 bin 806.

Previous post
MHP'li Yalçın, Bahçeli'nin 2011'deki sözlerini tekrar gündeme getirdi
Next post
Nusaybin'de polis çocukları silahla kovaladı, açığa alındı