Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Vaka sayısı 3.7 milyonu, can kaybı 260 bini aştı

Canlı Blog | Vaka sayısı 3.7 milyonu, can kaybı 260 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 salgınında vaka sayısı 3.7 milyonun, can kaybı da 260 binin üzerinde. Salgınla mücadelede ilk dönemin tamamlandığını duyuran Türkiye’de ise 3 bin 584 kişi hayatını kaybetti. Türkiye ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri aktarıyoruz.

 


22:55 |  Dünya genelinde can kaybı 260 bini aştı

Dünya genelinde Covid-19 nedenli vaka sayısı 3.7 milyonu aştı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, can kaybı da 260 bini geçti.

Verilere göre iyileşenlerin sayısı ise 1 milyon 200 bini geçmiş durumda.

Salgının merkezi konumunda olan ABD’de can kaybı 72 bine yaklaştı. Vaka sayısı da 1 milyonu 200 bini geçti.

Can kayıplarının en çok yaşandığı beş ülke sırasıyla: ABD, Britanya, İtalya, İspanya ve Fransa.

Vaka sayısının ise en çok olduğu beş ülke sırasıyla: ABD, İspanya, İtalya, Britanya ve Fransa.

Britanya 30 binden fazla can kaybı ile Avrupa kıtasında can kaybının en çok olduğu ülke.

130 bini aşkın vaka sayısı ile dünyada sekizinci sırada olan Türkiye, 3 bin 500’ü aşkın can kaybı ile 13’üncü sırada.


22:02 | İçişleri Bakanlığı’ndan sokağa çıkma yasağı genelgesi

İçişleri Bakanlığı, hafta sonu 24 ilde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili 81 il valiliğine genelge gönderdi.

Genelgeye göre kısıtlama, büyükşehir statüsündeki 23 il ile Zonguldak’ta 10 Mayıs Pazar günü saat 00.00’a kadar sürecek.

Kısıtlamadan bir önceki gün olan 8 Mayıs Cuma günü market, bakkal ve manavlar saat 23.00’e kadar açık olacak.

Genelgeye göre 10 Mayıs Pazar gününe denk gelen “Anneler Günü” dolayısıyla sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 9 Mayıs Cumartesi ve 10 Mayıs Pazar günleri, çiçek satan iş yerleri, evlere servis şeklinde hizmet verebilecek.

Kısıtlanmanın uygulanacağı kentler şöyle: Adana, Ankara, Antep, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Maraş, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Urfa, Van ve Zonguldak.


21:42 | Fransa’da Covid-19 nedenli 278 can kaybı

Fransa’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 278 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 25 bin 809’a yükseldi.

Toplam vaka sayısı ise 170 binin üzerinden.


21:10 | Sokağa çıkma istisnalarına ilişkin genelge

İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma kısıtlamalarıyla ilgili istisnaların yer aldığı bir genelge yayımladı.

Buna göre 65 yaş üstü vatandaşlar ve ihtiyaç halinde refakatçileri, 10 Mayıs Pazar günü, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı 57 ilde olmak üzere, 11.00-15.00’te yürüme mesafesiyle sınırlı olmak kaydıyla maskeyle dışarı çıkabilecek.

14 yaş ve altı çocuklar 13 Mayıs, 15-20 yaşındakiler ise 15 Mayıs günü 11.00-15.00 saatlerinde maske takarak, sosyal mesafeye uyarak sokağa çıkabilecek.


20:58 | İtalya’da son üç gündür can kaybında artış var

İtalya’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 369 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 29 bin 684’e ulaştı.

Günlük can kaybı sayısı son 3 gündür artış gösteriyor. Ülkede dün 236, önceki gün 195 kişi hayatını kaybetmişti.

Toplam vaka sayısı ise 214 bin 457’ye yükseldi. Bu vakalardan 93 bin 245’i iyileşti.

İyileşenler ve hayatını kaybedenler dışında halen aktif olarak Corona virüsü pozitif olanların sayısı ise 91 bin 528.

Bugün ilk kez iyileşenlerin sayısı aktif pozitifleri geçti.

Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da 13 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek bin 333’e indi.

Ülkede bugüne kadar 1 milyon 549 bin 892 kişiye, toplamda 2,3 milyondan fazla test yapıldı.

İtalya’da 10 Mart’ta ülke genelinde uygulamaya sokulan kısıtlayıcı tedbirler geçen Pazartesi günü kısmen gevşetilmeye başlamıştı.


20:00 | Britanya’da can kaybı 30 bini aştı

Britanya’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 649 daha hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 30 bin 76’ya yükseldi.

Britanya, Avrupa kıtasında can kaybının en çok yaşandığı ülke durumunda. Dünyada ise ABD’den sonra en çok ölümün yaşandığı ikinci ülke.


19:08 | Sağlık Bakanlığı: Vaka sayısı 131 bin 744’e, can kaybı 3 bin 584’e çıktı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Corona virüsü vaka sayısı son 24 saatte 2 bin 253 artışla 131 bin 744’e yükseldi.

Bakanlık, son 24 saatte 64 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece, Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 3 bin 584’e çıktı.

Bugünkü iyileşen sayısının 4 bin 917 olduğu bildirilirken, şu ana kadar Covid-19’u atlattığı açıklananların sayısı da 78 bin 202 oldu.

Yine bakanlığın verilerin göre Türkiye’de şu ana kadar yapılan Corona virüsü test sayısı 1 milyon 234 bin 724.


19:00 | İçişleri Bakanlığı’ndan berber ve kuaförlerle ilgili genelge

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine 11 Mayıs’ta açılacak olan berber ve kuaförler ile ilgili yeni bir genelge gönderdi.

Genelgeye göre;

  • Bu iş yerleri saat 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyet yürütebilecek.
  • Müşterilere randevu sistemiyle hizmet sunumu esas olacak.
  • Aynı anda yan yana iki koltukta müşteri kabul edemeyecek, bir koltuk dolu bir koltuk boş olacak şekilde hizmet verebilecek.
  • İşyeri içinde en fazla bir müşterinin beklemesine müsaade edilecek. Ancak hava şartlarına göre randevusuz gelen müşteriler iş yeri dışında ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmek, maske takmak şartı ile bekleyebilecek. Bu iş yerleri içine hizmet alan ve bekleyen olmak üzere içeri kabul edecekleri maksimum müşteri sayısını işyerinin giriş kısmına herkes tarafından görünebilecek şekilde asacak.
  • İş yerinde çalışanlar muhakkak surette maske kullanacak. Müşteriler ise işlem süresince maske kullanacak ancak yapılacak işlemin özelliğine göre maskeyi çıkarabilecek.
  • Müşteriye yönelik işleme başlamadan önce mutlaka müşterinin oturacağı, temas edebileceği tüm alanlar ile zeminin temizliği/dezenfeksiyonu yapılacak, her işlem sonrasında bu temizlik işleminin tekrarlanması sağlanacak.
  • Müşteriye yönelik işleme başlanmadan önce çalışanlar müşterinin görebileceği şekilde ellerini dezenfekte edecek ya da her müşteri için ayrı olmak üzere steril eldiven kullanılacak. Eldiven kullanılacak ise eldiven değişikliğinin yapıldığı müşteriye gösterilecek.
  • Müşteriye hizmet sunulması esnasında kullanılan tüm malzemeler hizmet sunumuna başlamadan önce temizlik, dezenfeksiyon/sterilizasyon işlemi uygulanacak, bu işlem her müşteri için tekrarlanacak.
  • Saç kesimi, yıkama, boyama vb. hizmetler esnasında kullanılan havlu, önlük gibi malzemeler tek kullanımlık malzemeler olacak, ya da her müşteri için ayrı malzeme olması (kişiye özel havlu, önlük vb.) sağlanacak. Hizmet alan müşteri için kullanılan malzemeler gerekli sterilizasyon sağlanmadan kesinlikle başka müşteride kullanılmayacak. İsterlerse kendi kişisel havlu, tarak vb. malzemelerini yanlarında getirebilecekleri hususu randevu aşamasında müşterilere bildirilecek.
  • Berberlerde jilet/ustura ile sakal tıraşı yapılması hizmeti geçici süreliğine verilmeyecek, ancak sakal tıraşı makine ile kısaltılma şeklinde yapılabilecek.
  • Kadın kuaförleri ve güzellik merkezlerinde, cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetleri geçici süreliğine verilmeyecek, bunların dışındaki faaliyetlere ise devam edilebilecek.
  • Saç kesimi esnasında yüz ve baş bölgesinde kalan kesilmiş saçların ve kullanılan araç ve gerecin geçici süreliğine temizlenmesi için kullanılan ‘Ense Fırçası’nın kullanımı, (anılan malzemenin dezenfekte edilmesinde yaşanan sıkıntılar ve çok fazla yere/yüzeye temas etmesi nedeniyle) geçici süreliğine durdurulacak.
  • Yiyecek ve içecek ikramında bulunulmasına geçici süreliğine izin verilmeyecek.

Uymayanlara cezai yaptırımlar

Genelgede iş yerlerinin bulunduğu illerden başka illere giden iş yeri sahipleri ve çalışanlarının şehir giriş/çıkış kısıtlaması bulunan 24 ile giriş/çıkış yapabilmesine (anılan iş yerlerinden biri ile illiyet bağını gösteren işyeri ruhsatı, SGK kayıt belgesi vb. belgelerden birinin ibraz edilmesi şartı ile) seyahat izin belgesi aranmaksızın izin verilecek.

Genelgede söz konusu kararlara uymayan yurttaşlara/iş yerlerine Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek.

Aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.


18:45 | Belçika’da futbol maçları 31 Temmuz’a kadar yasaklandı

Belçika Ulusal Güvenlik Konseyi, ülkedeki tüm futbol maçlarının 31 Temmuz’a kadar yasaklanmasını kararlaştırdı.

Bu karar, Belçika 1. Futbol Ligi (Jupiler Pro Leauge) 2019 – 2020 sezonunun fiilen sona erdiği anlamına geliyor.

Belçika Futbol Federasyonu, Corona virüsü salgını nedeniyle ligin sona erdirilmesini ve en yakın rakibi Ghent’in 15 puan önünde liderliğini sürdüren Club Brugge’ün şampiyon ilan edilmesini kararlaştırmıştı,

Ancak Avrupa Futbol Federasyonu (UEFA), lig tamamlanmadan mevcut sıralamayla Avrupa kupalarına temsilci göndermenin sakıncalı olacağını belirterek, 3 Ağustos’a kadar sezonun tamamlanmasını istemişti.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre, Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve Flaman Bölgesi Başbakanı Jan Jambon, futbol maçalarının 31 Temmuz’a kadar yasaklanmasıyla ilgili olarak, “Futbol bir temas oyunudur ve sosyal mesafe kuralıyla futbol oynayamazsınız. 1,5 metre mesafeden futbol oynanmaz” dedi.


18:36 | İTO: Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Dr. İdiz için SGK’ya başvurduk

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, 1 Nisan tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitiren Dr. Muharrem İdiz’in meslek hastalığı sonucu öldüğünün tespiti İçin Sağlık Güvenliği Kurumuna (SGK) başvuru yaptıklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Dr. Muharrem İdiz’in eşi ve kızı adına, İdiz’in meslek hastalığı sonucu ettiğinin tespiti ve mirasçılarına 5510 sayılı Kanun’un 20’inci maddesi uyarınca ölüm aylığı bağlanması talebiyle, 5 Mayıs tarihinde SGK’ya başvuru yaptıkları belirtildi.

Yapılan başvuruda, İdiz’in işyerindeki çalışma koşulları, Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü bilgisinin kamuoyuna açıklandığı tarihten İdiz’in hastalanarak işinden ayrıldığı güne kadar işyeri hekimi olarak işyerlerinde yaptığı eğitimler, toplantılar ve verdiği sağlık hizmeti hakkında bilgiler aktarıldığı ifade edildi.

Başvuru üzerine, SGK tarafından bir soruşturma yürütüleceğine dikkat çekilen açıklamada, “Gelişmeler hakkında meslektaşlarımız bilgilendirilecektir. İşyeri hekimi olarak görev yapmakta iken Covid-19 nedeniyle vefat eden Dr. Nuri İdiz için de başvuru hazırlıklarımız devam etmektedir” denildi.

İzmir’de işyeri hekimliği yapan Dr. Nuri İdiz de Corona virüsü nedeniyle 20 Nisan’da yaşamını yitirmişti.


17:55 | Bakan Koca: Corona virüsüyle mücadelede ilk dönem tamamlandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Türkiye’de salgının kontrol altına alındığını belirten Koca, ”Sonuçlar, tanı ve tedavideki başarı, salgını kontrol altına aldığımızın kanıtlarıdır” ifadelerini kullandı.

“Türkiyemiz Corona virüsüyle mücadelede ilk dönemini tamamlamıştır” diyen Koca, hastalıkla mücadele sürecini özetleyerek, vaka sayısının dört hafta içinde yükselip düşüşe geçtiğini belirterek, 29 Nisan’ın ilk dönemi geride bıraktığı tarih olduğunu söyledi.

Şimdi virüsle mücadelede ikinci döneme girildiğini belirten Koca, şunları söyledi:

“Tedbir zorunludur çünkü tehdit devam etmektedir. Virüs konuk olduğunuz yerde, gittiğiniz berberde, markette karşınıza çıkabilir. Salgın kontrol altına alınmıştır ama eviniz virüsle mücadele en güvenli yer olmaya devam etmektedir. Özgür ama kontrollü olacağız. Yaşama alanı genişliyor ama tedbirler sürecek.”

Normalleşmenin tam anlamıyla normalleşme olmadığının altını çizen Bakan Koca, önlemleri gevşetip ikinci dalgaya tanık olan, vakaların arttığı ülkeleri anımsatarak riskin varlığını daha uzun süre sürdüreceğine dair uyarıda bulundu.

“Mutlaka maske takacağız”

Yeni başlayan dönemin tipik bir normalleşme dönemi olmadığını ifade eden Bakan Koca, “Birinci dönemde hedefimiz hastalığı kontrol altına almaktı. Bu ikinci döneme isim vermeyi önemli görüyoruz. Bu dönemin adı kontrollü sosyal hayattır. Kontrollü sosyal hayat ikinci dönemdeki stratejimizdir” diye konuştu.

Kontrollü sosyal hayatın iki önemli kuralı olduğunu belirten Koca, “Birincisi dışarı çıkarsak mutlaka maske takacağız. İkincisi sosyal mesafeyi koruyacağız. Sosyal mesafeye uymazsak maske yetmez” dedi.

Maskelerin tavan fiyatının yarın veya en geç Cuma günü belli olacağını ifade eden Koca, maskelerin eczanelerden, marketlerden ve medikal mağazalardan alınabileceğini söyledi.

Bu süreçte test kapasitesinin düşürülmeyeceğini vurgulayan Koca, “Her yeni vakada filyasyonu titizlikle uygulayacağız” diye konuştu.

“Restoran, lokanta ve kafeler açılmayacak”

Türkiye Futbol Federasyonu’nun 12 Haziran’da liglerin başlayacağı açıklamasıyla ilgili soruya Bakan Koca, “Bakanlık herhangi bir tavsiye yapmadı. Federasyonun sağlık kurulu olduğunu biliyoruz. Özgür, kendi iradeleriyle karar verdiler. Federasyon bu kararı alabiliyorsa sorumluluk da federasyonundur” dedi.

Bu hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağının sürdüğünü belirten Bakan Koca, “Biz sürmesinden yanayız” diye konuştu.

AVM’lerin açılmasıyla ilgili soruya ise Bilim Kurulu veya bakanlığın AVM’lerin kapatılmasından yana bir kararı olmadığını belirten Koca, “Berberler, lokantalarla ilgili kararlar oldu. Dolayısıyla AVM’lerin açılmaları için karar gerekmiyordu. Zaten açıktı. İşletmeler kendileri kapatmıştı. Restoran, lokanta ve kafeler AVM’ler açılıyor diye açılacak mı? Hayır açılmayacak” diye yanıt verdi.


17:45 | Bundesliga’nın Mayıs ayında başlanmasına onay verildi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, hükümetin Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) maçlarının Mayıs ayında başlamasını onayladığını da açıkladı.

Angela Merkel, maçların seyircisiz oynanacağını söyledi.

Karşılaşmaların ne zaman başlayacağını yarın lig yönetimi açıklayacak.

Maçların 16 Mayıs’ta başlayabileceği bildiriliyor.


17:30 | Trump: Corona virüsü görev gücü ucu açık devam edecek

ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsü görev gücünün ucu açık devam edeceğini söyledi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, görev gücünün salgınla mücadelede “harika bir iş çıkarttığını” söyledi ve “Bu başarı nedeniyle görev gücü ucu açık devam edecek ve güvenlik  ve ülkenin yeniden açılmasına odaklanacak” dedi.

“Bazı insanları uygun görüldüğünde ekleyip çıkartabiliriz” de diyen Trupm, “görev gücünün aşı ve tedavilere de çok odaklanacağını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, söz konusu ekibin 25 Mayıs’ta görevinin sonlandırılabileceğini ve bu ekibin görevlerinin federal kurumlara dağıtılabileceğini bildirdi.

Salgınla mücadelede koordinasyonu yürüten ekip, Trump tarafından geçen Mart ayında kurulmuştu. ABD Başkanı ekibin başına Pence’i getirmişti.


16:35 | İzmir Barosu’ndan dayanışma kampanyası

İzmir Barosu, Corona virüsü salgını nedeniyle ekonomik olarak zor durumda olan avukatlara destek olabilmek ve dayanışmayı yükseltebilmek için “İzmir Barosu Dayanışması: Yalnız Değilsin” adıyla çok yönlü bir kampanya başlattı.

  • Kampanyanın detayları BURADA


16:10 | Rusya’da bir bakan daha ‘Corona’ya yakalandı

Rusya’da Başbakan Mihail Mişustin ve İnşaat Bakanı Vladimir Yakuşev’in ardından Kültür Bakanı Olga Lyubimova’nın da Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Semptomlarının hafif olduğu belirtilen Lyubimova’nın şu anda hastanede tedavi görmediği aktarıldı.

Kültür Bakanlığı sözcüsü “Olga Lyubimova uzaktan çalışıyor. İş görüşmelerini video-konferans üstünden gerçekleştirip toplantılara katılmaya devam ediyor” açıklaması yaptı.

Rusya’da son dört gündür 10 binin üzerinde yeni vaka saptanıyor.


16:05 | Belçika, Hollanda ve İspanya’da son durum

Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülkelerden olan Belçika, Hollanda ve İspanya’da son durum şöyle:

  • Belçika’da, Covid-19 salgınında vaka sayısı 50 bin 781’e, can kaybı 8 bin 339’a ulaştı.
  • Hollanda’da vaka sayısı 41 bin 319’a, Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 204’e yükseldi.
  • İspanya’da Corona virüsü vaka sayısı 220 bin 325’e, Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 25 bin 857’ye çıktı.

15:59 | Afrika’da vaka sayısı 50 bin sınırında

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden yapılan açıklamada, kıta genelinde son 24 saatte 2 bin 234 yeni Corona virüsü vaka sayısının tespit edildiği belirtildi.

Böylece, kıtada toplam vaka sayısı 49 bin 352’ye yükseldi.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Güney Afrika, Mısır, Fas, Cezayir, Nijerya, Gana ve Kamerun.

Afrika’da Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı ise son 24 saatte 116 kişi artarak, bin 959’a ulaştı.


14:44 | TFF Başkanı: Ligler Haziran’da yeniden başlıyor

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen futbol liglerinin 12-13-14 Haziran haftasında başlatılacağını açıkladı.

Bu yıl sezonu tamamlamayı hedeflediklerini belirten Özdemir, “Liglerimizi Temmuz’da tamamlayacağız. Kupaları sahada vereceğiz. Ağustos’ta da Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacağız” dedi.

Bundan sonraki maçların seyircisiz oynanacağını açıklayan Özdemir, “Yedi hafta sonu, bir hafta içi maç oynayarak sezonu 26 Temmuz’da bitirmek ana hedefimizdir” diye ekledi.

Salgın nedeniyle Türkiye’de tüm spor branşlarındaki müsabakalara 19 Mart’ta ara verilmişti.


13:42 | Van’da 4 mahalle karantinaya alındı

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca Mahallesi’nde altı kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine dün mahalle karantina altına alındı.

Ayrıca bölgede kurulan taziyeye katılan ve test sonucu pozitif çıkan yurttaşlarla temasta bulunan çok sayıda kişinin olduğu Gövelek, Arıtoprak ve Karakoç mahallelerinin de karantinaya alınmasına karar verildi.

Salgın tedbirleri kapsamında yasak olmasına rağmen taziye kurulmasına izin verdiği için görevden alınan muhtar Mehmet Nuri Yönten hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı.


13:34 | İran’da vaka sayısı 100 bini aştı

İran’da, resmi verilere göre Corona virüsü vaka sayısı 101 bin 650 olarak açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre son 24 saat içerisinde bin 680 kişinin Corona virüsü testleri pozitif çıktı.

Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 78 kişi hayatını kaybederken, ülkede can kaybı sayısının 6 bin 418’e yükseldiği açıklandı.

İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü, ülkedeki 81 bin 587 hastanın ise iyileşip taburcu olduğunu söyledi.


13:25 | AB Komisyonu: Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 5,4 küçülecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, bugün yayımladığı 2020 Yılı Bahar Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Covid-19 salgınının yol açtığı global kriz ile karşı karşıya kalan Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 5,4 daralacağını tahmin etti.


13:08 | Bilim Kurulu üyesi: Temel kuralları gevşetirsek vaka sayılarında artış görebiliriz

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, hükümetin açıkladığı ‘normalleşme süreci‘nde temel kurallara uyulmaması halinde vaka sayılarında artış yaşanabileceği uyarısında bulundu.

DHA’ya konuşan Yamanel, kalabalık oluşturmama, maske takma, sosyal mesafeyi koruma ve hijyene uymanın, ‘yeni normal’in dört temel kuralı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Yamanel, “‘Yeni normal’ kurallarından aşının bulunup ya da çok etkin bir ilacın bulunup bağışıklığın global bir şekilde oluşmasından sonra vazgeçilebilir. Ondan dolayı ‘yeni normal’ kurallarını bu süreye kadar korumamız gerekir” diye konuştu.

“Eğer etkin bir aşı ya da etkin bir tedavi yöntemi bulunamadıktan veya global bir bağışıklık olmadıktan sonra bizim mutlaka AVM’ler de açılsa, okullar da açılsa mutlaka sosyal mesafeyi korumamız lazım, izolasyona, maske takmaya ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz lazım” diyen Yamanel, sözlerine şunları ekledi:

“Eğer biz bu temel kurallara uyarsak herhangi bir artış olacağını düşünmüyorum. Ama bu temel kuralları gevşetirsek o zaman yeni pikler ve vaka sayılarında artış görebiliriz.”


13:00 | İGDAŞ hakkında soruşturma başlatıldı, İBB’den açıklama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), mevzuata aykırı fatura düzenlediği iddiasıyla İGDAŞ hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Bunun üzerine açıklama yapan İBB Sözcüsü Murat Ongun, Corona virüsü salgını nedeniyle doğal gaz faturalarının okunmasının uzun sürdüğünü söyledi.


11:58 | Adana’da pazarda denetim yapan memurlar darp edildi

Adana’nın merkez Sarıçam ilçesine bağlı Orhangazi Mahallesi’ndeki semt pazarında Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında sosyal mesafe, maske takma ve elle sebze-meyve seçilip seçilmediğini denetleyen beş memurun, bir grup esnaf tarafından darp edildiği bildirildi.

Olay yerine gelen polislerin, bazı esnafları gözaltına aldığı belirtildi.

Büro Memur-Sen Adana Şubesi üyesi beş memur da darp raporu alarak esnaflar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Öte yandan, memurların darp edildiği anlar çevredeki yurttaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


11:20 | Rusya’da yeni vaka sayısı yine 10 binin üzerinde

Rusya’da son 24 saatte 10 bin 559 yeni Corona virüsü vakası kayıtlara geçti.

Toplam vaka sayısı da 165 bin 929’a yükseldi.

Ülkede, üst üste dört gündür 10 binin üzerinde yeni vaka görülüyor.

Rusya’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 86 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı.

Ülkede resmi verilere göre şu ana kadar bin 537 kişi yaşamını yitirdi.


11:00 | Uçak bileti fiyatları ‘Corona’ nedeniyle yüzde 50 artabilir

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Corona virüsü salgını nedeniyle büyük ölçüde duran hava yolu taşımacılığının yeniden başlamasıyla, ilk etapta uçak bileti fiyatlarının düşeceği, ancak fiyatlarda daha sonra yüzde 50’den fazla artış olabileceğini açıkladı.

IATA ayrıca, hava yolu şirketlerinin bir an önce uçuşlara başlamak istemesinin, kapasitenin üstünde uçuş yapılmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

İlk etapta yolcuların talebinin düşük olacağı tahmin ediliyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, sosyal mesafe kuralları gereği uçuşlara, orta koltukların boş bırakılması gibi yeni düzenlemeler getirilebilir.

Bunun da uçak bileti fiyatlarının artmasına neden olabileceği tahmin ediliyor.

IATA’nın tahminine göre bu artış, yolcu taleplerinin normale çıkmasının ardından, yani en erken 2021’de yaşanabilir.


10:32 | İmamoğlu: Askıda Fatura’da ödeme sistemi açıldı

Askıda Fatura’da ödeme sistemi açıldı. Sistemde şu an 17 bin 42 ailenin 3 milyon 963 bin liralık faturası mevcut. Eminim, bu mübarek ayda hayırsever vatandaşlarımız zor durumdaki binlerce ailemizin yanında olacaktır.

Hepinize şükranlarımı sunuyorum. https://t.co/WHfuHxECSm pic.twitter.com/UNgDwUKMOP

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) May 6, 2020


10:25 | Hükümetin ‘normalleşme planı’nda AVM endişesi

Corona virüsünün yayılması konusunda riskli yerler arasında gösterilen ve 20 Mart’tan beri neredeyse tamamen kapanmış olan AVM’lerin 11 Mayıs’ta açılacağının duyurulması endişeleri beraberinde getirdi.

“AVM’lerde sosyal mesafe kuralına uymak zor olacak ve kontrolü de zor olacaktır” diyen halk sağlığı uzmanı Prof. Sarp Üner, “Kapalı ortamların virüsün yayılma riskini artırdığını biliyoruz. Sağlık açısından riskli bir karar alındı. Halkın çok dikkat etmesi gerekiyor” diyor.

Fotoğraf: Reuters

DW Türkçe’ye konuşan ekonomist Özgür Müftüoğlu, hükümetin ‘normalleşme planı’nda ekonomiye öncelik tanındığını savunuyor.

“Bir taraftan ekonomi düzeltilmeye çalışılırken, bir taraftan halk sağlığı tehlikeye atılıyor” diyen Müftüoğlu’na göre, AVM’lerin açılması işsizlik, küçülme, finans ihtiyacı gibi krizlerle boğuşan Türkiye ekonomisini kurtarmaya yeterli olmayacak.

Diğer yandan Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ikinci Bilim Kurulu’nda yer alan Prof. Dr. Pınar Okyay, AVM’lerin 11 Mayıs’ta kepenk açma kararının kendilerini de şaşırttığını belirtti.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan halk sağlığı doktoru Prof. Dr. Okyay, “Biz daha çok 19 Mayıs sonrası bu konuyu masaya yatırırız diye bakıyorduk; 1-2 hafta daha beklense iyi olurdu” dedi.


10:20 | Endonezya’da seçimlere ‘Corona’ engeli

Endonezya’da 23 Eylül’de yapılması planlanan yerel seçimlerin, salgın nedeniyle 9 Aralık’a ertelenmesine karar verildi.

Sandıkların kurulması halinde, Endonezyalılar 9 Aralık’ta dokuz vali ve 37 belediye başkanı dahil çok sayıda yerel yönetici seçecek.


10:07 | Salgının başlangıç yeri: Çin’in Hubei eyaletinde okullar kısmen açıldı

Corona virüsünün ilk ortaya çıktığı yer olarak bilinen Wuhan’ın başkenti olduğu Hubei eyaletinde, bu yıl sınavlara girecek olan 9. ve 12. sınıf öğrencileri okullara geri döndü.

Okula dönen öğrencilerin Corona virüsü testi yaptırmış olmaları zorunluluğu bulunuyor.

Okullarda öğrencilerin sosyal mesafe kurallarını uygulayabilmeleri için düzenlemeler yapılırken, okul girişlerinde öğrencilere ateş kontrolü yapılıyor. Kantinlerde de öğrenilerin yemek yiyeceği alanlar bölmelere ayrılmış durumda.

Çin’in Hubei eyaletindeki okullar 2019’un Aralık ayında başlayan salgından bu yana kapalıydı.

Öte yandan 32 gündür eyalette hiç yeni Corona virüsü vakası tespit edilmediği duyuruldu.

Çin genelinde ise bugün sadece iki kişide virüs tespit edildiği açıklandı. Resmi verilere göre ülkedeki vaka sayısı 82 bin 883, can kaybıysa 4 bin 633.


09:52 | 32 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Covid-19, kanser ve parkinson gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan 32 ilacın daha “geri ödeme listesine” alındığını açıkladı.

“Sosyal Güvenlik Kurumumuzda bu eklemeyle birlikte bedeli karşılanan yurt içi ilaç sayısı 8 bin 594’e ulaştı” açıklamasını yapan Bakan Selçuk, ilaçların SGK ile sözleşmeli eczanelerden alınabileceğini belirtti.

Yapılan düzenlemeyle geri ödeme listesine eklenen ilaçlar arasında dört kanser, yedi parkinson ilacı ile Covid-19 hastalığının tedavi protokolünde kullanılan “oseltamivir” etken maddeli sistemik antiviral ilaç da bulunuyor.


09:18 | Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 15.00’te video konferans yöntemiyle toplanacak.

Toplantı sonrasında, saat 17.00’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın açıklaması yapacak.


09:13 | Araştırma: Afrika’da insanların üçte biri, iki haftalık sokağa çıkma yasağında aç ve susuz kalır

Dünya Sağlık Merkezi’nin Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ile birlikte 20 Afrika ülkesinde yürüttüğü bir ankete katılanların üçte biri, iki hafta sokağa çıkamamaları durumunda aç ve susuz kalacaklarını belirtti.

Katılımcıların yarısı da maddi sıkıntı yaşayacaklarını dile getirdi.

Kıtada çok sayıda kişi kayıt dışı çalışıyor ve bu yüzden Corona virüsü salgını önlemlerinden olumsuz etkileniyor.

Araştırma, salgınla başa çıkmaya çalışan hükümetlere tavsiye verebilmek için yapıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre araştırmacılar politikacılara, alacakları önlemlerde sosyal ve ekonomik etkileri de göz önünde tutmalarını, aksi takdirde toplumsal huzursuzlukla karşılaşabileceklerini iletti.

Afrika’da Nijerya salı günü Corona virüsü önlemlerini hafifletmeye başlamıştı. Daha önce Mısır, Ruanda, Güney Afrika ve Tunus da benzer adımlar atmıştı.


08:50 | Trump, Beyaz Saray’daki salgınla mücadele ekibini dağıtıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsü salgınıyla mücadelenin koordinasyonu için Beyaz Saray bünyesinde kurulan özel ekibi dağıtacağını açıkladı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, söz konusu ekibin 25 Mayıs’ta görevinin sonlandırılabileceğini ve bu ekibin görevlerinin federal kurumlara dağıtılabileceğini bildirdi.

Salgınla mücadelede koordinasyonu yürüten ekip, Trump tarafından geçen Mart ayında kurulmuştu. ABD Başkanı ekibin başına Pence’i getirmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, özel ekibin dağıtılmasına ilişkin kararın yanlış yorumlandığını ve artık Beyaz Saray’ın hiçbir şekilde sağlık uzmanlarına başvurmayacakmış gibi bir algı oluştuğunu savundu.

Sözcü, bunun “tamamen yanlış” olduğunu ifade ederek Trump’ın ekonomiyi “yeniden açma” hedefi doğrultusunda verilere dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceğini söyledi.

Trump, ABD’de Kasım’daki seçimler öncesi salgın önlemlerinden etkilenen ekonomiyi bir an önce yeniden toparlamak uğruna halkın sağlığını tehlikeye atmakla eleştiriliyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de 1.2 milyonun üzerinde vaka tespit edilirken, salgının başından bu yana 71 binden fazla insanın hayatını kaybettiği kayıtlara geçti.


08:44 | Arjantin’de cezaevlerinden tahliyeler durduruldu

Arjantin’de bir mahkeme, Corona virüsü salgını nedeniyle başlatılan tahliyeleri durdurdu.

Mahkemenin kararına, şiddete karışan mahkumların da tahliye olduğunun anlaşılması yol açtı.

Arjantin’de Covid-19’a karşı riskli grupta olan mahpusların bir kısmı tahliye ediliyordu.

Tahliye edilen yüzlerce kişi arasında basit suçlardan cezaevine girmiş hamile kadınların yanı sıra, çocuk istismarından hüküm giyen bir erkeğin de aralarında bulunduğu şiddete karışmış kişilerin serbest bırakılması ülkede eleştiriliyordu.

Mahkeme, geçici olarak durdurduğu bu sürecin tamamen iptal edilip edilmeyeceğine dair kararını ise önümüzdeki günlerde açıklayacak.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Arjantin’de 5 binin üzerinde Corona virüsü vakası tespit edilirken, salgının başından bu yana 264 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.


08:35 | THY’nin ‘normalleşme’ planı

Salgın nedeniyle iç ve dış hat seferlerini durduran Türk Hava Yolları (THY), uçuş yasağının sonlanması sonrasına yönelik uçuş taslağı hazırladı.

Haziran ayında yurt içinde tüm meydanlara uçuşların başlaması düşünülürken, yurt dışında ise 19 ülke ve 23 noktaya haftalık 75 frekans uçuş planlandı.

THY, iç hat uçuşlarını 20 Mayıs, dış hat uçuşlarını ise 28 Mayıs’a kadar durdurmuştu.

DHA’da yer alan haberde, Haziran’da tüm iç hat uçuşlarını başlatmayı düşünen THY’nin, dış hat uçuşlarını ise kademeli olarak devreye alacağı belirtildi. Yasağın ardından ilk etapta uçuşların yüzde 60’ının icra edileceği planlanıyor.

THY, Haziran ayında Kanada-Toronto, Kazakistan-Almatı, Afganistan-Kabil, Japonya-Tokyo, Çin-Şanghay, Güney Kore-Seul, Singapur, Danimarka-Kopenhag, İsveç-Stockholm, Norveç-Oslo, Almanya’da Frankfurt, Berlin, Düsseldorf ve Münih, Avusturya-Viyana, Hollanda-Amsterdam, Belçika-Brüksel, Belarus-Minsk, Gürcistan-Tiflis, Lübnan-Beyrut, Kuveyt ve İsrail-Tel-Aviv seferlerini icra etmeyi planlıyor.

Temmuz ve Ağustos’ta uçuşların artırılacağ belirtiliyor. Temmuz’da 74 ülke ve 103 noktaya haftalık 572 frekans, Ağustos’ta ise 98 ülke ve 160 noktaya 937 frekans uçuş gerçekleştirilmesi öngörülüyor.


08:20 | Dünya genelinde can kaybı 260 bine yaklaştı

Johns Hopkins Üniveristesi’nin verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 257 bin 288’e yükseldi.

Salgından en çok etkilenen ülke olan ABD’de can kaybı sayısı 71 bini geçti. ABD’yi 29 bin 501 ölümle Britanya ve 29 bin 315 ölümle İtalya takip ediyor.

Yine Avrupa ülkelerinde İspanya, Fransa, Belçika ve Almanya can kayıplarında üst sıralarda.

Güney Amerika ülkesi Brezilya’da yaklaşık 8 bin kişi hayatını kaybederken, Ortadoğu’da salgının en çok etkilediği İran’da da 6 binin üzerinde ölüm kayıtlara geçti.

Türkiye’de ise 3 bin 520 kişinin Covid-19 nedeniyle öldüğü açıklandı.

Dünya genelinde vaka sayısı ise 3 milyon 660 binin üzerinde. Bunlardan 1.2 milyonu ise iyileşti.


 

Previous post
24 ildeki sokağa çıkma kısıtlamasının detayları açıklandı
Next post
S&P, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı