Ana SayfaGüncelCemevindeki törene engel, cenaze polis eşliğinde Kayseri’ye götürüldü

Cemevindeki törene engel, cenaze polis eşliğinde Kayseri’ye götürüldü

HABER MERKEZİ – İbrahim Gökçek’in cenazesi için Gazi Mahallesi’nde bir araya gelenlere polis engel oldu. Ardından cemevinde tören düzenlemek isteyenlere karşı plastik mermi ve gaz bombaları kullanıldı. Cemevine de giren polisler, aralarında avukat ve Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Öte yandan Gökçek’in cenazesi ailesine teslim edileceğinin belirtilmesine rağmen verilmedi ve polis eşliğinde Kayseri’ye götürüldü.

323 gün süren ölüm orucuna 5 Mayıs’ta ara verdikten sonra yoğun bakıma kaldırılan ve 7 Mayıs’ta hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için İstanbul’da düzenlenmek istenen törene polis gaz ve  plastik mermiyle müdahale etti.

Gökçek’in naaşı defin için Kayseri’ye götürülmeden önce Gazi Cemevi’nde tören düzenlenmek istenmişti.

Ancak polis, sabahın erken saatlerinden itibaren mahalleyi abluka altına aldı ve gece cemevinde nöbet tutanlar ve Gökçek ailesinin dışında kimsenin Cemevi’ne girmesine izin vermedi.

Mahalle aralarında toplanıp Cemevi’ne girmek isteyen Grup Yorum sevenleri ise polis engeliyle karşılaştı.

Polisin gaz bombaları ile müdahale ettiği gruplar slogan atarak tepkilerini gösterdi. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) aktardığına göre, yapılan müdahalelerde dört kişi gözaltına alındı.

Vekillerin girişimi sonuçsuz kaldı

Törene katılmak üzere cemevine gelen HDP Milletvekili Hüda Kaya ile sanatçı Pınar Aydınlar’ın da aralarından bulunduğu bir heyet polislerle görüştü.

Heyet polis amirine cemevine girmek isteyenlerin girişine izin verilmesini, yapılacak törenin ardından cenazenin yola çıkarılacağını ifade etti.

Fotoğraf: MA

Ancak polis amiri törenin dün yapıldığını ve Corona virüsü tedbirleri kapsamında fiziki mesafenin korunması gerekçesiyle girişlere izin verilmeyeceğini söyledi.

Görüşmeler sonuçsuz kalırken, yurttaşlar hem cemevinde hem mahalle aralarında sloganlar atıp, Gurup Yorum şarkıları seslendirerek bekleyişlerini sürdürdü.

Cemevi’ndekilere gaz ve plastik mermi

Ardından Gökçek için Gazi Cemevi’nde tören düzenlemek isteyen kitle de polisin müdahalesine maruz kaldı.

Polis cemevindekilere karşı plastik mermi ve gaz bombaları kullandı.

Avukat ve sanatçılar gözaltında

Halkın Hukuk Bürosu, polislerin Gazi Cemevi içerisine girerek avukatlar Didem Baydar Ünsal, Seda Şaraldı ve Doğa İncesu ile Grup Yorum üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

“Gökçek’in cenazesi bulunduğu Gazi Cemevi morgundan kaçırıldı” diyen hukuk bürosu, daha önce gözaltına alındığını duyurduğu İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek’in ise gözaltında tutulmadığını ve oğlunun cenazesini almaya gitmekte olduğunu kaydetti.

Bu arada Gökçek’in cenaze törenine yapılan müdahalede gözaltına alınan 27 kişi serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan 27 kişiye sosyal mesafe kuralına uymadıkları için biner lira idari para cezası kesildi.

Gökçek’in cenazesi polis eşliğinde Kayseri’ye götürüldü

Polisler, Gökçek’in cemevi morgundaki naaşını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir cenaze aracıyla cemevinden çıkardı.

Gökçek’in cenazesinin Tuzla’da bulunan Mehmetçik Vakfı Tesisleri’nde aile fertleri, Grup Yorum üyeleri ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından oluşan 10 kişilik bir gruba teslim edileceği belirtildi.

Ancak Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Ayşegül Çağatay, “teslim edileceği söylenmesine rağmen cenaze aracının polis eskortluğunda kaçırılırcasına götürüldüğü ve ailenin de cenazeyi takip etmek zorunda bırakıldığı” bilgisini paylaştı.

İstanbul’dan Kayseri’ye polis eşliğinde götürülen Gökçek’in cenazesinin, mezarlık morguna getirildiği öğrenildi.

Gökçek’in yakınları cenazenin mezarlık morgunda bekletildiğini belirterek, “Cenazeyi aldık. Defin işlemi sabah olacak. Cenaze şu an mezarlığın morgunda bekliyor. Yarın Reşadiye Mezarlığı’na defnedeceğiz” dedi.

Polis müdahalesi kınandı

Fotoğraf: MA

Gökçek için yapılmak istenen törene dönük müdahalenin ardından HDP Milletvekili Musa Piroğlu ile bazı Alevi kurumları ve sivil toplum örgütü yöneticileri cemevine gelerek, polis müdahalesini kınadı.

Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, Gökçek’i son yolculuğuna uğurlamak isterken iki gündür antidemokratik uygulamalara maruz kaldıklarını dile getirdi: “Siz bu zulümleri yarattınız, cemevinin kapılarını kırdınız ama inanıyorum ki bir gün size de adalet lazım olacak.”

Demokratik Alevi Dernekleri Eyüp Şubesi Eşbaşkanı İmam Balsever de, “Bugün burada yaşanan vahşeti, zulmü ne biz unutacağız ne de torunlarımız unutacak. Eğer birlikte yaşamak istiyorsanız inançlara saygılı olacaksınız” ifadelerini kullandı.

Ölüm oruçları

Grup Yorum üyesi, bas gitarist İbrahim Gökçek, tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde, açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çevirmişti. Tahliye edildiği 24 Şubat’tan bu yana eylemini Küçük Armutlu’daki ‘Direniş Evi’nde devam ettiriyordu.

Gökçek’in temel taleplerinden biri konser yasaklarının sonlandırılmasıydı. Ayrıca tutuklu Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılması ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi de talepler arasındaydı.

Konser yasağının kaldırılacağına dair verilen söz üzerine Gökçek ölüm orucu eylemine 5 Mayıs’ta ara vermiş, ardından hastaneye kaldırılmıştı. Ancak yoğun bakıma alınan Gökçek, 7 Mayıs’ta yaşamını yitirmişti.

Gökçek’le aynı taleplerle açlık grevini ölüm orucuna dönüştüren Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek 3 Nisan’da, eyleminin 288’inci gününde yaşamını yitirmişti.

Mustafa Koçak da “adil yargılanma” talebiyle tutuklu bulunduğu Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin 297’nci gününde, 24 Nisan’da yaşamını yitirmişti.

Diğer yandan tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal da “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda.

Previous post
Açlık grevindeki altı tutuklu: Taleplerimiz karşılanmazsa ölüm orucuna başlarız
Next post
HDP: İktidar baroların sesini kısmak, STK’leri ele geçirmek istiyor