Ana SayfaGüncelCenazelerin kaldırıma gömülmesi BM ile AİHM’e taşınıyor

Cenazelerin kaldırıma gömülmesi BM ile AİHM’e taşınıyor

HABER MERKEZİ – Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılıp Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma gömülen cenazeler için BM ile AİHM’e başvuracak.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin toplu bir şekilde kaldırıma defnedildiği İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’nda yaptığı incelemeleri raporlaştırmıştı.

Cenazelerin insanlık onuru ile bağdaşmayacak şekilde defnedilmesinde sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında adli ve idari soruşturma açılması istenmişti.

Bu konudaki hukuki girişimlerini sürdüren ÖHD, bu kez Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmaya hazırlanıyor.

ÖHD üyelerinden Serhat Çakmak, “hukuksuzluklar silsilesi” ile dolu olduğunu belirttiği sürecin halen devam ettiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’a konuşan Çakmak, “Şu ana kadar cenazelerin teslimine ilişkin süreci takip ettik. Yapılan işlemlere ilişkin suç duyurularını yaptık ve bu süreçlerin takibini yapmaktayız. Son gelişmelerden sonra da iç hukuk yolları tüketilmeden birkaç uluslararası hukuk yoluna da başvuru yapacağız” dedi.

Çakmak, “Bu konudaki çalışmalarımızda devam etmekte olup gerekli raporlamaları ve görüşmeleri yaptıktan sonra bu hukuki yollara da başvurularımızı yapacağız. Öncelikle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği ve AİHM’e başvuru yapmaya hazırlanıyoruz” diye ekledi.

Garzan’dan Kilyos’a

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı 2017 yılında iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenaze aylarca Adli Tıp’ta bekletildi.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen ailelerin çoğu cenazelerini alamazken; şu ana kadar sadece 21 cenazenin kimlik bilgileri tespit edilerek, ailelerine teslim edildi. 261 cenaze ise halen ailelere teslim edilmedi.

267 cenazenin çıkarıldığı Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Garzan Mezarlığı / 2017, MA

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin, İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırımın kazılarak, 18 mezarlık için açılan bir alanda üst üste defnedildiği Mezopotamya Ajansı tarafından ortaya çıkarıldı.

Konuyu kamuoyunun gündemine taşıyan ajansın muhabirlerinden Erdoğan Alayumat, kaldırıma gömülen cenazelerin görüntülerine de ulaşarak, bunları yayımladı.

Konu Meclis’in gündemine de taşındı. HDP Milletvekili Nuran İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Cenazeleri üst üste yığarak beton yığınları ile üstünü kapatmak hangi hukuka, vicdana ve adalete sığmaktadır? Bu vahşeti hangi gerekçelerle açıklamayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü de verdiği önergede, “Ölümün politika malzemesi haline getirilmesi toplumsal travmayı derinleştirir, ortak toplumsal hafızada kopuşlar yaratır” derken; 261 cenazenin toplu bir şekilde gömülmesiyle ilgili Meclis araştırması istedi.


Kaldırıma gömülen cenazelerin görüntüleri ortaya çıktı

ÖHD’den cenazelerin kaldırıma gömülmesine ilişkin rapor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kütahya'da hamile kadını darp eden Mustafa Yaldız adli kontrolle serbest
Sonraki Haber
İran'da Rıza Eşrefi, 13 yaşındaki kızı Romina'yı uyurken öldürdü