Ana SayfaGüncel“Cenazelerin kaldırıma gömülmesi işkence suçudur”

“Cenazelerin kaldırıma gömülmesi işkence suçudur”

HABER MERKEZİ – TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazelerin Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma üst üste gömülmesinin “işkence suçu” olduğunu vurguladı.

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Yukarı Ölek köyünde bulunan Garzan Mezarlığı’ndan 19 Aralık 2017 yılında ailelerinden habersiz çıkarılan cenazelerin İstanbul’da Kilyos Mezarlığı içerisinde kaldırıma gömülmesine tepkiler gelmeye devam ediyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yapılan uygulamanın “işkence suçu” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

MA’dan Erdoğan Alayumat’a konuşan Korur-Fincancı, mezarlıkların yaşamını yitirenlerin anılması ve yas süreçlerinin sağlıklı işleyişi için gerek duyulan bellek mekânları olduğunu söyledi.

“Ancak” diye ekleyen Korur-Fincancı, Türkiye’de ölülerin yaşayanlar gibi “makul” ve “makul olmayanlar” diye ikiye ayrıldığını vurguladı.

Yaşamını yitirenlerin kendilerine ait kimlikten arındıklarını dile getiren Korur-Fincancı, mezarlığa ya da mezar yerine, gömme geleneklerine yönelik saldırılar ve eylemlerin aslında cenaze sahiplerine yönelik olduğunu belirtti.

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazelerin tamamının kimliği belirsiz olmadığına dikkat çeken Korur-Fincancı, şöyle devam etti: “Tümüne yönelik bir mezar açma ve 3 yıla yayılan bir kimliklendirme, daha doğrusu kimliklendirmeme ve bu şekilde gömme, yaşamını yitirenlerin yakınlarına yönelik kasıtlı bir acı vermektir. Dolayısıyla bu yapılanlar işkence suçu kapsamında değerlendirilmelidir” dedi

Cenazelerin kaldırıma gömülmesinin doğrudan muhatabının Mezarlıklar Müdürlüğü olduğunu söyleyen Korur-Fincancı, “Mezar yerlerine yönelik saldırılar insan hakları ihlalidir. Özellikle de yukarıda belirttiğim gibi ölenlerin yakınlarına yönelik bir hak ihlali olarak değerlendirilmelidir. Mezar açma ve inceleme süreçlerinin de yakınların acısını artırmayacak yöntemler gözetilerek yapılması gerekmektedir” dedi.

Kaldırıma üst üste gömülen cenazeler

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin, İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırımın kazılarak, 18 mezarlık için açılan bir alanda üst üste defnedildiği Mezopotamya Ajansı tarafından ortaya çıkarıldı.

Ortaya çıkan görüntülerde, numaralandırılmış 18 mezara, kemiklerin içinde yer aldığı plastik saklama kaplarının üst üste ve ayakla itilerek atıldığı görülüyordu.

Konu Meclis’in gündemine taşındı. HDP Milletvekili Nuran İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Cenazeleri üst üste yığarak beton yığınları ile üstünü kapatmak hangi hukuka, vicdana ve adalete sığmaktadır? Bu vahşeti hangi gerekçelerle açıklamayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü de verdiği önergede, “Ölümün politika malzemesi haline getirilmesi toplumsal travmayı derinleştirir, ortak toplumsal hafızada kopuşlar yaratır” derken; 261 cenazenin toplu bir şekilde gömülmesiyle ilgili Meclis araştırması istedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hızlı tren seferleri yeni kurallarla tekrar başladı
Sonraki Haber
Suriye Gelecek Partisi başkanına silahlı saldırı