Ana SayfaGüncelCenazelerin kaldırıma gömülmesi: ÖHD üyeleri incelemelerde bulundu

Cenazelerin kaldırıma gömülmesi: ÖHD üyeleri incelemelerde bulundu

HABER MERKEZİ – ÖHD üyesi avukatlar, 261 kişiye ait cenazelerin kaldırıma kazılan 18 mezara toplu olarak gömüldüğü Kilyos’taki kimsesizler mezarlığında incelemelerde bulundu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin kimsesizler için ayrılan parsellere defnedildiği İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’na giderek incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemelerin ardından kısa bir açıklama yapan ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Bülent Aşa, konuya ilişkin kamuoyun yansıyan haberler üzerine harekete geçtiklerini dile getirdi.

MA’da yer alan habere göre Aşa, “Yapılan uygulamanın ne hukuki olarak ne de ahlaki bir açıklamasının olmadığını” söyledi.

Bulundukları incelemelere ilişkin bir rapor hazırlayıp, bunu ileriki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyen Aşa, akabinde konuyu gerek ulusal gerekse uluslararası yargıya taşıyacaklarını ifade etti.

267 cenazenin çıkarıldığı Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Garzan Mezarlığı / 2017, MA

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı 2017 yılında iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenaze aylarca Adli Tıp’ta bekletildi.

2 buçuk yıl geçmesine rağmen ailelerin çoğu cenazelerini alamazken; şu ana kadar sadece 21 cenazenin kimlik bilgileri tespit edilerek, ailelerine teslim edildi. 261 cenaze ise halen ailelere teslim edilmedi.

Son olarak Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin, İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırımın kazılarak, 18 mezarlık için açılan bir alanda üst üste defnedildiği ortaya çıktı.

Konu Meclis gündemine taşındı. HDP Milletvekili Nuran İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Cenazeleri üst üste yığarak beton yığınları ile üstünü kapatmak hangi hukuka, vicdana ve adalete sığmaktadır? Bu vahşeti hangi gerekçelerle açıklamayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

“Ölümün politika malzemesi haline getirilmesi toplumsal travmayı derinleştirir, ortak toplumsal hafızada kopuşlar yaratır” diyen HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ise 261 cenazenin toplu bir şekilde gömülmesiyle ilgili Meclis araştırması istedi.


MA: Bitlis’ten çıkarılan 261 cenaze İstanbul’da kaldırıma defnedilmiş

Cenazelerin kaldırıma gömülmesi Meclis’in gündeminde

Previous post
Boşanma aşamasında olduğu kadına şiddet uygulayan erkek hakkında işlem yapılmadı
Next post
Iğdır Belediye Eşbaşkanı Çelik serbest bırakıldı