Ana SayfaDünyaÇerkes Soykırımı’nın 156’ncı yılı

Çerkes Soykırımı’nın 156’ncı yılı

HABER MERKEZİ – Bugün 21 Mayıs 1864, Çerkes Soykırımı’nın yıldönümü. Önce Çarlık Rusyası’nın nüfus politikası kapsamında sürgün ve soykırıma maruz kaldılar. Gittikleri Osmanlı’da, yerleştirildikleri ülkelerde asimilasyonun kurbanı oldular. Soykırımın 156. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan HDP, tarihi ve siyasi sorumluluğu olan Rusya Federasyonu ile Türkiye ve dünyayı Çerkes soykırımını tanımaya davet etti.

Çerkeslerin, Çarlık Rusyası’nın nüfus politikası kapsamında sürgün ve soykırıma tabi tutulmasının üzerinden 156 yıl geçti.

“Anavatanları Çerkesya’nın bağımsızlığını yüzyıllarca işgalcilere karşı savunan Çerkesler, 21 Mayıs 1864 yılında Çarlık Rusya’sına yenilip, sürgün yollarına düşürüldüler.

Anayurtlarından koparılarak kara ve deniz üzerinden, insanlık dışı koşullarda sürgüne tabi tutuldular.

Sürgün sırasında 1,5 milyon Çerkes topraklarından, yaşam alanlarından koparıldı, sürgün yollarında 500 binden fazla Çerkes yaşamını kaybetti.

Hayatta kalanlar ise Osmanlı’nın iskân politikaları gereği Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu’ya, Suriye, Irak, Ürdün gibi ülkelere dağınık bir şekilde yerleştirildi.

Kimlikleri, dilleri, örgütlenmeleri yasaklandı, topraklarından koparılan Çerkesler sürgün yaşadıkları topraklarda asimile edildi.

Pyotr Nikolayevich’e ait Çerkeslerin sürgünü tablosu (Resmin alındığı yer: bianet)

Soykırımı’nın yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yapan HDP, Çerkeslerin kimliklerinin ve tüm taleplerinin kabul edilmesi gerektiği vurguladı.

Açıklamada, “Çerkesler 156 yıldır adalet arıyor, insanlığın bu büyük dramla yüzleşmesini, yaralarının sarılmasını bekliyor. Başta tarihi/siyasi sorumluluğu olan Rusya Federasyonu’nu olmak üzere, Türkiye’yi ve dünyayı Çerkes soykırımını tanımaya davet ediyoruz” denildi.

Çerkeslerin kimliklerini, dillerini, kültürlerini yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlüklerin kabul edilmesini isteyen HDP açıklaması şöyle noktalandı: “Bu coğrafyada yaşanan tüm soykırımlar ve katliamlarla yüzleşilmeden yaraların sarılamayacağını biliyoruz. Yaralarımızı sarmanın yolu ise eşit ve özgür bir yaşamdan geçiyor. Halkların Demokratik Partisi olarak, Çerkes Soykırımını kınıyor, Çerkeslerin haklı taleplerinin her zaman yanında ve takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.”

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi de soykırımın acısını paylaştığını belirterek, “Çerkes halkına tarihsel vatanlarına dönebilme garantisinin verilmesi” çağrısı yaptı.

Açıklamada, “156’ncı yılında Çerkes soykırımının acısını bir kez daha paylaşıyor; Çerkeslerin nezdinde soykırım ve sürgüne uğrayan tüm halkları anıyor; anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesinde omuz omuza olduğumuzu bilmelerini istiyoruz” denildi.

Previous post
Anarkafeminist manifesto 1.0
Next post
Kadınlardan siyasi tutuklular için kampanya: "Dayanışma bizi yaşatır"