Ana SayfaGüncelÇeyrek asırlık mücadele: Cumartesi Anneleri engele rağmen Galatasaray’a karanfiller bıraktı

Çeyrek asırlık mücadele: Cumartesi Anneleri engele rağmen Galatasaray’a karanfiller bıraktı

HABER MERKEZİ – Mücadelelerinin 25’inci yılında kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı’na giderek polis engeline rağmen karanfiller bırakan Cumartesi Anneleri, kayıplarını aramaktan ve Galatasaray’dan asla vazgeçmeyecekleri mesajı verdi.

Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle eylemlerini sürdüren Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın mücadelesi 25’inci yılına girdi.

27 Mayıs 1995’ten beri “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” diyerek her Cumartesi günü oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftadan bu yana Galatasaray Meydanı’nda oturmaları yasaklanmıştı.

Cumartesi Anneleri, mücadelelerinin 25’inci yılı dolayısıyla meydanda açıklama yapmak istedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin de eyleme katılarak destek verdiği hak savunucuları, yine polis engeli ile karşılaştı.

Etrafı bariyerlerle çevrili meydanın girişinde önleri polis tarafından kesilen Cumartesi Anneleri, bunun üzerine yanlarında getirdikleri karanfilleri bariyerlerin üzerinden meydana attı.

Karanfiller atılırken “Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz”, “Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” sloganları atıldı.

21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra cenazesine kimsesizler mezarlığında ulaşılan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ise bu sırada yaptığı açıklamada, Galatasaray Meydanı’na ilk olarak 1995 yılında çıktıklarını hatırlatarak, “Annelerimizi kaybettik bu meydanda, kardeşlerimizi kaybettik. Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen ve cenazesi kimsesizler mezarlığına defnedildiği ortaya çıkan Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç da “Çeyrek asırdır buradayız. Bin yıl da geçse vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren ise şunları söyledi: “Annelerimiz burada evlatlarını aradı. Evlatlarının cesetlerini aradı. Annem devletten alacaklı gitti. Annelerimizin buradan alacağı var. Gözaltında kaybetmek insanlık suçudur. Bu suçu işleyenlerden mutlaka hesabı soracağız. Bizler sizden hesap soruyoruz. Failler ortaya çıkana kadar sizden hesap isteyeceğiz.”

Mesajlarını bu şekilde veren Cumartesi Anneleri/İnsanları ardından İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek İHD İstanbul Şube binasına gitti.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı. Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucularına polis saldırmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek, “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise her hafta olduğu gibi 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ifade etmişti.

Ancak Cumartesi Anneleri’nin polis ablukasına alınan Galatasaray Meydanı’na gitmelerine ne 701’inci hafta ne de sonraki haftalarda izin verilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık sınırı 2 bin 400 liranın üzerine çıktı
Sonraki Haber
HRW'den 'infaz' eleştirisi: On binlerce tutuklu özellikle kapsam dışı bırakıldı