Ana SayfaDünyaÇin’den Hong Kong için yeni “güvenlik yasası” girişimi

Çin’den Hong Kong için yeni “güvenlik yasası” girişimi

HABER MERKEZİ – Çin, geçtiğimiz yıl yapılan eylemlerin ardından Hong Kong’a yönelik yeni bir “ulusal güvenlik yasası” getirmeye hazırlanıyor. Bu adım hem Hong Kong hem de ABD’de tepki ile karşılandı.

Hong Kong’daki Pekin karşıtı protestoları kontrol altına almak için yeni bir ulusal güvenlik yasa tasarısı Çin parlamentosuna sunuldu.

Çin Ulusal Halk Kongresi’nde konuşan Daimi Komite Başkan Yardımcısı Wang Chen, yeni yasanın Hong Kong’da “karmaşa çıkaran yabancı güçlerin engellenmesi için” gerekli olduğunu iddia etti.

Chen bahsettiği güçlerin kim olduğunu söylemedi, ancak Pekin yönetimi daha önce ABD’yi Hong Kong’a müdahale etmekle suçlamıştı.

Wang Chen, “Onları yasaya uygun şekilde engellemek, durdurmak ve cezalandırmak için güçlü önlemler almalıyız” ifadelerini kullandı.

Yasa tasarısı ‘bölücülük’, ‘yıkıcı faaliyetler’, ‘terör faaliyetleri’ ve ‘yabancıların müdahalesi’ne ilişkin yeni düzenlemeler içeriyor.

Protesto çağrıları

Çin’in bu girişiminin Hong Kong’da yeni protestolara yol açabileceği tahmin ediliyor.

Hong Kong’da söz konusu yasa tasarısına karşı protesto çağrıları yapılmaya da başlandı.

Hong Kong’da geçen yıl düzenlenen eylemlere polisin mavi biber gazı sıkma anı

Hong Kong’da geçen yıl insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek yasa tasarısına karşı geniş çaplı protesto gösterileri düzenlenmişti. Protestoların hız kesmemesi üzerine tasarı askıya alınmıştı.

ABD’den tepki

Hong Kong’da yeni protestolara yol açabileceği belirtilen Çin’in bu adımı nedeniyle ABD’den de tepki geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in Hong Kong üzerinde daha fazla kontrol elde etme çabasına karşı Washington’un “çok sert” şekilde tepki vereceğini ifade etti.

Hong Kong hakkında

Hong Kong, 1997 yılında Britanya tarafından Çin Halk Cumhuriyeti’ne iade edilmesinden bu yana, özel idare adı altında özerk bir konuma sahip.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı bu özerk bölge, Britanya’nın 1842’de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hakimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor.


Karınca, DW Türkçe
Previous post
Karakolda önce 'marş' işkencesi, sonra 'fiziki mesafeyi' ihlalden para cezası
Next post
Virüsün bulaştığı depo işçisi tedavisi sürerken işten çıkarıldı