Ana SayfaDünyaÇocuklarda görülen ‘Kawasaki’ benzeri sendrom: ‘Corona’yla ilişkisi var mı?

Çocuklarda görülen ‘Kawasaki’ benzeri sendrom: ‘Corona’yla ilişkisi var mı?

HABER MERKEZİ – Avrupa’nın bazı ülkelerinde görülen, çocuklarda ölüme yol açan Kawasaki benzeri sendrom DSÖ’nün de gündeminde. Yapılan açıklamada sendromun varlığı doğrulandı. Sendromun Corona virüsü ile bağlantısının olup olmadığı araştırılıyor. Peki, hastalığın belirtileri neler? Corona virüsüyle bağlantısı olası mı?

Avrupa ülkelerinde “Kawasaki” şüphesi taşıyan çocuk hasta sayısında sert artış var. Hastalığın Corona virüsü ile ilişkisi araştırılıyor.

Kawasaki sendromu olarak da bilenen Kawasaki hastalığı özellikle beş yaş altı çocuklarda görülüyor.

Üç günden uzun süren ateş, döküntü, ağız içinde, dilde ve gözlerde kızarıklık ile kendisini gösteren bir çocuk hastalığı olan Kawasaki eğer tedavi edilmezse uzun süreli kalp komplikasyonlarına sebebiyet veriyor.

Kawasaki hastalığının Corona virüsü ile bağlantısı var mı yok mu, henüz net değil. Ancak İtalyan ve Britanyalı sağlık uzmanları son dönemde ağır enflamasyon şikayetiyle hastanelere getirilen çocuklarda Covid-19 ilişkisini araştırıyor.

Özellikle İtalya’nın kuzey bölgeleri ile İngiltere’de yüksek ateş ve damar sertliği şikayetiyle hastanelere gelen 9 yaş altı çocukların sayısında sıra dışı artış gözleniyor. Bu ülkeler Covid-19 salgının yaygın görüldüğü yerler.

DSÖ’nün gündeminde

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 konusundaki teknik yöneticisi Dr. Maria Van Kerkhove konuya dair açıklamasında yeni sendromun varlığını doğruladı.

Çocuklarda görülen hastalığı mercek altına aldıklarını söyleyen Dr. Kerkhove, küresel klinisyen şebekesini, yeni sendrom konusunda tetikte olmaya ve sistematik bilgi toplamaya çağırdıklarını belirtti.

Kerkhove, “Ancak sendrom çok ender görünüyor” ifadesini kullandı.

DSÖ yetkilileri ayrıca Covid-19’un çocuklarda kendisini hafif belirtilerle gösterdiğine ve virüsten etkilenenlerin de tamamen iyileştiğine dikkat çekiyor.

‘Corona’ ile bağlantısı var mı?

Kawasaki sendromunun varlığı, İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) doktorlara yolladığı bilgi notuyla ilkin kamuoyuna yansıdı.

Hastaların bir kısmında Corona virüsü tespit edilmesi ise yeni sendromun mevcut salgınla bağlantılı olabileceği kuşkusunu beraberinde getirdi.

NHS verilerine göre vakalar, “sitokin fırtınası” olarak bilinen, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisiyle ortaya çıkan sendroma benzer özellikler de gösteriyor.

Çoğu durumda virüsün kendisinden ziyade, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi, hayati tehlike teşkil ediyor.

İngiltere’nin ardından aralarında İtalya, İspanya, ABD, İsviçre, Belçika ve Fransa’nın da yer aldığı bir dizi başka ülkede de ortaya çıkan yeni sendromda, şu ana kadar bilinen vaka sayısı 100’e yaklaştı.


Karınca, Euronews, NTV
Previous post
Taksim'de 1 Mayıs'a engel: DİSK yöneticileri dahil çok sayıda gözaltı
Next post
Rapor: Salgın 2 yıl devam edebilir, sonbaharda daha büyük ikinci bir dalga gelebilir