Ana SayfaDünya“Salgının yavaşlatılmasında büyük başarılar elde edildi” diyen DSÖ’den uyarı

“Salgının yavaşlatılmasında büyük başarılar elde edildi” diyen DSÖ’den uyarı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında hayatları kurtarma konusunda büyük başarılar elde edilmesinden memnuniyetini dile getiren Dünya Sağlık Örgütü, ülkelerin önlemleri “yavaş” ve “istikrarlı” şekilde kaldırması gerektiğini söyledi. Örgüt, salgının daima yeniden yükselişe geçme ihtimali olduğu uyarısında da bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.

Ghebreyesus, bazı ülkelerin son günlerde Covid-19 salgının yayılmasını engellemek için getirdikleri karantina uygulamalarını kademeli olarak kaldırmaya başladığını hatırlattı ve ekledi:

“İyi haber şu ki virüsün yavaşlatılmasında ve nihayetinde hayatları kurtarma konusunda büyük başarılar elde edildi. Bununla birlikte, bu tür güçlü tedbirlerin bir bedeli var.”

“Birçok insanın hayatını olumsuz etkileyen kısıtlamaların ciddi sosyoekonomik getirileri olduğunu kabul ediyoruz” ifadesini kullanan Ghebreyesus, sosyal hayatı ve gelir kaynaklarını korumak için ülkelerin önlemleri “yavaş” ve “istikrarlı” şekilde kaldırması gerektiğini söyledi.

Ghebreyesus, bunun, gerek ekonomilerin gidişatı gerekse virüse karşı “tetikte” olma adına “kilit” öneme sahip olduğunu vurguladı.

“Salgın yeniden yükselişe geçebilir”

Ghebreyesus, Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde karantinanın kaldırılmasından sonra Covid-19 vakalarında artış gözlemlendiğine de dikkati çekti.

Güney Kore’de salgının tekrar patlak vermesi üzerine ülkede bar ve gece kulüplerinin kapatıldığını anımsatan Ghebreyesus, ayrıca Almanya’da da kısıtlamaların gevşetilmesiyle vaka sayılarında artış olduğuna dair raporlar aldıklarını aktardı.

Ghebreyesus, “Şükür ki her üç ülke de yeniden ortaya çıkan vakaları tespit ederek bunlara karşılık verecek sisteme sahip” dedi.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da ülkelerin kısıtlamaları kaldırırken “son derece dikkatli” davranması gerektiğine dikkati çekti.

Ryan, kısıtlamaların kaldırılmasından memnun olmakla birlikte salgının daima yeniden yükselişe geçme ihtimali olduğu uyarısında bulundu.




Önceki Haber
Canlı Blog | Salgın sürerken Türkiye'de 'normalleşme' adımları
Sonraki Haber
Yeni dünyalara kapı açacak kısa film seçkisi: “İçeriden Bir Gezinti”