Ana SayfaGüncelDargeçit’te bir mağarada onlarca insana ait kemik bulundu

Dargeçit’te bir mağarada onlarca insana ait kemik bulundu

HABER MERKEZİ – Mardin Dargeçit’te bir mağarada çok sayıda insana ait kemikler bulundu. Kemiklerin hangi dönemden kaldığı bilinmezken, Dargeçit 90’lı yıllardaki faili meçhul cinayetler ile anılan bir yerleşim yeri.

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Akyol kırsal mahallesi Gulbiş mezrasında bir mağarada onlarca insana ait kemikler bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, kemikleri bulan ve babası Yahya Yakut’u 1993’te faili meçhul cinayette kaybeden mahalle sakinlerinden İrfan Yakut, bölgeye gidip kemikleri görüntüleyerek Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunduğunu söyledi.

Savcılık başvurusunun ardından olay yerinde inceleme yapılırken, bölgeye girişler jandarma kontrolüne alındı.

Kemiklere dair savcılık başvurusu yapan İrfan Yakut, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube avukatları ile olay yerine geldi. Ancak savcılık sadece Yakut’un inceleme sırasında bölgeye girişine izin verdi.

Kemikler ATK’ye gönderilecek

Mağarada yapılan incelemenin ardından kemikler torbalara konularak Dargeçit Adliyesi’ne götürüldü. Kemiklerin buradan İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderileceği belirtildi.

Yakut: Tarihi eser değil, babamı arıyorum

Mardin Valiliği’nden de konuya ilişkin açıklama geldi.

“Yapılan keşif çalışmalarında, mağaranın eski dönemlere ait izler ve yapılar barındırdığı görülmüş, mağarada bulunan 35-40 civarı kafatası ve insan kemiğinin tarihi dönemlere ait olabileceği değerlendirilerek konuyla ilgili İl Kültür Turizm Müdürlüğü bilgilendirilmiş ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından konuyla ilgili soruşturma devam ettirilmektedir.”

Valilik açıklamasında, mağaradaki kemikleri bulup ihbarda bulunan İrfan Yakut’un bölgede “tarihi eser aramak” amacıyla bulunduğunu ileri sürüldü.

Kendisine yönelik bu ithama tepki gösteren Yakut ise “Bugüne kadar bir an olsun define ya da tarihi eser aramak için gezmedim” ve ekledi: “Ben babamın akıbetini ve faillerini soruyorum. Tarihi eser değil, babamı arıyorum.”

Yakut ayrıca, “Biz bir an önce soruşturmanın tamamlanmasını ve kemiklerin kimliklendirilmesini, hangi döneme ait olduklarının ortaya çıkarılmasını bekliyoruz” diye belirtti.

90’lı yıllara ait olabilir

Bulunan kemiklerin hangi dönemden kaldığı bilinmiyor. Ancak Dargeçit 1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetler ile anılan bir yerleşim yeri.

İHD Mardin Şube Başkanı Fevzi Adsız, kemiklerin 90’lı yıllarda faili meçhul cinayette hayatını kaybedenlere ait olduğu düşüncesinde olduklarını ifade etti.

Dargeçit JİTEM Davası kapsamında kaybedilen kişilere ait kemikler olabileceğini söyleyen Adsız, “Daha önce yedi kişinin cenazesine ulaşılmıştı, üç kişinin cenazesine ulaşılamamıştı. Kaybedilenlere ait olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Dargeçit JİTEM Davası

Dargeçit JİTEM Davası, Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasında biri uzman çavuş, üçü çocuk olmak üzere, toplam sekiz kişinin zorla kaybedilmesiyle ilgili bir dava.

Dargeçit’te Davut Altunkaynak (12), Seyhan Doğan (13), Nedim Akyön (16), Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Olcay (20), Abdurrahman Coşkun (21) ve Süleyman Seyhan (57) gözaltında kaybedilmişti.

2012, 2013 ve 2015 tarihlerinde yapılan kazılar sonucunda, gözaltına alınan kişilerden bazılarının ağır işkence izleri taşıyan kemiklerine ulaşılmıştı.

Davada, aralarında dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren ve Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire’nin de bulunduğu 18 kişi yargılanıyor.

Dava, “güvenlik” gerekçesiyle Adıyaman’da görülüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması
Sonraki Haber
Kazım Öz imzalı ‘Fotoğraf’ filmi erişime açıldı