Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik 15-16 milyona ulaşabilir

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik 15-16 milyona ulaşabilir

HABER MERKEZİ – Son TÜİK ve İŞKUR işsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR, salgın sürecinde yaşanan işsizliğin raporlara yansımadığını belirterek, “Geniş tanımlı işsizliğin 15-16 milyon civarına ulaşabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Salgın öncesi bu son işsizlik verilerine göre işsizlik 1,1 puanlık azalış ile yüzde 13,6 seviyesinde gerçekleşti, genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 24,4 oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), hem TÜİK’in bu verilerini hem de Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 8 Mayıs’ta açıklanan işgücü verilerini değerlendirdiği raporunu paylaştı.

‘Salgının yarattığı ekonomik depremin sonuçlarının ancak Haziran ve Temmuz ayında TÜİK sonuçlarında görülebileceğinin’ ifade edildiği açıklamada, bu haliyle bile TÜİK’in ‘vahim bir tabloya’ işaret ettiği kaydedildi.

Bir önceki yıla göre işgücünde 1 milyon 102 bin azalma olduğuna dikkat çekilen raporda, “Öte yandan iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve özellikle de ümidini kaybeden işsizlerin sayısında ciddi bir tırmanış olduğu görülüyor” denildi.

Ümidini kaybeden işsiz sayısının bir önceki yıla göre 486 bin artarak 1 milyon 107 bine yükseldiğinin belirtildiği raporda, bu tablonun, işsizlerin iş arama ümidini kaybettiklerini gösterdiği ifade edildi.

Raporda İŞKUR verilerine de değinilerek, Nisan 2020 açık iş ve işe yerleştirme istatistiklerinin, Corona virüsü salgınının yarattığı işsizlik dalgasının öncü göstergesi olarak yorumlandı.

İşsizliğin düşmediği, geniş tanımlı işsiz sayısının 8.5 milyona yükseldiği not edildi.

DİSK-AR’a göre, dar tanımlı işsizlik azalıyor görünürken, geniş tanımlı işsizlik artıyor. Raporda, dar tanımlı işsizliğin 4,7 milyondan 4,2 milyona düştüğü, geniş tanımlı işsiz sayısının ise 7,6 milyondan 8,4 milyona çıktığı belirtiliyor.

Salgın nedeniyle iş ve istihdam kaybının tahmini olarak hesaplanabileceği belirtilen açıklamada, “Tahminimiz Covid-19’un ilk aylardaki etkisinin (Mart-Nisan-Mayıs) 7 ile 8 milyon yeni istihdam ve iş kaybına yol açacağı yönündedir” diye belirtildi.

Böylece Covid-19 salgınının ilk dönemlerinde dar tanımlı iş ve istihdam kaybının 12 milyona, geniş tanımlı işsizliğin ise 15-16 milyon civarına ulaşabileceğinin tahmin edildiği vurgulandı.


Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Rapor: Salgın işsizlikte tsunami etkisi doğurabilir




Önceki Haber
Twitter'dan 'Covid-19 uyarı' etiketi
Sonraki Haber
Tutuklu gazetecinin aktardığı hak ihlalleri Meclis gündeminde