Ana SayfaGüncelDSÖ: Sıtma ilacının klinik araştırmaları durduruldu

DSÖ: Sıtma ilacının klinik araştırmaları durduruldu

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 tedavisinde kullanılan hidroksiklorokinin klinik araştırmalarının durdurulduğunu duyurdu. Peki, sıtma ilacı nedir? Yararlı veya zararlı mı? Araştırmalar ne diyor? Yanıtları haberimizde.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans aracılığıyla basın toplantısı düzenledi.

DSÖ’nün salgına karşı dünya çapında bir savaş verdiğini belirten Ghebreyesus, bu noktada araştırma ve geliştirme konusunda ‘agresif çalıştığını’ söyledi.

Ghebreyesus, iki ay önce, dört ilaç ve ilaç kombinasyonunun Covid-19’a karşı etkinliğini değerlendirmek için ‘Dayanışma Denemesi’ni başlattıklarını anımsatarak, deneme kapsamında 35 ülkeden 400’den fazla hastanenin aktif olarak hasta kabul ettiğini aktardı.

Şimdiye kadar 17 ülkeden 3 bin 500 hastanın deneme için kayıt yaptırdığını belirten DSÖ Direktörü Ghebreyesus şunları söyledi:

 “Cuma günü, Lancet (tıp dergisi), hidroksikolorokin ve klorakin ve bunların hastaneye yatırılan Covid-19 hastaları üzerindeki etkilerini gözlemleyen bir çalışma yayınladı.
“Yetkililer, ilacın tek başına veya makrolid ile kullanıldığında, daha yüksek bir ölüm oranı tahmin ettiklerini bildirdiler.”

Ghebreyesus, ertesi gün “Dayanışma Denemesi Yürütme Grubunun” toplandığını ve Covid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan hidroksiklorokin ilacının kullanımının “güvenlik endişeleri” nedeniyle geçici olarak askıya alındığını belirtti. Ghebreyesus, diğer ilaçların denemelerinin ise devam ettiğini bildirdi.

Hidroksiklorokin hakkında

  • Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin, belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisi için kullanılan bir ilaç.
  • Madde özellikle klorokine cevap veren sıtma için kullanılır.
  • Diğer kullanımlar arasında romatoid artrit, lupus ve porfiri kutanea tarda tedavisi bulunur.
  • Ağız yoluyla alınır.

Çalışmaları başlanmıştı

Bazı ülkeler, bu ilacın kullanımını azaltmak için bazı düzenlemeler getirdi ama ilaç piyasasında özel sektörün faal olduğu bazı ülkelerde hala çok rağbet görüyor ve satışı yaygın yapılıyor.

Yaygın olarak bilinen, ucuz ve üretimi kolay bir ilaç. Sıtma hastalarında ateşin düşürülmesi ve iltihabın giderilmesi için kullanılmıştı.

BBC sağlık muhabiri James Gallagher, “Laboratuvar çalışmalarında klorokinin koronavirüsü bloke ettiği görülüyor. Doktorların tedaviye yardımcı olduğunu kanıtlayan veriler olduğunu söylediği bazı anekdotlar var” diyor.

Ama bu ilacın mevcut hastalarda nasıl etki yarattığını göstermek açısından oldukça önemli olan klinik deneyler tamamlanmadı.

Çin’de, ABD’de, Britanya’da ve İspanya’da deneyler halen devam ediyor.

Avrupa, Afrika, Asya ve Latin Amerika’dan 40 binden fazla sağlık çalışanına klorokin, hidroksiklorokin veya bir plasebo verilerek yeni bir test çalışması yanı sıra Britanya’daki Brighton ve Oxford üniversiteleri de 21 Mayıs günü çalışmalara başlamıştı.

Küresel denemeye katılan ilk Britanyalı katılımcılar Brighton ve Sussex Üniversitesi Hastaneleri ile Oxford’daki John Radcliffe Hastanesi’ne kayıt yaptırmıştı.

Katılımcılara üç ay boyunca ya hidroksiklorokin ya da bir plasebo verileceği açıklanmıştı.

Testle bu ilaçların virüse maruz kalan sağlık çalışanlarının bulaşmasını engelleyip engellemeyeceğini test ediliyor.

Yararlı veya zararlı mı?

Çalışmanın öncülerinden olan Oxford Üniversitesi’nden Prof Nicholas White, “Klorokin veya hidroksiklorokin’in Covid-19’a karşı faydalı veya zararlı olup olmadığını gerçekten bilmiyoruz” açıklamasında bulunuyor.

White, ancak katılımcı veya araştırmacıların kimin ilacı veya plasebo verildiğini bilmediği böyle bir randomize kontrollü çalışma, bunu öğrenmenin en iyi yolu olmadığını söylüyor.

Brighton’da ve aynı zamanda çalışmaya liderlik eden Sussex Tıp Okulu’ndan Prof Martin Llewelyn, “Yaygın olarak bulunan, güvenli ve etkili bir aşı için önümüzde uzun bir yol olabilir” diyor ve ekliyor:

“Klorokin ve hidroksiklorokin olarak iyi tolere edilen ilaçlar Covid-19’a yakalanma şansını azaltabilirse, bu inanılmaz derecede değerli olacaktır.”

Hidroksiklorokin, vücudun bağışıklık tepkisini düzenliyor ve ayrıca aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin neden olduğu enflamatuar bir hastalık olan romatoid artrit ve Lupus’un tedavisinde de kullanılıyor.

Araştırmalar ne diyor?

Sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin ve klorokin tedavisi uygulanan Covid-19’un ağır seyrettiği hastalarda, hayatını kaybetme veya ciddi kalp aritmisi yaşama olasılığının daha yüksek olduğu yeni bir araştırmayla ortaya çıktı.

Tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmada aralık ve nisan ortası tarihleri arasında 671 farklı hastanede tedvi gören 96 binin üzerinde Covid-19 hastası incelendi.

Yaklaşık 15 bin hastaya hidroksiklorokin ya da klorokin tedavisi veya bu ilaçlardan biriyle beraber antibiyotik kullanılan bir tedavi uygulandı.

Dört farklı tedavi grubunda da ölüm risknin daha fazla olduğu görüldü.

Kontrol grubundaki hastalarda yaklaşık her 11 hastada biri hayatını kaybederken, hidroksiklorokin ya da klorokinle tedavi edilen hastalarda bu oran yaklaşık altı hastada birdi.

Klorokin ve antibiyotik tedavisinde ölüm oranı yaklaşık beş hastada bir, antibiyotik eşliğinde hidroksiklorokin tedavisinde ise oran yaklaşık dört hastada bir olarak gözlemlendi.

Araştırmacılar ayrıca bu dört tedaviden herhangi biri uygulanan hastalarda ciddi kalp aritmisi geliştiğini belirtti. Bu hastaların oranı yüzde 8’le en yüksek antibiyotik eşliğinde hidroksiklorokin tedavisi uygulanan gruptaydı. Kontrol grubunda ise aynı oran yalnızca yüzde 0.3’tü.

Britanya ve ABD’deki Lupus yardım kuruluşları, Covid-19 ile ilişkili ilaca olan talebin, ona zaten güvenen hastaların arzını tehdit edebileceği endişelerini dile getirmişti.

Trump kullandığını söylemişti

ABD Başkanı Donald Trump, 19 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Covid-19’dan korunmak için hidroksiklorokin kullanmaya başladığını söylemiş, bunu kendisinin istediğini ve doktorlarının da itiraz etmediğini kaydetmişti.

Trump geçtiğimiz günlerde yaptığı son açıklamada ise hidroksiklorokin dozunu önümüzdeki 1-2 gün içinde tamamlayacağını söylemişti.


Karınca, BBC Türkçe, Diken

Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı ‘ölüm riskini artırıyor’




Önceki Haber
Erdoğan'dan 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' açıklaması
Sonraki Haber
Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı beş buçuk milyonu aştı