Ana SayfaDünyaDSÖ’den uyarı: Covid-19, HIV gibi kalıcı olabilir

DSÖ’den uyarı: Covid-19, HIV gibi kalıcı olabilir

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü’nden Michael Ryan, Covid-19 salgınının tıpkı HIV gibi kalıcı olabileceği uyarısında bulunarak, “Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir” dedi. Ryan, salgına karşı en büyük umutlarının tüm dünyanın eşit şekilde yararlanabileceği “çok etkili” bir aşının bulunması olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO) Acil Durumlar Programı Direktörü Michael Ryan, İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında soruları cevapladı.

Dünyanın pek çok ülkesinde normal yaşama yeniden dönüş için “önlemlerin gevşetilmesine” yönelik adımlar atıldığını belirten Ryan, bununla birlikte salgının kontrol altına alınabilmesi için “çok uzun bir yol” olduğunu vurguladı.

Ryan, “Hepimiz, yeni salgın dalgaları tespit edilmeden tecritlerin gevşetilmesi durumunda halk sağlığı ve ekonomik felaketlerin kısır döngüsünün ortaya çıkmasından endişe ediyoruz” ifadesini kullandı.

Covid-19’a yönelik aşı çalışmaları hakkındaki bir soru üzerine ise Ryan, “Şunu masaya koymanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir. Bu virüs çekip gitmeyebilir.” uyarısını yaptı.

“HIV de gitmedi ve şartlarına alıştık.” diyen Ryan, HIV’e karşı tedavi ve önleyici yöntemler bulduklarını, dolayısıyla insanların eskisi gibi HIV’den korkmadığına işaret etti.

Ryan, “HIV’li insanlara uzun ve  sağlıklı yaşam sunuyoruz ancak bu iki hastalığı karşılaştırmıyorum. Bence gerçekçi olmamız önemli ve kimsenin bu hastalığın (Covid-19) ne zaman veya yok olup olmayacağını tahmin edebileceğini sanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut risk değerlendirmesini azaltmak için Covid-19’un “kayda değer” şekilde kontrol altına alınabilmesi gerektiğine vurgu yapan Ryan, virüse karşı en büyük umutlarının tüm dünyanın eşit şekilde yararlanabileceği “çok etkili” bir aşının bulunması olduğunu kaydetti.

HIV nedir? 

  • HIV (İngilizce: Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), AIDS’e yol açan virüs.
  • HIV, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Ancak ilaçlarını düzenli kullanan HIV pozitiflerde yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlarla birlikte virüs saptanamayacak düzeye geliyor.

AIDS nedir?

  • AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, Sonradan Edinilen Bağışıklık Sistemi Yetersizliği Sendromu) anlamına gelir.
  • ‘Sonradan Edinilen’ ifadesi hastalığın irsi (genetik) olmadığını anlamına gelmektedir.
  • ‘Bağışıklık Sistemi Yetersizliği’ ifadesi ise vücudun bağışıklık sisteminin çökmesi anlamına gelmektedir.
  • Bir HIV pozitif hastaymış gibi görünmeyebilir veya enfekte kişi kendini hasta hissetmeyebilir.
  • Çünkü, HIV pozitiflerde semptomların ortaya çıkmasına ve ölüme yol açan şey HIV’in kendisi değil, vücudun bağışıklık sisteminin çökmesiyle tamamen savunmasız kaldığı diğer enfeksiyonlardır.
  • Yani düzenli tedavi ile AIDS aşamasından geçebilir ve herhangi bir hastalığı olmayan biri gibi yaşayabilir.

Dünya çapında rakamlar ne?

  • HIV’in görüldüğü tarihten bu yana dünya çapında 75 milyon kişi enfekte oldu.
  • 32 milyon kişi HIV sebebiyle hayatını kaybetti.
  • 2018 yılı sonu itibariyle dünyada yaklaşık 37.9 milyon kişi HIV ile yaşıyor.



Önceki Haber
301 madenci anıldı: "Sizin normaliniz Soma ise bizim normalimiz mücadeledir"
Sonraki Haber
Gülistan Doku 130 gündür kayıp: 'Baraj boşaltılsın'