Ana SayfaDünyaDünya Sağlık Örgütü’ne uluslararası soruşturma

Dünya Sağlık Örgütü’ne uluslararası soruşturma

HABER MERKEZİ – Covid-19 müdahalesi nedeniyle eleştirilen Dünya Sağlık Örgütü’ne uluslararası soruşturma yapılmasına karar verildi. Kararın altında Çin’in de bulunduğu Birleşmiş Milletler üyesi 194 ülkenin imzası var.

Covid-19 salgını karşısındaki tutumu nedeniyle hedefe konan Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ/WHO) uluslararası bağımsız bir soruşturma yapılması kararı verildi.

Euronews’in aktardığına göre, aralarında ABD ve Çin’in de bulunduğu Birleşmiş Milletler üyesi 194 ülke, DSÖ’nün pandemi yönetimi konusunda “bağımsız olarak denetlenmesi” için sunulan önergeyi onayladı.

“En kısa zamanda DSÖ’nün tarafsız, bağımsız olarak tümüyle” soruşturulacağı belirtildi.

DSÖ soruşturmayı kabul etti

Öte yandan DSÖ, bağımsız soruşturma yapılmasını kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) 73. Dünya Sağlık Asamblesi’nin video toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “En uygun zamanda Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 ile mücadelede verdiği cevabın soruşturulması için bağımsız bir değerlendirme başlatacağım” dedi.

Ghebreyesus, söz konusu soruşturmaya dair herhangi bir tarih ya da detay ise vermedi.

Eleştirilmişti

DSÖ’nün soruşturulması konusunu ABD sıklıkla gündeme getirmişti.

Cumhuriyetçi senatörler, Covid-19 salgınıyla mücadelede ABD Başkanı Donald Trump‘ın “başarısız olmakla” eleştirdiği örgüte bağımsız bir denetim yapılmasını istemişti.

ABD Başkanı Trump ise DSÖ’yü Wuhan’da yaşananları bildirmediği ve Çin yanlısı bir tutum sergilediği iddiaları üzerinden eleştirmişti.

Örgüt, tüm iddiaları reddetse de Washington’un kuruma yaptığı finansal yardım askıya alınmıştı.

Previous post
Kayyum protestolarında mücadeleye devam mesajı
Next post
Seçim yöntemine müdahale hazırlığına TBB ve 81 ilin barosundan ortak tepki