Ana SayfaBilim ve TeknolojiDünyaya en yakın kara delik keşfedildi

Dünyaya en yakın kara delik keşfedildi

HABER MERKEZİ – Gök bilimciler, dünyaya en yakın kara deliği keşfetti. Bu delik dünyaya yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Dünyaya en yakın kara delik uzayın güney yarımküresinde bulunan Telescopium takımyıldızında keşfedildi.

HR6819 adlı bir sistemde üç yıldızın hareketlerini takip eden gök bilimciler, yıldızlardan birinin yörüngesinde değişiklik olduğunu fark etti.

Şili’deki teleskoplarla yıldızları takip eden bilim insanları, yıldızı çeken cismin kütlesinin güneşinkinden 5 kat daha fazla olduğunu, bunun da ancak bir kara delik olabileceği sonucuna vardı.

Gök bilimciler tarafından keşfedilen kara deliğin, ilk kez çevresiyle şiddetli etkileşime girmeyen yıldız kütlesinden oluştuğu belirtildi.

Euronews’te yer alan habere göre kara delik dünyaya 1000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. 1 ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafe anlamına geliyor.

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan çalışmaya göre daha önce en yakın bilinen kara delik 3 bin 200 ışık yılı mesafedeydi, yani yeni keşfedilenden 3 kat daha uzaktaydı.

Avrupa Güney Gözlemevi’nde görevli olan ve çalışmayı yöneten Thomas Rivinius, “Belki insanlar için çok büyük bir mesafe olduğu düşünülebilir, fakat galaksi boyutunda bu kara deliğin aslında bize komşu olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Rivinius, yanındaki iki yıldızın çıplak gözle görülebileceğini söyledi.

Bilim insanları bu keşfin, bölgede daha fazla kara deliğin bulunduğunun ipuçlarını verdiğini belirtiyor.

Harvard Üniversitesi Kara Delik Girişimi direktörü Avi Loeb, “Büyük olasılıkla bundan daha yakın kara delikler var. Mutfağınızda küçük bir karınca bulursanız, orada daha fazlasının olduğundan emin olursunuz” diye konuştu.

Samanyolu’nda 100 milyon ila 1 milyar buna benzer veya daha küçük kara delik bulunuyor.

Previous post
Dersim'de Şok Market, kadın çalışanı taciz eden müdür hakkında işlem yapmadı
Next post
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, İGDAŞ’tan faturaların iptalini istedi